Hivuttaako puolustusministeri Niinistö Suomea Natoon salassa presidentti Niinistöltä?

Presidentti Sauli Niinistön ja ministeri Jussi Niinistön lausunnot Suomen turvallisuuspoliittisesta asemasta vaikuttavat ristiriitaisilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhdysvaltain joukot osallistuivat sotilasparaatiin Narvassa helmikuussa 2015. Suomi on menossa Viroon yhteisiin sotaharjoituksiin ensi keväänä.

Presidentti Sauli Niinistön ja ministeri Jussi Niinistön lausunnot Suomen turvallisuuspoliittisesta asemasta vaikuttavat ristiriitaisilta.
Teksti:
Hannu Toivonen

Kevätmyrsky

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoi viime viikolla, että Suomen puolustusvoimat todennäköisesti osallistuu ensi keväänä Viron ja Naton Kevätmyrsky-sotaharjoitukseen. Lausunto ohitettiin Suomessa vähällä julkisuudella, mutta myös tulkinnalla, että Niinistö linjasi Suomea yhden askeleen kohti jäsenyyttä lännen ja Yhdysvaltain sotilasliitossa.

On viitattu myös ajoitukseen; ulkopolitiikkaa yhteistyössä valtioneuvoston kanssa johtava tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli samaan aikaan ehtinyt tuskin kotiutua Iranin vierailultaan.

 

Hämmennystä

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkija ja eversti evp. Pekka Visuri hämmentyi ministeri Niinistön puheista: oliko ministeri oma-aloitteinen ja oliko presidentti ehkä samaa mieltä kuin ministeri Niinistö. Presidenttihän on varonut tähän mennessä Viro-harjoituksia. Esimerkkiksi helmikuussa 2015 Suomen Hornetit eivät saaneet osallistua Ämarin harjoituksiin amerikkalaisten kanssa.

Linjaristiriita

Visuri päätteleekin, että ministerin ja presidentin välinen asetelma haiskahtaa linjaristiriidalta. ”Niin vaikuttaa, vaikka ministereiden rooliin toki kuuluu myös oma-aloitteinen esiintyminen ilman, että kysymys olisi koko hallituksen tai tasavallan presidentin linjauksista, jotka ovat usein varovaisempia.”

Visurin mielestä ei ole epäselvää, kuka tai ketkä viime kädessä johtavat Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Mutta toisin on ympäröivän julkisuuden laita. ”Sellaista vaikutelmaa on olemassa, ja esimerkiksi ministeri Niinistön aktiiviset aloitteet vaikuttavat tähän.”

Suurvaltapolitiikkaa

Niinistö antoi lausuntonsa Suomen osallistumisesta Kevätmyrskyyn tietoisena siitä, että tilanne Itämerellä on paloherkempi kuin vuosikymmeniin. Sekä Venäjä että Nato lisäävät alueella varusteluaan.

Pitäisikö Suomen nyt seurata USA:n toiveita? ”Minun mielestäni ei. Parempi on pysyä irti eturistiriidoista”, Visuri vastaa.

X