Puolukan kukinta kuukauden etuajassa – Satokauden odotetaan käynnistyvän elokuun alkupuolella

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Puolukasta odotetaan kohtuullista satoa. © suvi laine/ om-arkisto

Tänä vuonna puolukka on kukkinut noin kuukautta keskimääräistä aikaisemmin. Lämpimän ja kuivan kevään ja alkukesän ansiosta myös puolukan satokauden oletetaan käynnistyvän jo elokuun alussa.

”Tilanne on päinvastainen kuin viime kesänä, jolloin kylmyys ja sateet siirsivät satokautta tavanomaista myöhemmäksi”, kertoo tutkija Outi Manninen Luonnonvarakeskuksesta.

Puolukan kukinta käynnistyi jo ennen juhannusta. Keskimäärin koko Suomessa puolukankukkia tavattiin 151–300 neliötä kohden, mikä tarkoittaa sitä, että puolukasta odotetaan keskimääräistä satoa.

Puolukkaa kasvaa koko Suomessa, mutta antoisimmat marja-apajat löytyvät Etelä- ja Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja pohjoiselta Pohjanmaalta.

Puolukalle sopivimpia kasvupaikkoja ovat kuivahkot kangasmetsät.

”Myöhään kukkivana marjana puolukka ei välttämättä kärsi mustikan tavoin pölyttäjien vähenemisestä, sillä puolukan kukinta-aikana pölyttäjien määrä on Suomessa runsaimmillaan”, Manninen kertoo.

Puolukka on maamme satoisin marja, jota myös poimitaan eniten myyntiin. Puolukan lisäksi kaupallisia metsämarjojamme ovat mustikka ja hilla.

X