Rescuekoiralla ihmisperäinen tuberkuloosi – Ennen tutkimuksia Romaniasta tuotu lemmikki oli elänyt oireillen Suomessa lähes kaksi vuotta

Jaa kaverilleTilaa Seura
keuhkot
© iStock
Suomessa edellisen kerran Mycobacterium tuberculosis on koirasta eristetty vuonna 1996.

Ruokaviraston eläintautibakteriologian ja –patologian yksikössä on eristetty sairaasta koirasta ihmisten ja eläinten välillä tarttuva Mycobacterium tuberculosis -lajiin kuuluva bakteeri.

Bakteeri aiheuttaa ihmisellä tuberkuloosia. Se ei tartu helposti, vaan vaatii tyypillisesti pitkäaikaisen ja läheisen kontaktin ennen kuin tarttuu eläimestä tai ihmisestä toiseen.

Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia

Koira oli ehtinyt elää Suomessa noin kaksi vuotta ennen nyt tehtyjä tutkimuksia ja oireillut jo pitkään vaihtelevin suolisto-oirein. Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia Suomeen.

Tavallisin tartuntareitti on hengitysteitse, mutta infektio on mahdollista saada myös suun kautta eli syömällä tartuntavaarallista materiaalia, kuten saastunutta ruokaa, lihaa tai ysköksiä.

”Tuberkuloosibakteerilöydös ei ole yleinen. Suomessa edellisen kerran Mycobacterium tuberculosis on koirasta eristetty vuonna 1996”, sanoo jaostopäällikkö Jaana Seppänen Ruokavirastosta.

X