(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Sijoituksensa voi menettää kuluttomassakin rahastossa. Lue lisää rahastojen kuluista ja riskeistä!

Nordnet toi markkinoille uutuuden Superrahaston, joka on sen mukaan täysin kuluton indeksirahasto. Menettääkö rahansa jossakin ketkuilussa kuitenkin? Entä mitkä ovat vähäkuluisimmat rahastot ja niiden tuotto? Kannattaako tuijottaa ensisijaisesti kuluja ja vähemmän tuottoa? Kysyy nimimerkki: Sijoittaminen kiinnostaa

Superrahaston kuluttomuus on markkinointikikka, kuten osake- ja rahastovälittäjä ja nettipankki Nordnet myöntää nettisivullaan. Kuluttomuus on kuin kaupan tarjouskahvi, jonka houkuttelemana asiakkaan toivotaan ostavan muutakin eli säästävän osakkeisiin ja rahastoihin.

Voit merkitä Superrahastoa vain Nordnetin asiakkaana Nordnetin kautta. Minimimerkintä on 15 euroa, maksimimäärä päivässä enintään 10 000 euroa. Kulut indeksirahaston ylläpidosta ovat suhteellisen pienet, koska Superrahastolla ei ole omaa salkunhoitajaa. Käytännössä pankin muut asiakkaat maksavat viulut. Vastaava kuluton tuote on ollut Ruotsin Avanza-pankissa jo vuodesta 2006.

Sijoittamisessa voi menettää rahansa tai voittaa lisää, niin Superrahastossakin. Se kuuluu rahastoa esittelevän avaintietoesitteen mukaan korkean riskin rahastoihin. Rahasto sijoittaa varansa Suomen markkinoille pääasiassa osakkeisiin ja seuraa OMXH25-osakeindeksiä eli Helsingin pörssin 25:tä vaihdetuinta yhtiötä. Superrahastolla saa Suomen osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton. Nordnet huomauttaa, että rahasto ei välttämättä sovi sille, joka aikoo lunastaa osuutensa viiden vuoden kuluessa.

Kysymyksesi vähäkuluisimmista rahastoista on kiperä ja vertaaminen hankalaa. Yksi saattaa periä suuren hallinnointipalkkion mutta ei merkintäkuluja, toisen hallinnointipalkkio on pieni, mutta lunastus kallista. Kolmannen kulut näyttävät pieniltä, mutta rahasto käy niin aktiivista osakekauppaa, että sen kulut syövät tuoton.

Keskimäärin Suomessa maksetaan vuodessa osakerahastojen hallinnoinnista noin 1,5 prosenttia ja vähäriskisten lyhyen koron rahastojen hallinnoinnista 0,4 prosenttia sijoitussummasta tai sijoituksen arvosta. Mutta jos otetaan Superrahaston tapaan vain Suomeen sijoittavat indeksirahastot, niitä on vain kaksi: Nordea Suomi indeksirahasto ja Seligson & Co Suomi Indeksirahasto A.

Ensimmäisen edellisen vuoden toteutuneet kulut olivat 0,8 prosenttia ja 12 kuukauden tuotto 25 prosenttia. Seligsonin indeksirahaston juoksevat kulut olivat taas 0,5 prosenttia ja 12 kuukauden tuotto 26,4 prosenttia. Vielä parempi tuotto ja matalammat kulut ovat osakerahastolla Seligson & Co OMX Helsinki 25. Se sijoittaa Superrahaston tapaan Helsingin pörssin 25 vaihdetuimpaan osakkeeseen. Sen juoksevat kulut olivat Rahastoraportin mukaan viime vuonna 0,2 prosenttia ja 12 kuukauden tuotto peräti 27,9 prosenttia. Mutta ota huomioon, että tämä rahasto on pörssinoteerattu, jolloin päälle tulee vielä välityskuluja.

Rahastojen etu on hajautus: yhden yhtiön osakkeiden sijasta niissä on vaikka 25 yhtiön osakkeita kuten Superrahastossa. Mutta se sijoittaa vain Suomeen. Suomen sijoitustutkimuksen Rahastoraportista löytyy kaikkiaan 55 sivua erilaisia sijoitusrahastoja ja niiden tuottotietoja.

Huomaa kuitenkin, että jo saavutettu tuotto ei takaa tulevaa. Ennen kuin tuijotat kuluja mieti kuitenkin, miten haluat sijoittaa säästösi. Osakkeisiin vai korkorahastoihin vai molempiin? Suomeen vai Eurooppaan tai globaalisti? Teollisuuden tai vaikka terveydenhoitoalan osakerahastoihin?

Valintojesi jälkeen jäljellä on ryhmä sijoitusrahastoja, joiden kuluja ja tuottoja voit vertailla keskenään vaikka Rahastoraportin avulla. Voit myös pyytää pankkiasi neuvomaan. Pankeilla on velvollisuus selvittää asiakkaan riskinkantokyky, jolloin tiedät, mihin riskiin rahasi riittävät. Kukin pankki tosin tarjoaa vain omia sijoitusvaihtoehtojaan. Se ainakin on selvää, että jos makuutat mahdollisia säästöjäsi pankkitilillä, inflaatio syö niitä koko ajan.

Teksti: Vellamo Vehkakoski
Kuva: Colourbox

Lue lisää Vivasta 7/14!

© Colourbox

Yli 3o vuotta toimittajana työskennellyt Vellamo Vehkakoski vastaa arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Hän on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja sosiologi.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X