Puhetta ymmärtävä älykaiutin yleistyy – Nämä kuusi kodin elektronista uutuuslaitetta helpottavat arkeasi

Älykodin puheohjaus on helppoa, mutta nyt vielä, kehityksen alkuvaiheessa puheohjattavien laitteiden käyttöönotto ja määritykset vaativat osaamista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Älykodin puheohjaus on helppoa, mutta nyt vielä, kehityksen alkuvaiheessa puheohjattavien laitteiden käyttöönotto ja määritykset vaativat osaamista.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Sataako iltapäivällä? Onko hammaslääkäri huomenna vai ylihuomenna ja mihin aikaan? Kysy avustimelta.

Puhetta ymmärtävä avustin sisältyy älypuhelimeen tai sen voi ladata veloituksetta.

Sen avulla voit myös tilata herätyksen tai muistutuksen, sanella tekstiviestin tai kysyä neuvoa melkein mihin vain – puhumalla.

Puhe ohjaa älykaiutinta

Voit myös hankkia 50–350 euroa maksavan älykaiuttimen, johon avustin sisältyy. Kaiuttimesta voit lisäksi kuunnella musiikkia ja nettiradiota.

Applen iPhone-puhelinten ja tablettien avustin Siri osaa suomea. Keskustelun voi aloittaa esimerkiksi: ”Hei Siri, millainen sää on huomenna?” Ja Siri kertoo sään.

Android-laitteissa toimivat Google Assistant ja Amazon Alexa sekä Windowsin Cortana eivät vielä osaa suomea, mutta tankeroenglantikin onneksi kelpaa: ”Oukei kuukul, plei Sibelius Karelia.” Pyynnöstä nämä puheavustimet alkavat soittaa Sibeliuksen tuttua musiikkia. Google osaa jo muuntaa suomenkielisen puheen tekstiksi, ja sen karttasovellus kertoo ohjeet suomeksi.

Tulevaisuudessa tuskin lienee monta laitetta, joka ei tottele puheavustinta. Nyt jo älypistorasiat, älytermostaatit, älyvalot, robotti-imurit, älyanturit, turvakamerat ja monet muut tottelevat avustimelle puhuttuja komentoja.

Pyynnöstäsi avustin avaa tai lukitsee oven, sytyttää tai himmentää valot, käynnistää ja sammuttaa laitteita, säätää kodin lämpötilan ja poimii katsottavaksi haluamasi elokuvan.

Ymmärtää Suomea

Apple Home Pod

Apple Home Pod välittää suomeksi puhutut käskyt kodin Apple Home Kit -yhteensopiville laitteille. Kuuntele musiikkia ja nettiradiota ja laadukasta ääntä älykaiuttimella, joka maksaa 400 e.

Edullinen ja älykäs

 Google Home Mini

PROSHOP.FI

 

Kysy mitä vain, soita musiikkia ja ohjaa laajaa valikoimaa Google Assistant -yhteensopivia älylaitteita. Noin 60 euroa maksava Google Home Mini ymmärtää englantia ja ruotsia mutta ei suomea.

Elokuvat TV:hen

Google Chromecast

POWER.FI

Toista Netflixin, Youtuben ja muiden verkkopalveluiden videot ja elokuvat televisiossa. Google Chromecast tottelee Google Assistantille puhumiasi käskyjä. TV:n lisälaite maksaa 40 euroa.

Säädettävä valo

LIFX Z led -valonauha

DUSTIN.FI

Aseta valon kirkkaus ja väri sopiviksi Sirillä, Alexalla tai Googlela. Kirkkaan LIFX Z led -valonauhan aloituspaketti maksaa 2 metrin nauhan kera 90 euroa ja metrin lisäpala noin 35 euroa.

Älypistorasia

 TP-LINK HS100

VERKKOKAUPPA.COM

Käynnistä ja sammuta mikä vain sähkölaite Alexan tai Google Assistantin puhekomennoilla tai ohjaa kodin automaatiojärjestelmällä. Pistorasiaan tökättävä TP-LINK HS100 maksaa 30-35 euroa.

Kuuliainen siivooja

Irobot Roomba 960

GIGANTTI.FI

Käynnistä, keskeytä tai jatka robottipölynimurin toimia tai komenna se pilttuuseensa Google Assistantin puhekomennolla. Robottipölynimuri Irobot Roomba 960 maksaa 600 euroa.

Artikkeli julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Tulossa

Tosiaikaiset tulkkauslaitteet yleistyvät. Useat yritykset kehittävät puhetta kielestä toiselle jopa lähes tosiaikaisesti tulkkaavia laitteita ja pilvipalveluita.

Tulevaisuudessa voimme toivottavasti asioida suomeksi vaikkapa Japanissa. Tulkattu puhe kuuluu kuulokkeista tai kaiuttimesta tai se näkyy tekstinä älylaitteen ruudussa.

X