Talosta esteetön pienin muutoksin – Näin remontin ratkaisut huomioivat ikäihmisen

Vanhasta ja rakkaasta omakotitalosta ei vanhemmiten tarvitse muuttaa pois. Pienilläkin korjauksilla seniorin talosta saa esteettömän ja asuttavan. Asiantuntijat vastaavat ikäihmisten kysymyksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esteettömyys ja uusi tekniikka helpottavat seniorin asumista. Tarja Salo muistuttaa, että tarjouksia kannattaa pyytää usealta firmalta ennen remonttiin ryhtymistä.

Vanhasta ja rakkaasta omakotitalosta ei vanhemmiten tarvitse muuttaa pois. Pienilläkin korjauksilla seniorin talosta saa esteettömän ja asuttavan. Asiantuntijat vastaavat ikäihmisten kysymyksiin.
Teksti: Tarja Salo

Kuinka talosta saa seniorille sopivan? Miten se onnistuu niin, että kaikki ovat tyytyväisiä?

Monenmoista voi ja kannattaa tehdä, jotta seniori voi turvallisesti ja mukavasti jatkaa asumistaan rakkaassa kodissaan.

Senioriasumisen nykypäivää on esteettömyys. Siihen kuuluu asumisen helppous ja turvallinen kulku kaikkialla talossa: sisään, ulos, kellariin, yläkertaan ja pesutiloihin.

Jos rappuset hankaloittavat sisäänkäyntiä, portaita kannattaa loiventaa tai rakentaa kulkua varten erillinen luiska. Tämä on joskus helpommin sanottu kuin tehty eikä ratkaisu välttämättä toimi sekä taka- että etuoven sisäänkäynneissä. Yksi vaihtoehto on asentaa rappujen oheen porrashissi.

Sisärappuset ovat yleensä puuta ja maalatut, mikä tekee ne liukkaiksi. Raput voi maalata karkealla maalilla tai pinnoittaa karkeapintaisilla tarroilla.

Helppo ja toimiva apu ovat portaiden molemmin puolin kulkevat tukevat kaiteet. Nämä parantavat turvallisuutta portaita kulkiessa.

Vanhojen talojen oviaukot ovat pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkujalle usein liian kapeita. Niitä on kuitenkin mahdollista suurentaa.

Mikäli talossa on useampi kerros, kannattaa kaikki tarpeellinen keskittää yhteen ja samaan kerrokseen. Riittävän isoihin ja avariin pesutiloihin kannattaa satsata. Remontin budjetti voi olla valtava investointi, mutta usein se on tarpeen.

Mahdollisista remonttituista ja -avustuksista kannattaa olla yhteydessä omaan kuntaan. Joskus niitä myönnetäänkin.

Mistä saa remonttiin luotettavaa ammattiapua?

Rahat voi huonosti tehdystä remontista saada takaisin, mutta pahaa mieltä ei saa hyväksi. Huonosti tehty työ raivostuttaa taatusti. Hyviä remontin tekijöitä ei todellakaan ole helppo saada – useimmiten se onnistuu, muttei aina.

Epämääräistä porukkaa on paljon tarjolla. Kun tuiki tuntematon ihminen soittaa ovikelloa ja tarjoaa palveluksiaan, kannattaa olla erityisen varuillaan. Näitä ovelta ovelle kulkijoita on ainakin pääkaupunkiseudulla paljon liikkeellä, korona-aikana tosin hiukan tavallista vähemmän.

Kannattaa aina ensin perusteellisesti miettiä, millaisen remontin todella tarvitsee ja mitä siitä on valmis maksamaan. Kun olet tehnyt päätöksen remontin tarpeellisuudesta, pyydä tarjous ainakin kolmelta firmalta, olkoon sitten kyseessä ovien leventäminen tai pesutilojen saneeraaminen.

Remonttihommista saa lisätietoja Omakotiliitosta (www.omakotiliitto.fi) ja Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksesta (www.prkk.fi). Neuvontapalveluita on tarjolla erityisesti jäsenille.

Vanhustyön keskusliiton (www.vtkl.fi) ilmainen neuvonta auttaa kaikkia yli 65-vuotiaita. Liitolla on 14 alueellista korjausneuvojaa. Apua saa muutostöihin ja urakointiin sekä korjausavustusten hakemiseen. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan puhelinnumero on 09 350 86013.

Kannattaa myös kysellä naapureilta, kuka heillä on tehnyt remontteja. Sana leviää yhtä lailla huonoista kuin hyvistäkin tekijöistä. Niin kamalaa kuin se onkin, vanhoja ihmisiä jymäytetään remontti- ja rakennustöissä. Siksi tulee olla varovainen eikä panna nimeään suin päin paperiin ja hyväksyä tarjous.

Vanhassa talossa voi ennen remonttia tehdä kuntotarkastuksen, jolloin asiantuntija kertoo talon kunnon ja korjauskohteet. Jos olet löytänyt mielestäsi hyvän remonttimiehen, voit vielä www.fise.fin pätevyysrekisterissä varmistaa, onko hänellä asuntokaupan kuntotarkastajan (AKK) pätevyys.

Pitääkö öljy­lämmityksestä luopua? Miten se onnistuu?

Aikansa kutakin, niinhän sitä sanotaan. Mutta jos talonne lämmitysjärjestelmä toimii ja on hyvässä kunnossa, öljyä ei välttämättä tarvitse vaihtaa johonkin toiseen energiamuotoon. Jos öljylämmitysjärjestelmä on kuitenkin tullut tiensä päähän, muutos kannattaa tehdä.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY myöntää valtionavustusta pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. Kaukolämpöön, maalämpöön tai ilma-vesilämpöön siirryttäessä avustussumma on 4 000 euroa. Jos on aikeissa luopua öljylämmityksestä ja hakemassa ELYn avustusta, kannattaa toimia pian; tarjous on voimassa vain 18.11.2022 saakka.

Lämpöjärjestelmän uusiminen nostaa asunnon arvoa, mutta ei kaikkialla harvaanasutussa Suomessa.

Jos aiot asua talossa vielä useita vuosia tai vuosikymmeniä, muutos voi olla kannattava. Voit olla yhteydessä lvi-suunnittelijaan, joka kartoittaa tilanteen ja kertoo, mikä tilanteessasi kannattaa ja mikä ei.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 7/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X