Putinin suosio voi romahtaa ja viisi muuta väitettä Venäjästä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Putin-rintamerkkejä myytiin länttä vastustavassa mielenosoituksessa maaliskuussa 2015. © Darko Vojinovic/LK
Putinin aikana tuskin palataan yhteistyökykyiseen ulkopolitiikkaan, toteaa tutkija.

Tilanteet Venäjällä voivat muuttua, ja Suomen on tärkeää varautua niihin, Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja  Aalto-yliopiston professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll korostavat laajassa artikkelissaan.

Artikkeli julkaistiin hiljattain sekä Hufvudstadsbladetissa että  ruotsalaisessa Svenska Dagbladetissa.

Miten Venäjän olosuhteet saattavat muuttua? Miten Putin vielä voi yllättää?

Artikkelin kirjoittaja Hanna Smith ja  Venäjään perehtynyt tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista  avaavat kirjoituksen väitteitä.

Kauanko epävarmuus jatkuu?

Artikkelin väite: Tulemme elämään pitkään sodan ja rauhan välillä.

”On epätodennäköistä, että Putin muuttaisi linjaansa radikaalisti.  Yhteistyökykyiseen ja rauhalliseen ulkopolitiikkaan ei luultavasti palata ainakaan Putinin aikana”, Sinikukka Saari toteaa.

Tilanne tuskin muuttuu edes Putinin jälkeen. Maan eliitillä on intressi ylläpitää samantyyppistä järjestelmää.

”En usko, että liberaalia demokratiaa alkaisi muodostua Venäjällä, vaikka Putin ei olisi vallassa. Myöskään Krimiä ei todennäköisesti palautettaisi Ukrainalle”, Saari arvelee.

Johtajalla on kuitenkin väliä. Hän toimii symbolina kokonaisuudelle.

”Jos symboli katoaa, se yleensä avaa mahdollisuuksien ikkunan uudistuksille. Voidaan tavallaan lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä”, Smith toteaa.

Mikä romahduttaisi Putinin suosion?

Artikkelin väite: Emme voi tietää, kuinka pitkään Putin jatkaa presidenttinä.

Putinin suosio on tällä hetkellä vahvaa, mutta jos Venäjän talous ajautuu suuriin vaikeuksiin, tilanne voi muuttua.

”Tällöin sosiaalietuuksia pitäisi leikata ja työttömyys kasvaisi valtavasti. Se vaikuttaisi luultavasti suoraan Putinin kansansuosioon”, Saari selittää.

Putin on noussut valtaan sillä, että hän on nostanut kansalaisten elintasoa ja tuonut maahan vakautta.

Toistaiseksi Putin on pystynyt kääntämään tilanteen voitokseen syyttämällä länsimaita. Hän on todennut länsimaiden asettamien talouspakotteiden olevan syynä huonoon taloustilanteeseen.

Olisiko Venäjällä varaa hyökätä?

Artikkelin väite: Venäjällä on heikkouksia, mutta maa on onnistunut yllättämään.

Jos Venäjän talous vielä heikkenee tuntuvasti, maalla ei ole varaa harjoittaa aggressiivista ulkopolitiikkaa.

”Koska Ukrainasta tuli niin kallis tapaus Venäjälle, sillä ei ehkä kuitenkaan ole halua laajentaa konflikteja”, Saari arvelee.

Venäjän talouden rakenteissa olisikin paljon uudistettavaa.

”Vaikka rahaa tulisi systeemiin, sen hyötyjä ei pystytä maksimoimaan. Puuttuu investointeja, infrastruktuuriuudistuksia ja yritysten tukemista. Myös korruptio syö tehokkuutta”, Smith toteaa.

Miten USA:n vaalit vaikuttavat?

Artikkelin väite: Epäluottamus Venäjän ja länsimaiden välillä on kasvanut.

Kun jonkin suurvallan hallitsija vaihtuu, se voi vaikuttaa Venäjän suhtautumiseen. Presidentinvaalit lähestyvät esimerkiksi Yhdysvalloissa.

”Kun presidentti vaihtuu Yhdysvalloissa, Venäjällä voidaan todeta, että aiemman kanssa ei voitu tehdä yhteistyötä mutta uuden kanssa voidaan. Kun presidentti vaihtui Clintonista Bushiin, kävi näin. Ja sama juttu, kun Medvedev ja Obama olivat yhtä aikaa vallassa”, Smith kertoo.

Smith nostaa esiin, että myös Saksalla ja sen hallitsijalla on merkitystä. Tällä hetkellä Merkel tasapainottaa kokonaisuutta.

Luvassa kyberhyökkäyksiä?

Artikkelin väite: Venäjän kanssa  täytyy varautua pahimpaan.

Vaikka Venäjä ei ole ryhtynyt konkreettisiin toimiin Ukrainaa lukuun ottamatta, tilanteet voivat muuttua. Pahimpaan varautumisella ei kuitenkaan välttämättä tarkoiteta sotaan varautumista.

”Voi esimerkiksi tapahtua lamauttavia kyberhyökkäyksiä. Suomea voidaan mustamaalata julkisesti, tai ilmatilaloukkaukset lisääntyvät ja ovat törkeämpiä kuin aikaisemmin”, Smith luettelee.

Miksi tulevaisuus on mysteeri?

Artikkelin väite: On arvailujen varassa, mitä Venäjällä jatkossa tapahtuu.

”Näin se on, ei voida tietää mitä Venäjällä tulee tapahtumaan. Maan tulevaisuuteen liittyy suuria riskejä”, Sinikukka Saari toteaa.

Venäjän tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa, koska maa ei ole demokratia.

”Päätöksentekomekanismit pysyvät piilossa Venäjällä. Vaikka tavoite tiedettäisiinkin, ei ole varmuutta siitä, miten siihen ollaan menossa”, artikkelin kirjoittanut Smith selittää.

 

X