Putinin pihapiirissä -tietokirja kuvaa suomalaisamiraalia vieraan vallan myyräksi ja kaksoiskansalaiseksi – Georgij Alafuzoff vastaa: Loukkaavaa pötypuhetta

Venäjän kiinteistökauppoja Suomessa penkova tietokirja vihjaa, että Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff olisi kaksoiskansalainen ja armeija epäilisi hänen kaltaistaan ihmistä vieraan valtion myyräksi. Eläkkeellä olevan amiraalin mukaan väitteet olevat perättömiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uutuuskirja sanoo eläkeläisamiraali Alafuzoffin olevan kansalaisuutensa takia turvallisuusriski.

Venäjän kiinteistökauppoja Suomessa penkova tietokirja vihjaa, että Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff olisi kaksoiskansalainen ja armeija epäilisi hänen kaltaistaan ihmistä vieraan valtion myyräksi. Eläkkeellä olevan amiraalin mukaan väitteet olevat perättömiä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Toimittaja-kirjailija Tuula Malin kertoo kesäkuun 3. päivänä julkaistussa Putinin pihapiirissä -tietokirjassaan, miten venäläisten ympäri Suomea tekemät kesämökkikaupat ovat hänen mielestään Kremlin salaisia hybridioperaatioita, ja muodostavat Suomelle sotilaallisen uhan.

Docendon kustantaman Putinin pihapiirissä -kirjan mukaan tätä tietoa pimitettiin 2010-luvun alussa jopa kansanedustajilta. Malinin mielestä yhtenä epäilyttävänä rauhoittelijana tässä oli Puolustusvoimien silloinen tiedustelupäällikkö, nyt eläkkeellä oleva kontra-amiraali Georgij Alafuzoff.

Kirjan mukaan Puolustusvoimatkin alkoi myöhemmin epäillä, että Suomessa olisi erittäin korkeassa virka-asemassa ollut ”vieraan valtion eduksi toimiva myyrä”.

Kirja antaa ymmärtää, että myyrä olisi Alafuzoff, jonka ”venäläinen syntyperä ja kaksoiskansalaisuus” muodostivat riskin.

 

Kirjassa vedetään yhtäläisyysmerkkejä vieraan vallan soluttautumisen ja ex-tiedustelupäällikön toiminnan välille. Kustantamo kiistää väittävänsä Alafuzoffia suoraan myyräksi. © Putinin pihapiirissä, Docendo 2020

Eläkkeellä oleva Alafuzoff kiistää kirjan vihjailut.

”Sananvapaus on hieno ja arvokas asia, niin myös oikeusvaltioperiaate. Kannatan molempia syvästi. Olen aina kannattanut. Tästä huolimatta minua loukkaa syvästi perättömien valheiden ja väitteiden esittäminen”, Seuran tavoittama Alafuzoff kertoo.

Hän on syntynyt Helsingissä vuonna 1953. Hänen isänsä isä pakeni Suomeen Venäjän vallankumousta, ja hänen äitinsä suku on suomenruotsalainen.

”Olen sanaton ja hämilläni. Huomion kiinnittäminen tähän pötypuheeseen antaa jo sellaisenaan sille liikaa arvoa. Jätän sen omaan arvottomuuteensa enkä halua kommentoida sen enempää,” Alafuzoff sanoo.

Kustantaja: ”Johtopäätös jää lukijalle”

Kaksoiskansalaisuus tuli Suomen lakiin vasta kesäkuussa 2003, mutta tätä kirjassa ei mainita. Docendon kustantaja Jouni Tervo pitää kiinni kansalaisuusväitteestä.

”Kirjoittajan tiedon mukaan Alafuzoff on tai on ollut kaksoiskansalainen. Kustantajan selvityksessä tätä ei ole voitu poissulkea, joten kirjoittajan kanta on kirjassa.”

Jouni Tervo muistuttaa, että amiraalia ei kirjassa suoraan sanota vieraan valtion agentiksi, vaikka huolimaton lukija voisi näin luulla.

”Kirjassa ei ole väitettä, että Alafuzoff on myyrä, vaan että venäläiset sukujuuret omaavan henkilön yleneminen tiedustelupäälliköksi on ollut turvallisuuspoliittinen riski jonka Suomi on ollut valmis ottamaan. Johtopäätöksen kirjoittaja jättää lukijalle.”

Malinin kirjassa on runsaasti muitakin faktoina esitettyjä havaintoja, joiden todennäköisyyttä tai -peräisyyttä lukijan on vaikea varmistaa.

Kirjan mukaan esimerkiksi venäläisten uusrikkaiden Suomessa säilytettävät muskeliveneet ovat täällä oikeasti Ahvenanmaan valtaamisen varalta.
Niillä Venäjän erikoisjoukot saataisiin tuossa tuokiossa Maarianhaminaan.

Seuran haastattelemat Puolustusvoimien nykyiset asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että tällaiset joukkojensiirrot jäisivät esimerkiksi merivoimilta ja rajavalvonnalta huomaamatta.

Tietovuototutkinta kesken

Suomen Tietotoimisto uutisoi kesällä 2019, että keskusrikospoliisi tutkii Georgij Alafuzoffia epäiltynä Puolustusvoimien salaisten tietojen tahallisesta tai tahattomasta vuotamisesta Helsingin Sanomille.
Lehti oli jouluna 2017 julkaissut Suomen sotilastiedustelun toiminnasta jutun, jonka lähteinä ja kuvituksena oli salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja 2000-luvun alkupuolelta.

Poliisi ei ole vahvistanut asiaa, mutta Alafuzoff on itse julkisuudessa myöntänyt olleensa jupakassa poliisin kuultavana. Tutkinta on tiettävästi yhä kesken.

Lue myös: Viisi faktaa: Airiston Kelmi ja muut venäläisten hybriditukikohdat Suomessa

X