Pysytään kunnossa läpi vuoden kolmen aikaikkunan taktiikalla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi/Otavamedia
"Kun tarpeeksi jaksaa vuoden mittaan liikkua, on levolle ja leppostelullekin taas paikkansa", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Monella se taas alkoi uuden vuoden myötä. Kuntoilu, ruokaremontti tai pysyvämpikin elämäntapamuutos. Vaikka kerta olisi jo kuinka mones, uudelleen aloitus on tietenkin vain hyvä juttu. Ihmiselämään mahtuu monta samankin asian starttia.

Itse asiassa kuntokuurien tärkeitä aikaikkunoita mahtuu vuoteen omien havaintojeni mukaan kolme. Tämä alkuvuosi lienee kaikille tutuin ajankohta. Suurin osa lehdistä – kuten Seura (1/22) – kertoo vinkkejä ja kokemustarinoita paremman painonhallinnan ja virkeämmän olemuksen saavuttamiseksi.

Seuraava hetki koittaa keväällä ja alkukesästä, kun alkuvuoden suurin liikuntainto on jo ehtinyt sammua. Puhutaan, että pitäisi päästä rantakuntoon – tai edes jonkinlaiseen kesäkuntoon positiivisessa mielessä. Että kehtaisi näyttäytyä siinä vaatekaapin perukoille kätketyssä mielekkäässä kesävaatteessa tai jopa kulkea ylväästi uikkareissa läpi hiekkasärkkien. Suomen kesä on kuitenkin kovin lyhyt ja nautinnoillekin on annettava aikaa. Loppukesästä sesongin herkkupöytien jälkeen kesäkunto tarkoittaakin usein aivan jotain muuta kuin timmiä olemusta.

Kolmas ja omasta mielestäni tärkein aika olla kunnossa – fyysisen myötä myös psyykkisesti – on alkusyksy. Työelämässä kaikki tärkeimmät päätökset tehdään ja uudet projektit käynnistetään aina kesälomien jälkeen. Tahti on tiukkaa pari-kolme kuukautta, jolloin oman uusiutumisen lisäksi pitäisi uudistaa myös niitä töihin liittyviä asioita. Vaikka muuten olisi päänupissa sumuista, silloin ajatuksen pitäisi olla kirkas. Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen kuntoliikunta ovat avainasemassa sen saavuttamiseksi.

Kun syksyn jälkeen vuosi lähenee loppuaan ja antaudutaan hetkeksi niin sanotun armollisuuden ajan eli joulusuklaiden äärelle, sitä kerryttääkin samalla taas uutta intoa paremman voinnin saavuttamiseksi. Näin vuoden kolme havahdutuskohtaa tulevat juuri sopivan tasaisesti, jotta kunto ei ehdi täysin rapistua ja intoa terveellisemmän elämän pariin taas löytyy.

Sen voi ajatella myös niin päin, että kun tarpeeksi jaksaa vuoden mittaan liikkua, on levolle ja leppostelullekin taas paikkansa.

Pidetään kroppa liikkeessä ja mieli virkeänä – hyvää uutta vuotta kaikille!

X