Rauhaa Ukrainaan, hyökkääjä Venäjä ulos sieltä: Mielenosoitus Tehtaankadulla yhdisti suomalaisia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tehtaankadun mielenosoitus vaati Venäjää ulos Ukrainasta. © Otavamedia / Petri Korhonen
Venäjän lähetystön eteen järjestetty mielenosoitus keräsi torstai-iltana Tehtaankadulle satoja ihmisiä. Ukrainaan hyökännyt suurvalta ei saa ymmärrystä suomalaisilta. "Tämä on epäoikeudenmukaista."

Rauhanjärjestöjen nopeasti torstai-illaksi kokoonkutsuma mielenosoitus Helsingin Tehtaankadulla, Venäjän suurlähetystön edessä oli poikkeuksellisen laaja ja yhtenäinen tahdonilmaus.

Pienen naapurinsa kimppuun raukkamaisesti hyökännyt suurvalta sai yhteishuudoissa kuulla, mitä mieltä suomalaiset tilanteesta ovat.

”Venäjä ulos, Putin alas!”

”Putin on murhaaja!”

© Otavamedia / Petri Korhonen

Mielenosoitus toi paikalle Venäjän toimia protestoivia ihmisiä poliittisen kentän kaikilta laidoilta: paikalla näkyi niin anarkisteja, perinteisiä rauhanaktivisteja vasemmistosta kuin kokoomus- ja perussuomalaisaktiivejakin.

”Olin täällä elokuussa 1968 vastustamassa Neuvostoliiton tekemää Tsekkoslovakian miehitystä – ja nyt tässä on ikävästi sama tunnelma. Taas sama suurvalta toimii kansainvälistä oikeutta vastaan”, sanoo europarlamentaarikko Nils Torvalds (rkp).

Tämä mielenosoitus ei ole turha

Mitä hyötyä tällaisista mielenilmaisuista on? Venäjän lähetystö oli pimeänä – vain parissa ensimmäisen kerroksen ikkunassa paloivat valot. Kuunteleeko siellä kukaan, mitä mieltä suomalaiset ovat?

”Meidän on puhuttava, vaikka tuntuisi ettei kukaan kuuntele. Kaikkien demokraattisten maiden pitää juuri nyt huutaa, että perkele, tämä ei ole oikein”, sanoo Tehtaankadulla esiintynyt laulaja Karri ”Paleface” Miettinen.

Paleface valitsi esiintymiskappaleekseen Finlandia-hymnin: sortovuosien klassikon. © Otavamedia / Petri Korhonen

”Venäjä menettää taas hetkeksi kaiken sen luottamuksen, mitä sillä vielä on suomalaisten parissa ollut, mutta näyttää siltä ettei sitä haittaa. Olen äärettömän surullinen tavallisten venäläisten puolesta, joiden lapsia nyt tapatetaan Vladimir Putinin vallanhalun takia”, sanoo rauhanliikkeen veteraani Ilkka Taipale.

Puoliso Vappu Taipale sanoo, ettei Venäjän hyökkäys tullut yllätyksenä, vaan pettymyksenä.

”Tästä ei voi syyttää ketään tai mitään muuta kuin Putinin hallintoa. Tuntuu hienolta nähdä täällä nyt niin monesta eri politiikan suunnasta tulevia suomalaisia, kertomassa että näiden tekojen hinta on hirveä.”

© Otavamedia / Petri Korhonen

Samaa sanoivat sekä nuoret että vanhemmat paikallaolijat.

”Tämä on epäoikeudenmukaista, tämä on väärin – ei ole oikein että taas yhden sukupolven tulevaisuus menee pilalle yhden vanhan miehen hulluudesta”, sanoo helsinkiläinen arkkitehti Rabbe Tiainen.

Hän oli tehnyt mielenosoitukseen julisteen, jossa mainitaan päivämäärä 5.5.2008.

”Silloin hänen olisi Venäjän silloisten lakien mukaan pitänyt luopua vallasta ja jatkokausistaan. Näin ei tapahtunut, ja laskua maksetaan nyt.”

Rabbe Tiaisen julisteessa muistutettiin, että Putinin laillisen valtakauden piti päättyä jo 2008. © Otavamedia / Petri Korhonen

X