Raija Oranen jatkaa huippusarjaansa! Puhtaat valkeat lakanat tekee paluun Seuran sivuilla - Lue, mitä Raikkaan perheelle tapahtui tv-sarjan päätyttyä

Puhtaat valkeat lakanat -sarjan uusintaa on tähän asti toivottu turhaan. Nyt Raikkaan perheen tarina jatkuu Seurassa joululehdestä alkaen. Sitä kirjoittaessaan kirjailija Raija Oranen oivalsi, ettei hän koskaan kokonaan lähtenytkään Onnelasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija Raija Oranen ja päätoimittaja Erkki Meriluoto toivottavat lukijat tervetulleiksi takaisin Onnelaan, Raikkaiden kotiin, joka todellisuudessa on Helsingissä toimiva ravintola Villa Solvik.

Puhtaat valkeat lakanat -sarjan uusintaa on tähän asti toivottu turhaan. Nyt Raikkaan perheen tarina jatkuu Seurassa joululehdestä alkaen. Sitä kirjoittaessaan kirjailija Raija Oranen oivalsi, ettei hän koskaan kokonaan lähtenytkään Onnelasta.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Marraskuussa 1993 alkoi MTV3-kanavalla suomalainen draamasarja Puhtaat valkeat lakanat, jonka tulevaa suosiota osasi odottaa ehkä vain yksi ihminen. Sarjan kirjoittaja Raija Oranen.

”Tunsin, että teemme jotain, josta puhutaan vielä pitkän ajan päästä. Teimme epookkia, joka ei vuoda.”

Raikkaan sukutarinaan keskittynyt sarja keräsi parhaimmillaan televisioiden äärelle yli puolitoista miljoonaa katsojaa. Suosio perustui kerronnan uskottavuuteen ja ajankohtaisuuteen.

Raija katsoi aviomiehensä Jyrki Orasen kanssa kaikki 44 osaa viimeksi pari vuotta sitten.

”Nauroimme ja itkimme. Totesimme, ettei sarja ole vanhentunut, vaan se on yhä täydessä kuosissa.”

Tapahtumat linkittyvät Suomen historiaan 1960-luvulta 1990-luvun alkuun.

”Sarja luotasi olemassa olevaa, sitä, mitä tapahtui Suomelle ja maan taloudelle. Se oli oikeaa taidetta.”

Raija tiesi, mistä kirjoitti. Osa sarjasta on hänen henkilökohtaista historiaansa.

Puhtaat valkeat lakanat

Raikkaan perheen tarina alkoi vuodesta 1962 ja jatkui 1990-luvun alkuun. © MTV

Idea ilmatilassa

Ensin syntyi televisiosarja Ruusun aika. Raijan luoman Ruususen uusioperheen elämää esitettiin televisiossa vuosina 1990–1991.
Sen jälkeen piti keksiä jotain uutta.

Idea syntyi lentokoneessa, kun Raija oli palaamassa Frankfurtista Helsinkiin. Hän luki Helsingin Sanomista vaateliikkeensä maan laajuiseksi ketjuksi laajentaneen Liisa Seppälän 50-vuotispäivän haastattelun.

Tekstiilikauppa, josta päivänsankari kertoi, oli Raijalle tuttu aihe.

”Äitini oli ompelija. Hän perusti Hyrynsalmelle oman naistenvaatetusliikkeen, jossa vietin paljon aikaa lapsena ja nuorena.”

Uusi sarja alkoi hahmottua mielessä. Syntyi Raikkaan perhe, tekstiilialan yrittäjinä toimivat isä-Ensio ja äiti-Maire sekä lapset Katariina, Irene ja Heikki.
Mairella oli vaateliike. Irene oli syntynyt samana vuonna kuin Raija.

”Irene oli ankkurini. Hänen kauttaan pystyin käsittelemään isoja kokonaisuuksia ja muistamaan, minkälaista oli olla 16- tai 20-vuotias.”

Raijan lempihahmo on edelleen Ensio Raikas.

”Isäni oli rauhallinen ja älykäs, ensimmäisen luokan radiosähköttäjä sodan aikana. Tolkku mies, kuten häntä kuvattiin. Ensiossa on paljon isääni, mutta vähän myös puolisoani Jyrkiä. Hurmaavia miehiä molemmat.”

Ruusun aika on perhesarja. Puhtaissa valkeissa lakanoissa keskiössä ovat myös työ ja yhteiskunta.

”Henkilöt eivät ole vain yksilöitä vaan yhteiskunnallisia toimijoita. Raikkaiden yrityksen kehitys on sama kuin Suomen kansantalouden presidentti Urho Kekkosen aikana ja sen jälkeen. Henkilökaarti on poliittisesti laidasta laitaan.”

Puhtaat valkeat lakanat

Katsojat ihastuivat Raija Orasen luomiin hahmoihin ja heidän esittäjiinsä. Seurassa alkavassa jatkosarjassa on edetty 2000-luvulle, jolloin Raikkaan suvussa alkaa tapahtua isoja asioita. © MTV

Irenen puoliso Veijo Salmi oli avioliiton solmimishetkellä poliitikonalku. Hänestä tuli jo nuorena ministeri Kekkosen suojattina.

”Käytin mallina hieman Paavo Väyrystä, mutta Veijo on häntä tolkullisempi.”

Raija kirjoitti Lakanoita, kuten hän sarjaa kutsuu, aikuisille. Siitä tuli kuitenkin perheiden yhdessä katsoma.

