Reseptilääkkeitä ei voi hamstrata – Apteekkariliitto huojentaa pelkoa: ”Kukaan ei tule jäämään ilman lääkkeitä – ne kuljetetaan tarvittaessa vaikka kotiovelle”

Moni koronakaranteeniin määrätty vanhus joutuu turvautumaan lääkevaraston täydentämisessä omaisen, tutun tai naapurin apuun. Voivatko reseptilääkkeet päätyä tahallaan tai vahingossa vääriin käsiin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moni on huolissaan koronakaranteeniin määrättyjen vanhusten lääkkeidensaannista.

Moni koronakaranteeniin määrätty vanhus joutuu turvautumaan lääkevaraston täydentämisessä omaisen, tutun tai naapurin apuun. Voivatko reseptilääkkeet päätyä tahallaan tai vahingossa vääriin käsiin?
Teksti:
Terhi Harper

Apteekkariliiton viestintäjohtajan Erkki Kostiaisen mukaan hakijan voi lähettää asioimaan ja hakemaan apteekista reseptilääkkeitä turvallisin mielin, kunhan muistaa menetellä apteekin antamien ohjeiden mukaan.

Tällöin järjestelmän hyväksikäyttömahdollisuus on varsin epätodennäköinen.

”Toisen henkilön voi valtuuttaa asioimaan omasta puolestaan verkossa olevan Suomi.fi -valtuutuksen kautta. Toinen vaihtoehto on se, että hakija ottaa mukaan apteekkiin lääkkeensaajan Kela-kortin tai lääkkeen määräämisen yhteydessä potilaalle tulostetun potilasohjeen”, Erkki Kostiainen kertoo.

Kostiainen muistuttaa, että hakijan tulee lisäksi osata kertoa apteekin henkilökunnalle, mitä lääkettä hän on hakemassa toisen puolesta.

Maalaisjärkeä tarvitaan poikkeustilassa

Myös Porvoossa sijaitsevan Näsin Apteekin apteekkari Kirsi Paulamäki luottaa järjestelmän toimivuuteen.

”Toki joku voi yrittää hyötyä poikkeustilasta, mutta en pidä riskiä niin suurena, että enemmistön terveydentilaa tai elämänlaatua pitäisi tämän vuoksi hankaloittaa. Joustoa tarvitaan näin poikkeusaikana. Apteekin henkilökunta on varsin valveutunutta ja toimii sosiaali- ja terveysministeriön poikkeustilaa koskevan ohjeistuksen mukaan”, Kirsi Paulamäki sanoo.

Koronavirusepidemia kuormittaa apteekin henkilökuntaa.

”Reseptilääkkeitä saa nyt luovuttaa asiakkaalle enintään kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin”, apteekkari Kirsi Paulamäki kertoo. © Niko Laurila

”Kukaan ei tule jäämään ilman lääkkeitä”

Moni omainen pohtii tällä hetkellä, voiko karanteeniin määrätyltä iäkkäältä läheiseltä jäädä lääkkeet kokonaan saamatta, jos apuverkkoja ei löydy.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiaisen mukaan syytä huoleen ei ole.

”Kukaan ei tule jäämään ilman lääkkeitä – ne kuljetetaan tarvittaessa vaikka kotiovelle. Ikäihmiset ja muuten riskiryhmään kuuluvat voivat tilata lääkkeet itse apteekista joko verkossa tai mikäli muuta vaihtoehtoa ei ole, puhelimitse”, Kostiainen rauhoittelee.

Näin toimitaan myös Näsin Apteekissa. Kirsi Paulamäki kannattaa poikkeusolossa myös luovia ratkaisuja; jos apteekkiin ei voi tai halua astua sisään, henkilökunta tuo lääkkeet ulos vaikkapa parkkipaikalle autoon.

Paulamäki kertoo, että aukioloaikoja on aikaistettu yhteistyössä samassa kiinteistössä sijaitsevan S-marketin kanssa.

”Riskiryhmäläiset voivat hoitaa sekä kauppa- että apteekkiasiat aamulla kello 6 – 8 välisenä aikana. Paikallislehdet Porvoossa ovat tiedottaneet asiasta tehokkaasti erityisesti iäkkäämpää väestöä ajatellen – heistä kaikki eivät ole verkkoyhteyksien päässä.”

Reseptilääkkeitä yritetään hamstrata

Pahin asiakasruuhka koettiin apteekeissa maaliskuun puolen välin aikaan.

”Koronavirusepidemiaan varauduttiin täydentämällä sekä omat että läheisten reseptivapaat lääkevarastot yhdellä kertaa. Nyt tilanne on rauhoittunut pahimmasta, vaikka käsidesit myydään edelleen loppuun sitä mukaa kuin eriä saapuu apteekkiin”, Kirsi Paulamäki kertoo.

Hänen mukaan viime aikoina on myös tavattu ilmiötä, jossa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksesta tietämättömät asiakkaat ovat yrittäneet tarjoutua maksamaan itse Kela-korvattavan osuuden saadakseen reseptilääkettä enemmän kuin kolmen kuukauden enimmäisannoksen.

