”Rahat pois mummoilta ja laadukkaan hoidon sijasta ne sijoitetaankin hoitobisnesten omistajien taskuihin” - Tähänkö Suomea ajetaan?

Uutisointi vanhusten hoivakodin toiminnan useista laiminlyönneistä nosti monen mieleen myös sote-uudistukset ja synkät tulevaisuuden visiot.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto © Niclas Mäkelä / Otavamedia

Uutisointi vanhusten hoivakodin toiminnan useista laiminlyönneistä nosti monen mieleen myös sote-uudistukset ja synkät tulevaisuuden visiot.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Kristiinankaupungista kuului huolestuttavia uutisia viime viikon lopulla. Valvira oli keskeyttänyt Esperi Caren hoivakodin toiminnan useiden laiminlyöntien vuoksi.

Yhden asiakkaan epäiltiin kuolleen hoitovirheen takia. Kolme muuta asiakasta oli jouduttu viemään hoitoon terveyskeskukseen tai kuntoutusosastolle. Hoivakodin työntekijät uhkasivat protestoida lakolla liian pienen työntekijämäärän vuoksi. Toimitusjohtaja kiirehti myöntämään, että henkilöstön huolia ja yhteydenottoja johtoon ei ollut otettu tarpeeksi vakavasti. Hän lupasi lisätä henkilökunnan määrää, ja heti seuraavana päivänä erosi itse.

Aika monelle tuli tuon uutisen yhteydessä mieleen sote-uudistukset ja synkät tulevaisuuden visiot: Tähänkö Suomea ollaan nyt ajamassa? Rahat pois mummoilta ja laadukkaan hoidon sijasta ne sijoitetaankin hoitobisnesten omistajien taskuihin?

Brittiläinen pääomasijoittaja ICG maksoi Esperi Caresta 220 miljoonaa euroa kolme vuotta sitten. Iltalehden haastatteleman talousasiantuntijan mukaan sijoittajilla on tilinpäätöstietojen perusteella yli 10 prosentin tuottotavoite. Koska yhtiö on tehnyt kauppojen jälkeen tappiota, sen johdolla on ollut kovat paineet kannattavuuden parantamiseksi.

Yritysten perustehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Kun bisneksenä on ihmisten hoito, valvonnan on syytä olla kunnossa. Suomessa toiminnan asianmukaisuutta valvoo Valvira. Sillä on valta myöntää lupia toimintaan ja puhaltaa peli poikki, kuten Kristiinankaupungissa. Valviran verkkosivuilta voi kuka tahansa hakea tietoa esimerkiksi lääkärien voimassa olevista oikeuksista.

Valvonta toimii, kun se paljastaa epäkohtia. Jos valvontaa lisätään, niitä paljastuu yhä enemmän. Kun terveyspalveluja yksityistetään lisää, on valvontaankin varattava enemmän resursseja.

Vanhustenhoito huolettaa koko kansaa

Kerro kokemuksistasi Seuralle yksityisviestissä: millaisia epäkohtia – tai onnistumisia sinä olet kohdannut vanhustenhoidossa. Jos haluat antaa aiheesta haastattelun, vaikka nimettömänä, jätä liitteeksi myös nimesi ja yhteystietosi.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X