Puutarha on nyt monen turvasatama – Puutarhayrittäjä: ”Tänä keväänä on erityisesti näkynyt se, että ihmiset haluavat laittaa kotinsa kauniiksi”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Puutarha on ollut entistä tärkeämpi paikka ihmisille koronakevään aikana, kertoo yrittäjä Kaisa Hoppula.
Puutarha on ollut entistä tärkeämpi paikka ihmisille koronakevään aikana, kertoo yrittäjä Kaisa Hoppula. Kuva: Pasi Hakala, Kauppapuutarha Honkanen
Poikkeusajat ovat nostaneet kodin, kauneuden ja ruoanviljelyn arvostusta. Se näkyy kauppapuutarha Honkasella onnellisissa asiakkaissa, jotka löytävät puutarhalta minikokoisia lomahetkiä stressaavaan korona-arkeensa.

Kauppapuutarha Honkasella eletään nyt vuoden kiihkeintä aikaa: viljelypöydät tyhjenevät kasveista ja kauppa käy. Jos jotain aikoo pihaan tai parvekkeelle saada, puutarha täytyy koluta viimeistään nyt.

Vilskeestä huolimatta koronakevään tunnelma tarhalla on puutarhayrittäjä Kaisa Hoppulan mukaan autuas.

”Tarhalle tullaan aina ajan kanssa, mutta tänä keväänä on erityisesti näkynyt se, että ihmiset haluavat laittaa kotinsa kauniiksi. Kasveja tullaan ostamaan kaikessa rauhassa, koska käynti puutarhalla tarjoaa pienen lomahetken.”

Mahdollisuudet viettää aikaa kodin ulkopuolella ovat olleet tänä keväänä koronapandemian vuoksi rajalliset, mutta puutarha on koettu ympäristönä turvalliseksi.

Kasvihuoneiden ovet ovat auki, väljissä tiloissa vaihtuu raikas ulkoilma ja puutarhan leveillä käytävillä mahtuu kulkemaan ilman lähikontakteja toisiin ihmisiin.

”Ihmiset ovat antaneet hienosti tilaa toisilleen. Täällä on voinut jäädä juttelemaankin turvavälit huomioiden.”

Puutarha on viljelyllisistä syistä rakennettu alunperin väljäksi. Sen ansiosta siellä mahtuuu liikkuumaan turvavälit huomioiden. 

Puutarha on viljelyllisistä syistä rakennettu alunperin väljäksi, minkä ansiosta siellä mahtuuu liikkuumaan turvavälit huomioiden.  Kuva: Tero Takalo-Eskola, Kauppapuutarha Honkanen

Värikkäät ja maistuvat kasvit ovat koronakevään halutuimpia

Kotona vietetty aika näkyy Hoppulan mukaan selvänä trendinä: ihmiset himoitsevat ympärilleen kauneutta. Tänä keväänä ei ole yhtä suosikkikukkaa, mutta kaikki värikäs tekee hyvin kauppansa. Koreiden kukkien lisäksi hyvin vetävät kasvit, joilla on tummat tai voimakkaan väriset lehdet.

Toinen selkeä ilmiö on itse viljelty ruoka. Koronaepidemian aikana on puhuttu paljon huoltovarmuudesta ja kotimaisen viljelyn tärkeydestä.

”Nyt on oivallettu se, että olemme aika haavoittuvaisia tässä globaalin talouden kokonaisuudessa. Viljelyn arvostus on tänä keväänä noussut, ja ihmisiä kiinnostaa, mistä ruoka tulee. Se näkyy hyötykasvien suosiossa, etenkin nuorten keskuudessa.”

Hyötykasveista ensimmäisenä loppui amppelikurkku. Viimeinen kasviyksilö myytiin tarhalta toukokuun viimeisellä viikolla. Myös muut hyötykasvit, kuten yrtit ja tomaatit, ovat yhä haluttuja.

”Moni haluaa näyttää lapsilleen, mistä ruoka tulee. Amppelitomaatti on tähän tarkoitukseen loistava kasvi, josta on iloa koko perheelle. Se on suojaisalla paikalla helppo viljeltävä, joka tekee hyvin satoa, kunhan sitä muistaa kastella ja lannoittaa.”

