© Colourbox

(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Ilmoitusvelvollisuus rakennustöissä kiristyi heinäkuun 2014 alussa. Kotitalouden ilmoitusvelvollisuus koskee rakennusluvan alaisia töitä.

Remontit, ilmoitusvelvollisuus

Uutisten mukaan kuutamourakoiden karsimiseksi kotitalouksienkin on nykyään ilmoitettava verottajalle yksittäisestä remontista kotona tai kesämökillä. Ilmoitus on tehtävä, vaikka kyse olisi talkootyöstä. Mitä pitää ilmoittaa ja missä raja kulkee?
Kysyy nimimerkillä: Remonttia suunnitteleva

Heinäkuun alusta laki kiristyi koskemaan kotitalouksien remontteja ja rakentamista, onpa kyse sitten mökistä tai omakotitalosta. Aiemmin yksittäisen henkilön piti ilmoittaa ne vain, jos haki kotitalousvähennystä.

Uutta on sekin, että myös osakehuoneistoremontti pitää ilmoittaa myös verottajalle, jos olet remontin tilaaja. Ei siis enää riitä, että ilmoitat remontista vain isännöitsijälle.

Ilmoitusvelvollisuus koskee rakennusluvan vaativia töitä

Kotitalouksien ilmoittamisvelvollisuus verottajalle koskee hinnasta riippumatta kaikkia töitä, joihin tarvitaan rakennuslupa. Verottajan mukaan ilmoitettava on myös suunnittelutyöstä, kuten LVI-, sähkö- tai sisustussuunnittelusta, jos ne liittyvät rakennusluvan alaiseen työhön.

Jos olet epävarma siitä, vaatiiko remonttisi rakentamisluvan, varmista asia kotikuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta.

Verottaja haluaa tietää pitkälti samat asiat kuin kotitalousvähennystä haettaessa. Henkilötietosi lisäksi tarvitaan tieto siitä, missä työ on tehty, remontin teettämisajan, maksamasi summat ja yritysten tai yksittäisen työntekijän nimet.

Talkoo- ja hartiapankkityöntekijöiden ilmoittaminen

Verottajan mukaan talkoo- ja/tai hartiapankkityöntekijöiden nimiä ei tarvitse ilmoittaa. Jos kuitenkin teetät rakennusluvan alaiset työt esimerkiksi talkootyöllä, ilmoita rakennuskohteen tiedot ja tieto siitä, että maksettuja suorituksia ei ole.

Koska vasta suunnittelet remonttia, tämä ei ehkä koske sinua, mutta tiedoksi muille: jos rakentaminen alkoi ennen heinäkuun alkua ja jatkui sen jälkeen, urakoitsija- ja työntekijätiedot on annettava vain töistä, jotka on tehty 1.7.2014 jälkeen. Rakennuskohteen tiedot on kuitenkin annettava aina, jos loppukatselmus tai käyttöönottotarkastus on 1.7.2014 tai sen jälkeen.

Miten ilmoituksen voi antaa?

Verottaja toivoo, että yksityishenkilö täyttää remontti- tai rakentamisilmoituksen verkossa suomi.fi-palvelussa, jolloin todistus lähtee postin kuljetettavaksi saman vuorokauden sisällä.

Ilmoituksen voi myös antaa verohallinnon paperilomakkeella (3715, 3716), mutta silloin todistuksen saanti kestää.

Tee ilmoitus ajoissa

Tee ilmoitus hyvissä ajoin ennen loppukatselmusta, jotta voit esittää rakennusvalvontaviranomaiselle loppukatselmuksessa todistuksen tietojen toimittamisesta verottajalle. Jos otat esimerkiksi omakotitalon käyttöön ennen varsinaista loppukatselmusta, tiedot pitää antaa myös ennen käyttöönottotarkastusta.

Ilmoittamatta jättämisestä laiminlyöntimaksu

Rakennustarkastaja ilmoittaa verottajalle, jos todistusta ei ole esitetty. Velvollisuuden rikkomisesta voidaan määrätä laiminlyöntimaksu, törkeimmissä tapauksissa jopa 15 000 euroa.

Tutustu rakennusilmoituksesta esitettyihin kysymyksiin Verohallinnon sivuilla.

Lue lisää Vivasta 8/14!

Teksti: Vellamo Vehkakoski
Kuva: Colourbox

© Colourbox

Yli 3o vuotta toimittajana työskennellyt Vellamo Vehkakoski vastaa arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Hän on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja sosiologi.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X