Näin pessimismi luotsasi Puolangan maailmankartalle – ”Puolanka on Suomen syrjäisimmän maakunnan syrjäisin kunta: Lapin kainalossa oleva peräreikä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Puolanka on Vaara-Kainuun luonnon keskellä.
Puolanka on Vaara-Kainuun luonnon keskellä. © Ari Heinonen / Otavamedia
Puolanko tunnetaan pessimismipitäjänä. Katso hauskat videot, jotka Ison-Britannian televisioyhtiö BBC:kin on noteerannut.

Aikaisemmin pessimistisestä kesätapahtumastaan tunnettu Puolangan kunta on uudistanut profiiliaan ja Puolangalla tehdään nykyisin todella tarttuvan hauskoja ja pessimistisiä nettivideoita.

Kymmenillä videoilla puolankalaishahmo esittelee itseironisesti muuttotappiokunnan vähiä nähtävyyksiä, lähes arvottomia kiinteistöjä ja piintyneitä tapoja. Videopätkissä Puolankaa esitellään niin realistisen mustalla huumorilla, että monen muunkin pikkupaikkakunnan kasvatti voi tunnistaa mielenmaisemansa videolta.

Nyt Britannian televisioyhtiö BBC:kin on huomannut omintakeiset, kainuulaiset videot ja noteerannut Puolangan maailman pessimistisimmäksi kunnaksi omalla uutisvideollaan.

Mutta mistä nettivideoissa on oikein kysymys?

Puolangan pessimistinen kesätapahtuma taustalla

Puolangan pessimistinen kesätapahtuma järjestettiin viimeisen kerran vuonna 2016, jonka jälkeen se kuivui kasaan.

”Tai siis meidän sloganhan on, että Puolangan pessimismipäivät järjestetään joka vuosi 1.1.—31.12”, Puolangan pessimistien toiminnanjohtaja Tommi Rajala sanoo.

Fyysinen kesätapahtuma oli juuri kuopattu, kun Rajala aloitti Puolangan kunnan hanketyöntekijänä. Työhön kuului pessimistisen toiminnan kehittäminen.

”Kutsuin pessimistit koolle ja kysyin, miten pessimismiä lähdetään kehittämään. Porukka oli vähän hiljaa, tuijotteli kengän kärkiään ja sanoi, että on meillä noita t-paitoja tuolla kaupan peränurkassa. Ne oli kokonaan lopettaneet toiminnan”, Tommi Rajala sanoo.

Rajala omisti valmiiksi elokuvakameran, koska on tehnyt ennenkin työkseen dokumenttielokuvia. Hänen oli luontevaa alkaa tehdä pessimistienkin kanssa videoita.

Ote on itseironinen.

Mistä Tommi Rajala saa ideat videoihinsa?

”Ihan täällä Puolangalla ikkunasta ulos katsomalla syntyy ideoita. Pystyn tekemään Puolangasta vitsailevia videoita, koska olen puoliksi sisäpiiriläinen mutta puoliksi ulkopuolelta. Näen, mikä täällä on hauskaa”, Tommi Rajala kertoo.

Rajala on käynyt koulut Puolangalla, mutta on asunut aikuisena vuosikymmeniä muualla – ulkomaita myöten. Tällä hetkellä Rajala asuu Puolangan lisäksi osan aikaa vanhemman lapsensa luona Helsingissä ja osan aikaa vaimonsa ja toisen lapsensa luona Budapestissä.

Rajalan ote puolankalaishuumoriin on hyväntuulisesti mollaava. Hän poimii ajatuksia videoihinsa arjen havainnoistaan.

”Puolanka on Suomen syrjäisimmän maakunnan syrjäisin kunta: Lapin kainalossa oleva peräreikä. Eihän täällä ole mitään. Kainuulaisten mielestä Puolanka ei edes kuulu Kainuuseen, koska Puolanka vähän itsepäisesti lähti pois maakuntakokeilusta, joka olisi voinut ratkaista koko sote-ongelman”, Rajala sanoo.

Pohjalaisten mukaan Puolanka tarkoittaa takapuolen narua, Rajala tietää.

Pessimismistään huolimatta Puolanka voi olla ylpeä Hepoköngäs-vesiputouksestaan.

Pessimismistään huolimatta Puolanka voi olla ylpeä Hepoköngäs-vesiputouksestaan. © iStock

Omakotitaloa arvokkaampi eteinen

”Jos käyttää aikaa sen miettimiseen, miten tästä pitäjästä saisi yhtä virkeän kuin 1970-luvulla, niin se on tuulimyllyjä vastaan taistelua. Jos hyväksyy tosiasiat, täällä voi elää”, Rajala sanoo.

Tosiasioiden hyväksymiseen kuuluu Rajalan mukaan muun muassa sen hyväksyminen, ettei kiinteistöillä ole kuihtuvassa kunnassa juurikaan arvoa, eikä omiaan saa asuntokaupoissa takaisin.

”Ostin pari vuotta sitten täältä 200-neliöisen omakotitalon, jossa on sisäuima-allas. Tampereen asunon eteinenkin on kalliimpi kuin tämä”, Rajala sanoo ja nauraa, mutta on selvästi tosissaan.

Tekeminenkin on Puolangan pessimistien toiminnanjohtajan mukaan vähissä, jos ei sattumoisin osaa tehdä videoita.

”Miehet käyvät syksyn pääasiassa metsästämässä. Minä olen kasvissyöjä, joten en tiedä, mitä tekemistä täällä on. Tämä on Suomen lumisinta aluetta, joten olen nyt puskenut aamuisin tunnin lunta”, Tommi Rajala sanoo.

Lue myös: Suomalaisten arkipäivien ongelmat naurattavat edelleen: ”Suomalaiset eivät ehkä ole tietoisia kuinka onnellisia he ovat asuessaan Suomessa”

X