Juristien lasku on jo 10 miljoonaa euroa, ja se on vasta alkua – ”Käsittämätöntä tuhlausta”

Puukartelli-asian käsittelyyn kuluu vähintään kolme vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Kaikissa muissa yhteiskunnallisissa toiminnoissa haetaan synergiaa ja säästöjä, paitsi oikeudessa", Suurisavotta-kanneryhmän puuhamies Reijo Lahtonen ihmettelee.

Puukartelli-asian käsittelyyn kuluu vähintään kolme vuotta.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Viime maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa alkoi oikeudenkäynti, jossa Metsähallitus vaatii metsäyhtiöiltä 160 miljoonan euron vahingonkorvauksia. Juttu liittyy puukartelliin, jota Metsäliitto, UPM Kymmene ja Stora Enso pyörittivät 1997–2004.

Laittomasta puukartellista ei ole riitaa. Markkinaoikeus langetti siitä tuomiot jo 2009. Sen jälkeen on riidelty korvauksista. Arviolta 400 000 metsänomistajaa oli myynyt puuta kartelliyhtiöille. Metsäntutkimuslaitos Metlan arvion mukaan kartellista koitui myyjille yli miljardin euron tappiot.

Korvausvaatimukset ovat isot, mutta niin ovat oikeudenkäyntikulutkin.

Vireillä on kaikkiaan viisi erillistä oikeusprosessia. Metsähallituksen lisäksi kuntaliitto ja kunnat hakevat korvauksia. Ahlström-yhtiöllä on vireillä oma oikeusjuttunsa, Suurisavotta-kanneryhmällä kaksi erillistä korvausjuttua.

Suomen nimekkäimmät asianajotoimistot edustavat päämiehiään riidassa, jonka selvittely on tullut maksamaan jo yli 10 miljoonaa euroa.
Toistaiseksi korvauksia ei ole edes käsitelty. Nyt kiistellään vasta siitä, ovatko korvausvaatimukset vanhentuneet.

Metsähallituksen tapauksessa vanhentumisväitettä käsitellään käräjäoikeudessa 11 viikkoa.

”Rahaa palaa rutosti”

Suurisavotta-kanneryhmän puuhamies Reijo Lahtonen on seurannut Metsähallituksen oikeudenkäyntiä tarkasti. Suurisavotta aloitti oman kartellioikeudenkäyntinsä alkuvuodesta 2015. Silloinkin kyse oli jutun vanhenemisesta.

Lahtosen puoli voitti hovioikeudessa. Tuomarit päättivät äänin 3–0, että korvausvaatimus ei ole vanhentunut.

Korkein oikeus antoi kuitenkin metsäyhtiöille valitusluvan. Päätöstä odotellaan vielä tämän vuoden puolella.

”Maallikko olisi ajatellut, että odotellaan ensin se korkeimman oikeuden tuomio ja katsotaan näitä muita juttuja vasta sitten”, Lahtonen sanoo.

Hänen mukaansa Metsähallituksen istunnossa käsitellään samaa asiaa, joka on jo käsitelty.

”Samat asianajotoimistot esittävät samat powerpoint-kalvot kuin viime kerralla. Ja kaikilla salissa istujilla on intressissä istua siellä mahdollisimman pitkään. Rahaa palaa rutosti”, Reijo Lahtonen sanoo.

Hänestä käynnissä on yhteiskunnan resurssien ”käsittämätön tuhlaus”.

Juha Sipilä on peräänkuuluttanut byrokratian purkutalkoita. Kaikissa muissa yhteiskunnallisissa toiminnoissa haetaan synergiaa ja säästöjä, paitsi oikeudessa. Valtion sisällä on tällainen pyhättö.”

Moni asiantuntija on esittänyt huolensa siitä, kuinka suuret ja monimutkaiset oikeusjutut yleistyvät ja kuormittavat oikeuslaitosta.

Puukartelli-asian käsittelyyn kuluu vähintään kolme vuotta. Helsingin käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen arvioi Yle Uutisten haastattelussa, että käsittely syö niin paljon resursseja, että 250 isoa riita-asiaa jää samaan aikaan käsittelemättä.

X