Pyhäjoki: Fennovoiman hanke kohdannut monenlaista ilkivaltaa – poliisi valmistautuu ”isoon hässäkkään”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Poliisi otti kiinni ydinvoimalan rakentamista vastustavan mielenosoittajan Hankivellä Pyhäjoella 22. huhtikuuta 2016. LEHTIKUVA / MARCUS LILLKVIST © LEHTIKUVA / MARCUS LILLKVIST
Mielenosoittajat syyttävät poliisia aiheettomasta etälamauttimen ja paprikasumutteen käytöstä.

Tiistaina tulee kuluneeksi 30 vuotta Neuvostoliiton Ukrainassa tapahtuneesta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

Tragediaa muistellaan ympäri Eurooppaa monenlaisin menoin, Suomessa näkyvintä huomiota ydinvoimala-asia saa Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella. Energiayhtiö Fennovoima rakennuttaa Pyhäjoen Hanhikivelle ydinvoimalaa, joka valmistuessaan olisi Suomen kuudes ydinvoimala. Käytössä se olisi Fennovoiman suunnitelman mukaan vuonna 2024.

Rakennusprojekti on kuitenkin alusta alkaen ollut karikkoinen ja kohdannut monenlaista vastustusta. Väkevimmin Hanhikiven ydinvoimalaa on vastustanut Stop Fennovoima -verkosto.

Ydinvoiman vastustajat viettävät parhaillaan toimintaviikkoa, jonka tarkoituksena on kerätä huomiota rakennusprojektille sekä sitä vastustavalle kampanjalle. Tavoitteena on myös jarruttaa rakennusprojektin etenemistä tai jopa pysäyttää se.

Mielenosoittajat ovat telttailleet rakennustyömaan liepeillä jo pitkään, ja ydinvoiman vastustajien ja poliisin jännittyneet välit ovat muutaman kerran riistäytyneet jo yhteenotoiksi. Huhtikuun aikana ydinvoimalahanketta vastaan on tehty myös monenlaista ilkivaltaa.

Mielenosoittajat syyttävät poliisia etälamauttimen käytöstä

Mielenosoittajien mediatiimin puhelimeen vastasi maanantaiaamuna Venla Simonen.

Paljonko mielenosoitusleirille on saapunut väkeä?

”Ihmisiä on tullut ympäri Suomea ja Eurooppaa. Muutamia on tulossa myös Yhdysvalloista. Ydinvoiman vastustaminenhan kiinnostaa ihmisiä maailmanlaajuisesti. Toimintaviikon kokonaisosallistujamäärä liikkuu sadoissa, tiistain toimintapäivään odotetaan kolminumeroista määrää ihmisiä.”

Minkälaisia mielenosoittamisen keinoja aiotte käyttää?

”Kannustamme osallistujia kertomaan mielipiteensä ääneen mahdollisimman kuuluvasti. Kansalaistottelemattomuutta varmaan nähdään, mikä käytännössä voi tarkoittaa esimerkiksi istumalla, seisomalla tai tanssimalla toteutettavaa kulkuväylien blokkaamista. Meidän puolelta mielenosoittamisessa on teemana väkivallattomuus.”

Teidän puolelta?

”Tässä kuussa poliisi on käyttänyt mielenosoittajia kohtaan etälamautinta ja paprikasumutetta. Etälamauttimesta sai työmaakoneeseen kiinni lukittautunut aktivisti ja kaasusta kasvoilleen puolestaan äiti, joka oli tullut osallistumaan mielenosoitukseen tyttärensä kanssa.”

Nettisivuillanne kerrotaan, että ette halua käydä poliisin kanssa dialogia?

”Poliisi on esimerkiksi paikallislehdissä kertonut, että he pyrkivät kanssamme dialogiin, mutta ainakaan puhelimiimme tai sähköposteihimme ei ole tullut poliisin yhteydenottoja. Että en tiedä kenen kanssa he sitten pyrkivät tätä dialogia käymään. Ja jos se dialogi on tätä sähköä ja kaasua, niin voivat käydä sitä ihan keskenään.”

Voiko ydinvoimalan rakentamista enää pysäyttää?

”No maailmalla on kyllä ydinvoimalaprojekteja kaatunut hyvin erilaisista syistä, eli on se mahdollista. Jos kuitenkaan juuri tämän voimalan rakentamista ei pystytä estämään, niin ainakin siitä pyritään tekemään mahdollisimman hidasta, kallista ja hankalaa. Tällä halutaan vaikuttaa myös siihen, että tulevaisuuden ydinvoimarakennusprojektit eivät vaikuttaisi rakennuttajista houkuttelevilta.”

