(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Mitä voisi antaa ylioppilaalle muuta kuin rahaa? Lue tästä Rouva Rahan vinkit!

Vanhin lapsenlapseni valmistuu syksyllä ylioppilaaksi. Tiedän, että hänen ykköstoiveensa on raha. En kuitenkaan haluaisi antaa rahaa lahjaksi. Se tuntuu persoonattomalta ja jotenkin tylsältä, mutta en haluaisi myöskään antaa turhaa tai epämieluista tavaraa. Minulla on myös leikki-ikäisiä lastenlapsia, joita muistan mielelläni merkkipäivinä, mutta en haluaisi kasvattaa heidän huoneidensa leluvuoria. Mikä neuvoksi?
Ei rahalahjoille

Ylioppilas

Ymmärrän varsin hyvin tuskasi ja nihkeytesi rahalahjoille. Helpoimmalla selviät, kun pyydät vinkkiä toivelahjasta. Jos et halua tällä tavoin pilata yllätystä, voit hankkia ylioppilaalle jotakin varmasti tarpeellista kuten astioita tai lakanoita. Voi olla, etteivät ne kirvoita riemunkiljahduksia lakkiaispäivänä, mutta arvostus nousee viimeistään, kun ylioppilas muuttaa omilleen.

Itse ajattelen lämmöllä veljeni vaimoa ja tätiäni joka kerta keittiössä häärätessäni. Sain heiltä kymmeniä vuosia sitten lahjaksi kattiloita ja keittiöveitsiä, joita käytän edelleen.

Voisit myös harkita elämysten lahjoittamista. Yksi ilahtuu lipuista suosikkibändin konserttiin tai tiketeistä FC Barcelonan peliin, toinen päiväkylpylän hemmotteluhoidoista, kolmas interrail-kortista.

Kallistakaan elämysideaa ei kannata oikopäätä hylätä. Sitä rahoittamaan voi kerätä lahjanantajista kimpan. Uskon, että myös leikkiikäiset osaavat arvostaa elämyslahjoja – etenkin, jos olet valmis käärimään näihin paketteihin lisäksi omaa aikaasi. Yhteisestä metsä- tai mökkiretkestä tai vaikka elokuvailtapäivästä voi heille jäädä elämänpituinen muisto.

Lopuksi on vielä pakko kertoa vinkistä, jonka kuulin kansanedustaja Jani Toivolalta eräässä tilaisuudessa. Hän kertoi tuttavaperheestä, jossa on kaksi alle kouluikäistä lasta. Uuden lelun saamisen ehdoksi on perheessä asetettu se, että lapset luopuvat jostakin vanhasta tavarasta. Kun valinta on tehty, lelu pannaan netin kautta myyntiin. Ennen sitä lasten kanssa keskustellaan sopivasta myyntihinnasta. Kun lelu on myyty, rahat käytetään uuden lelun hankintaan. Toimii kuin tanssi, kertoo perhe.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X