Kerrattukukallinen surfiniapetunia on värikäs ja runsas kasvi, joka viihtyy auringossa.

Kerrattukukallinen petunia on värikäs ja runsas kasvi, joka viihtyy auringossa. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Kauppapuutarha Honkanen

Erityisjärjestelyistä jää paljon hyvää tuleville vuosille

Vaikka reippaan puolen hehtaarin kokoisella tarhalla ei tarvitse törmäillä toisiin asiakkaisiin, aivan ilman erityisjärjestelyitä ei tänä keväänä Kauppapuutarha Honkasellakaan päästy.

Heti tarhalle tullessa opasteet muistuttavat turvaväleistä ja tarjolla on käsidesiä ja kertakäyttöhanskoja. Yrityksen työntekijät ovat olleet valveutuneita ja rajoittaneet sesongin aikaista kanssakäymistään työn ulkopuolella.

Puutarhalla on paljon vuosia käyneitä vakioasiakkaita, joista osa kuuluu väistämättä riskiryhmään. Jotta asiakkaat saisivat kukkansa varmasti tänäkin vuonna, puutarhalle perustettiin oma verkkokauppa, kotiinkuljetuspalvelu ja noutopisteitä.

Kriisitilanteesta syntynyt ratkaisu on osoittautunut verrattomaksi. Kukkien verkkokauppaa on tarkoitus jatkaa tulevinakin vuosina.

”Sen lisäksi, että osa ihmisistä haluaa tilata kukkansa verkkokaupan kautta, moni tutkii valikoimamme ennakkoon ja tulee tarhalle valmiin suunnitelman kanssa, kun valikoima on tiedossa etukäteen.”

Kauppapuutarha Honkasen tarha suljetaan viikkoa aiemmin kuin tavallisesti, koska kaikki viljellyt kasvit alkavat olla myyty.

Kauppapuutarha Honkasen tarha suljetaan tänä vuonna noin viikkoa ennen juhannusta, koska kaikki viljellyt kasvit alkavat olla myyty. Kuvassa puutarhan toinen yrittäjä, Olli Nieminen. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Kauppapuutarha Honkanen

Turhan karsiminen paljasti sen, mikä puutarhan asiakkaille on arvokkainta

Olennaiseen keskittymisestä on puhuttu poikkeusolojen aikana paljon, ja saman huomion turhien toimintojen karsimisesta on tehnyt myös Kauppapuutarha Honkasen Hoppula.

Aiempina vuosina tarhalla on järjestetty monenlaista oheistoimintaa, kuten tapahtumia. Nyt kun niitä ei ole voinut järjestää, esiin on kuoriutunut kristallin kirkas yritystoiminnan ydin ja syy sille, miksi ihmiset lopulta tulevat tarhalle.

”Ihmiset tulevat tänne ammattitaidolla viljeltyjen kasvien takia ja hakemaan neuvoja. Järjestämme varmasti jatkossakin välillä ylimääräisiä tapahtumia, mutta nyt olen oivaltanut sen, että ne eivät ole toimintamme kannalta niin tärkeitä.”

Sen sijaan olennaiset asiat löytyvät kohtaamisista ja kasvien tuottamasta jaetusta ilosta.

”Olen ollut tämän yrityksen palveluksessa niin kauan, ensin työntekijänä ja sitten yrittäjänä, että tuttuja kasvoja on tullut paljon. Jo keväällä ihmiset alkoivat soittelemaan ja kyselemään, että avataanhan tarha tänäkin vuonna. Kasvit tuottavat ihmisille niin monenlaista mielihyvää, rauhoittavat ja herättävät aistit. Kun pääsee syömään sen itse kasvatetun vihanneksen, siitä saa taas uuden elämyksen.”

Samettikukka on perinteinen puutarhakasvi, jonka värit vaihtelevat keltaisen oranssista ruskeanpunaiseen ja kirjavaan.

Samettikukka on perinteinen puutarhakasvi, jonka värit vaihtelevat keltaisen oranssista ruskeanpunaiseen ja kirjavaan. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Kauppapuutarha Honkanen

Lue myös: Viherpeukalon rento ote onkin ekoteko! Anna puutarhan rehottaa ja pistä kampoihin ilmastonmuutokselle

X