Poliisi valmistautuu ”isoon hässäkkään”

Poliisi yrittää yhtä aikaa turvata sekä mielenosoitusoikeutta, että rakennusprojektin normaalia etenemistä.

Ydinvoiman vastustajien toimintakeinot eivät tosin ole rajoittuneet iskulauseisiin ja mielenosoituskyltteihin. Stop Fennovoima –verkoston nettisivujen tiedotteista käy ilmi, että ydinvoimalan rakennusprojektia on vastustettu esimerkiksi polttamalla työmaalle johtavalla tiellä auto (12.4.), kahliutumalla lukoilla kiinni työmaan koneisiin (14.4.), polttamalla keskellä samaa tietä läjä autonrenkaita (18.4.) ja Fennovoiman toimiston lukot kiinni liimaamalla (19.4.).

Raahen poliisin ylikomisario Veijo Alavaikko, Hanhikiven ympäristössä vietetään parhaillaan ydinvoiman vastustajien toimintaviikkoa. Miten poliisi huomioi kyseisen toimintaviikon?

”Alueella on lisätty valvontaa, resursseja ja paikalla olemista.”

Tiistaina toimintaviikon ohjelmassa on mielenosoitus, johon järjestäjät odottavat kolminumeroista määrää väkeä. Meneekö poliisi huomenna paikalle mellakkavarusteissa?

”Parhaillaan arvioidaan mitä aktiviteetteja mielenosoittajilla voi olla käytössä ja koetetaan kerätä tietoja heidän aikeistaan. Voi sanoa, että olemme varautuneet ihan isoonkin hässäkkään.”

Aktivistit sanovat aikovansa harjoittaa kansalaistottelemattomuutta, eli esimerkiksi autojen kulkemisen estämistä.

”Jos havaitsemme tien blokkaamista, niin pääsemme siihen paikalle kyllä hyvinkin nopeasti estämään sen. Kulun estäminenhän on paitsi lain vastaista toimintaa, myös turvallisuusriski.”

Mielenosoittajat ovat kertoneet poliisin käyttäneen kahliutunutta aktivistia kohtaan etälamautinta. Mitä vastaatte väitteeseen etälamauttimen käytöstä?

”En osaa nyt yksittäistapaukseen ottaa kantaa. Yleisesti voin sanoa, että poliisilla on käytössä etälamauttimia, joiden käyttöön on saatu laaja koulutus. Niitä käytetään tilanteissa, jotka on erikseen ohjeistettu. Etälamauttimiin on myös jatkuva seuranta, ja jos niiden käytössä ilmenee jotakin ongelmaa, niin siihen reagoidaan välittömästi. ”

Ei vaikutusta Hanhikiven aikatauluun

Fennovoiman Pyhäjoen alueviestintäpäällikkö Heli Haikola kertoo, että mielenosoittajien leiriä tarkkaillaan jatkuvasti.

Miten työt Hanhikivellä etenevät?

”Parhaillaan alueella tehdään erilaisia maansiirtotöitä ja rakennetaan ensimmäistä rakennusta, eli koulutusrakennusta.”

Mitä Fennovoimalla ajatellaan Hanhikiven rakennustöitä vastustavista mielenosoittajista?

”Seuraamme jatkuvasti heidän toimintaansa, käytössämme on myös ympärivuorokautinen vartiointiyrityksen palvelu. Toki siis mielipiteitä saa esittää ja kaikenlainen keskustelu asiaan liittyen on tervetullutta. Mutta sitä ei tietenkään voi hyväksyä, että toiminta menee ilkivallan ja työskentelyn estämisen puolelle.”

Onko ydinvoiman vastustajien toiminta sitten haitannut rakennusprojektin etenemistä?

”No kokonaisaikatauluun sillä ei ole ollut vaikutusta, mutta joinakin päivinä työskentelyyn on tullut joidenkin tuntien mittaisia viivästyksiä. Työmaalla käy päivän aikana keskimäärin noin 150 henkilöä, ja olemme keskustelleet myös urakoitsijoiden kanssa tilanteesta, että joku saattaa esimerkiksi kahliutua kiinni työmaan koneisiin.”

Mielenosoittajien toimintaviikon ohjelma nähtävissä täällä.

X