Rescuekoiralla ihmisperäinen tuberkuloosi – Ennen tutkimuksia Romaniasta tuotu lemmikki oli elänyt oireillen Suomessa lähes kaksi vuotta

Suomessa edellisen kerran Mycobacterium tuberculosis on koirasta eristetty vuonna 1996.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomessa edellisen kerran Mycobacterium tuberculosis on koirasta eristetty vuonna 1996.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Ruokaviraston eläintautibakteriologian ja –patologian yksikössä on eristetty sairaasta koirasta ihmisten ja eläinten välillä tarttuva Mycobacterium tuberculosis -lajiin kuuluva bakteeri.

Bakteeri aiheuttaa ihmisellä tuberkuloosia. Se ei tartu helposti, vaan vaatii tyypillisesti pitkäaikaisen ja läheisen kontaktin ennen kuin tarttuu eläimestä tai ihmisestä toiseen.

Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia

Koira oli ehtinyt elää Suomessa noin kaksi vuotta ennen nyt tehtyjä tutkimuksia ja oireillut jo pitkään vaihtelevin suolisto-oirein. Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia Suomeen.

Tavallisin tartuntareitti on hengitysteitse, mutta infektio on mahdollista saada myös suun kautta eli syömällä tartuntavaarallista materiaalia, kuten saastunutta ruokaa, lihaa tai ysköksiä.

”Tuberkuloosibakteerilöydös ei ole yleinen. Suomessa edellisen kerran Mycobacterium tuberculosis on koirasta eristetty vuonna 1996”, sanoo jaostopäällikkö Jaana Seppänen Ruokavirastosta.

Tuberkuloosi

  • Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio
  • Tavallisin muoto on keuhkotuberkuloosi, mutta voi ilmetä myös muussa elimessä.
  • Keuhkotuberkuloosin oire on pitkittyvä, jopa kuukausia kestävä yskä ja limainen yskös. Potilaalla voi ilmetä myös laihtumista ja yleiskunnon heikkenemistä.
  • Tarttuvaa keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön yskiessä ja puhuessa ilmaan erittyy tuberkuloosibakteeria sisältävää aerosolia. Taudille altistuu hengittäessä tätä ilmaa. Kolmasosa altistuneista saa tartunnan.
  • Kansainvälisesti hyvin vakioidun kuuden kuukauden yhdistelmähoidon tulokset ovat huolellisesti toteutettuna olleet erinomaisia. Itä-Euroopan maissa ja kehitysmaissa esiintyy lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja, joiden hoito on monimutkaisempaa. Näitä kantoja on havaittu hyvin harvoin myös Suomessa.

Lähde: THL

X