Puistolan tulipalossa talonsa menettäneillä ei ole kotivakuutusta – eikä 130 000 muullakaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Joka kahdeskymmenes kotitalous ei ole hankkinut kotivakuutusta. © Sasu Mäkinen/LK
Kotivakuutus puuttuu yllättävän monelta. Kaikki eivät edes saa vakuutusta.

Naapurusto riensi tuomaan vaatteita, astioita ja erilaisia kodintarvikkeita, kun nelihenkisen perheen omakotitalo oli tuhoutunut tulipalossa Helsingin Puistolassa. Onneksi riensi, sillä perheellä ei ollut kotivakuutusta.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Ei ollut kotivakuutusta? Kuinka moni jättää kotinsa vakuuttamatta?

Viisi prosenttia talouksista

Kotivakuutus on ylivoimaisesti yleisin vapaaehtoinen vakuutus, jonka suomalaiset ottavat. Silti yllättävän moni koti jätetään vakuuttamatta.

Finanssialan Keskusliiton vuonna 2014 teettämään vakuutustutkimuksen mukaan viisi prosenttia kotitalouksista – eli joka 20:s – ei kuulu kotivakuutuksen piiriin. Valtakunnallisesti edustavalla kyselytutkimuksella selvitettiin tuhannen suomalaisen vakuutustottumuksia ja asenteita.

Jos Suomen 2,6 miljoonasta asuntokunnasta viisi prosenttia on ilman kotivakuutusta, se tarkoittaa 130 000 vakuuttamatonta kotia.

Maksuhäiriöt estävät

Kuluttajia ongelmatilanteissa opastavasta Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä kerrotaan, että kotivakuutuksen puuttumiselle voi olla monta syytä.

”Tutkittua tietoa siitä ei tietääkseni ole. Jotkut ovat voineet yksinkertaisesti unohtaa asian. Toiset saattavat ajatella, ettei sitä tarvita”, vakuutusasiantuntija Hanna Salo kertoo.

Kotivakuutus ei välttämättä tunnu tarpeelliselta, jos asuu asunto-osakeyhtiössä eikä omista arvokasta irtaimistoa. Salon mukaan vakuutuksen saaminen ei aina ole myöskään omasta tahdosta kiinni.

”Kaikki eivät edes saa kotivakuutusta. Vaikka kotivakuutus on kaikista vakuutuksista se ensimmäinen ja tärkein, sitä ei saa, jos on laajoja maksuhäiriömerkintöjä.”

Ohje kuluttajalle

Kotivakuutusta harkittaessa Salo suosittelee kiinnittämään huomiota ainakin näihin asioihin.

1. Perustiedot. Kotivakuutuksia on suppeita ja laajoja, ja ne korvaavat erilaisia vahinkoja. Lue esitteet tarkkaan ja tee tietoinen valinta siitä, mitä haluat vakuuttaa.

2. Enimmäiskorvausmäärä. Vakuutuksissa on enimmäiskorvausmäärät, joiden pitää olla omaisuuteen nähden riittävän suuret.

3. Kattavuus. Tarkista, että kaikki kohteet, esimerkiksi omakotitalon ulkorakennukset tai yksittäinen arvokas esine kuuluvat vakuutuksen piiriin.

4. Omavastuu. Eri vakuutuksissa omavastuusumma vaihtelee. Omavastuuta pienemmät vahingot jäävät itselle maksettavaksi.

5. Muuttuva elämäntilanne. On hyvä tarkistaa, että vakuutus on ajan tasalla, kun asunnossa asuvat henkilöt vaihtuvat tai kotiin hankitaan uutta omaisuutta.

6. Vakuutusehdot. Niissä näkyy esimerkiksi se, millä perusteella korvaukset lasketaan. Lue myös suojeluohjeet. Niillä pyritään ennaltaehkäisemään vahinkoja, ja ohjeiden laiminlyönnillä saattaa olla seurauksia maksettavaan korvaukseen.

X