Vähän aikaa sitten hän katsoi sarjaa yhdessä lastenlastensa, 9-vuotiaiden kaksostyttöjen kanssa. Ensin hän ajatteli, että tytöt ovat pari kolme vuotta liian nuoria.

”Me ymmärrämme siitä muutakin kuin ne rakkausjutut”, tytöt vastasivat.

Hirsitaloja tulitikuista

Sarjan näyttelijävalinnoissa onnistuttiin. Ongelmia aiheutti tosin se, että näyttelijät olivat kiinnitettyinä myös muualla. Juonta joutui kuljettamaan osittain sen perusteella, ketkä kulloinkin olivat käytettävissä.

Rahaa tuotantoon oli niukasti.

”Piti tehdä kolmesta tulitikusta tukeva hirsitalo.”

Raija taisteli tuotoksensa puolesta.

”Käsikirjoittaja on kuin kynnysmatto, joka mieluiten heitettäisiin syrjään, kun teksti on riipaistu hänen kädestään. Sekä Ruusun aika että Lakanat yritettiin viedä saippuasarjojen suuntaan, mutta en antanut periksi. Pidin omien ajatusteni puolia.”

Raija kirjoitti vuorosanat suurin piirtein niin kuin ne piti lausua, puhekielisinä. Näyttelijät eivät aina malttaneet noudattaa käsikirjoitusta. Silloin saattoi sattua virheitä.

”Eräässä kohtauksessa Mairea näytellyt Miitta Sorvali vastasi puhelimeen etunimellään. Siihen maailman aikaan rouva Raikas ei varmasti olisi tehnyt niin.”

Lakanoita esitettiin kaikkiaan 44 osaa. Kymmenen seuraavan jakson suunnitelmat olivat jo loppusuoralla, kun televisiokanava päätti lopettaa sarjan. Raija kirjoitti jaksoista romaanin Puhtaat valkeat lakanat: Onnela vuonna 1997.

Puhtaat valkeat lakanat

© TIMO HÄMÄLÄINEN / LEHTIKUVA

”Kun minulta katkaistiin televisiotekeminen, piti opetella kirjoittamaan romaaneja.”

Raija on kirjoittanut 83 teosta, joista tuorein on nimeltään Marsalkan ruusu. Keväällä ilmestyy satiirinen romaani Selvä peli. Sen perusta on Raijan nimimerkillä Varma Säkert kirjoittama työ Rikos aamulla, jolla hän voitti TV2:n komediasarjakilpailun vuonna 1985.

Kumpi antaa tekijälleen enemmän, kirjojen vai tv-sarjojen kirjoittaminen?

”Vaikea sanoa. Ainakin oli ihanaa päästä takaisin Onnelaan.”

Miten Raija päätyi takaisin Onnelaan? Sysäyksen antoi Seuran päätoimittajana kesäkuussa aloittaneen Erkki Meriluodon nuoruusmuisto.

Vauhdilla valmiiksi

Kun Erkki Meriluotoa keväällä pyydettiin Seuran päätoimittajaksi, hän mietti, mitä uusia ja kiinnostavia kokeiluja haluaisi lehteen tuoda.

Mieleen muistuivat 1990-luvun suosituimmat televisiosarjat ja varsinkin Puhtaat valkeat lakanat. Sitä hän katsoi aina yhdessä äitinsä kanssa lapsuudenkodissaan Urjalassa.

”Voisiko sellaisen herättää henkiin painetussa aikakauslehdessä jatkotarinana? Seura on sydämeltään suomalainen kuten myös Puhtaiden valkeiden lakanoiden rakastettu tarina, joten ne sopisivat erittäin hyvin yhteen.”

Oli viisainta kysyä sarjan kirjoittajalta. Erkki otti yhteyttä Raijaan.
Raija yllättyi. Ensin hän ajatteli, ettei keksisi tarinaan mitään lisättävää.

”Mutta toistaiseksi pääni on sellainen, että kun napista painaa, se alkaa puuhailla.”

Kirjailija Raija Oranen

Raijalla on lämpimiä muistoja Seurasta, jota jo hänen lapsuudenkotiinsa tilattiin. ”Äiti leipoi usein lauantaisin. Koulun päätyttyä yhdeltä pääsin kahville ja Seuraa lukemaan.” © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Tekstiä Raikkaan suvusta alkoi syntyä huimalla vauhdilla. Raija nautti työstään.

”Tarinaan oli helppo palata, sillä henkilöt ovat samat. Näin näyttelijät lavasteissa. Menin täysin mukaan heidän uusiin kuvioihinsa. Raikkaan suvussa alkoi tapahtua isoja asioita ja todella nopeasti.”

Kahdeksan uutta jaksoa sijoittuu kahden laman väliin, 2000-luvun taitteeseen.

Minkälaisia käänteitä on odotettavissa?

”Niissä on hyvän mielen nostalgiaa”, Erkki Meriluoto kuvaa.

Raijan tuotantoa määrittää kolme asiaa.
”Hyvyys, totuus ja kauneus. Mieluiten kuvaan ja kerron juttuja, jotka auttavat ihmisiä löytämään ne.”

Lakanoissa ihmiset ovat hyviä.

”He saattavat tehdä vääriä tekoja, mutta yrittävät elää elämäänsä hyvin ja toivovat parasta muillekin. Se tekee sarjasta miellyttävän.”

X