Reseptilääkkeitä yritetään hamstrata.

Reseptilääkkeitä yritetään nyt hamstrata, mikä ei ole mahdollista. © iStock

Suomi on varautunut kattavin lääkevarastoin

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen vahvistaa apteekkeihin kohdistuneen kysyntähuipun, joka kuormitti lääketukkuja poikkeuksellisen paljon. Tämä heijastui asiakkaille tilapäisinä tuotepuutteina.

Tilanne on Apteekkariliiton tietojen mukaan nyt tasaantunut ja lääkkeet kulkevat varsin normaalisti.

”Kun tukkujen ruuhkat ovat alkaneet helpottaa, asiakkaat tulevat myös saamaan kauan kaivattuja ei-lääkkeellisiä tuotteita apteekkien hyllyille”, Kostiainen sanoo.

Erkki Kostiaisen mukaan tilanne lääkevarastojen suhteen on Suomessa erityisen hyvä – velvoitevarastointijärjestelmä on melko ainutlaatuinen koko maailmassa.

”Mikäli joidenkin lääkkeiden kohdalla jouduttaisiin tilapäisiin saatavuusongelmiin, meillä on lääketukuissa normaalivarastojen lisäksi vielä ylimääräinen useiden kuukausien tarvetta vastaava varmuusvarasto”, Kostiainen toteaa.

”Elämme veitsen terällä”

Apteekkari Kirsi Paulamäen mukaan varotoimista huolimatta varautuminen koronavirusepidemiaan on vaikeaa.

Apteekissa ollaan päivittäin tekemisissä isojen ihmismassojen kanssa. Asiakaskäyntejä on vuosittain noin 60 miljoonaa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä kuin muualla terveydenhuollossa yhteensä.

”Elämme veitsen terällä ja uskon, että tilanne on sama monissa Suomen apteekeissa tällä hetkellä”, Kirsi Paulamäki kertoo.

Hän ei ole vielä halunnut pohtia pahimpia koronaepidemian aiheuttamia uhkakuvia, mutta toki tilanne mietityttää yhtälailla asiakkaita ja henkilökuntaa.

”Farmaseuttia ei voi korvata kuka tahansa”, Kirsi Paulamäki toteaa. © iStock

Pleksilasit asiakaspalveluun ja töitä vuoropäivinä

Apteekeissa tehdään nyt kaikki voitava, jotta henkilökunta säilyisi terveenä.

Näsin Apteekissa työntekijät on Paulamäen mukaan jaettu kahteen ryhmään, jotka työskentelevät vuoropäivinä eivätkä ole kosketuksissa toisiinsa.

”Toivomme ja uskomme, että pystymme olemaan auki poikkeustilan ajan. Terveydenhuolto, apteekit mukaan lukien, ovat ne viimeiset paikat, jotka sammuttavat valot – meillä niiden olisi syytä palaa mahdollisimman pitkään.”

Myös Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen on kuullut kentältä viestiä henkilökuntaa koskevista järjestelyistä.

Kostiaisen mukaan edellä kuvatun tavoin voidaan toimia, kun työntekijöitä on riittävästi. Pienet apteekit ovat haavoittuvaisemmassa asemassa, koska henkilökuntaa ei voi jakaa työvuoroihin.

”Monissa paikoissa on pohdittu muita vaihtoehtoisia suojautumiskeinoja. Jo sadat apteekit ovat esimerkiksi hankkineet asiakaspalvelutiskeihinsä suojapleksit estämään pisaratartuntoja”, Kostiainen sanoo.

Malttia ja harkintaa apteekissa asiointiin

Koronavirus-pandemiassa eletään nyt sosiaalisen eristäytymisen aikaa.

Kirsi Paulamäki haluaa apteekkarina vedota erityisesti iltapäivälehtien lukijoita harjoittamaan mediakriittisyyttä ja välttämään epidemia-aikana turhia apteekkikäyntejä.

”Ei kannata rynnätä suin päin ostamaan jutuissa hehkutettuja terveysvaikutteisia tuotteita, jotka vaihtelevat päivittäin c-vitamiinista seleeniin. Me toki apteekissa oiomme huhupuheita ja jaamme asiakkaille oikeaa tietoa”, Paulamäki sanoo

Myös Apteekkariliiton Erkki Kostiainen toivoo suomalaisilta malttia ja harkintaa apteekissa asiointiin.

”Tärkeintä on muistaa, että apteekkiin ei pidä tulla sairaana ja lääkehankinnoissa on syytä pysytellä järkevissä määrissä. Ylimääräiseen hamstraukseen ei ole tarvetta”, Kostiainen summaa.

Lue myös: 10–50 ulkomailta palannutta HUS:n työntekijää on aloittanut työt ilman viikon karanteenia – ”Heillä on maskit ja noudatamme varovaisuutta”

X