Reseptilääkkeitä tuputetaan hinnan avulla: miksi sata pilleriä voi maksaa vähemmän kuin pienpakkaus?

Joidenkin reseptilääkkeiden ostajia ohjataan myös hinnan avulla valitsemaan tarpeettoman isoja pakkauksia, vaikka pienempikin satsi riittäisi. Ylijäävät lääkkeet päätyvät hävikkinä roskiin – tai vääriin käsiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joidenkin reseptilääkkeiden ostajia ohjataan myös hinnan avulla valitsemaan tarpeettoman isoja pakkauksia, vaikka pienempikin satsi riittäisi. Ylijäävät lääkkeet päätyvät hävikkinä roskiin – tai vääriin käsiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto

Oletko törmännyt apteekissa reseptilääkkeiden outoon hinnoitteluun? Lääkäri on määrännyt uutta lääkettä, jota olisi järkevää ostaa ensin pieni pakkaus kokeeksi, jotta näkisi toimiiko rohto.

Apteekkihenkilökunta kuitenkin kertoo, että 100 kappaletta saisi yhdeksällä eurolla, mutta 30 kappaletta maksaa jo enemmän: 12 euroa.

Poistut apteekista ison pakkauksen kanssa. Kotona mietit, mitä tekisit ylimääräisille tableteille, kun lääke ei sopinut tai ei auttanut, tai kun vaiva paranikin nopeasti.

Helsingin Punavuoren apteekin apteekkari Anna Westerling myöntää, että lääkkeiden hinnoittelumekanismissa on ongelmia. Isojen pakkausten pieniä halvemmat hinnat kasvattavat lääkehävikkiä, joka kuormittaa ympäristöä.

”Se lääkejätteen määrä, jonka apteekit keräävät pois, on hirvittävä. Kaikki ihmiset eivät varmaankaan edes palauta lääkkeitä apteekkiin kuten pitäisi, vaan hävittävät lääkkeitä talousjätteen mukana.”

Roskiksista lääkkeitä voi päätyä myös väärinkäyttäjille.

Reseptilääkkeiden erikoinen hinnoittelu hämmentää – Kela-korvaus vain isosta pakkauksesta

Apteekkarilla itsellään ei kuitenkaan ole hintoihin sananvaltaa. Lääkkeiden hinnat ovat kaikissa apteekeissa samat.

Lääkkeen hinta koostuu apteekin osuuden lisäksi kymmenen prosentin arvonlisäverosta sekä tukkuhinnasta.

Jos lääkepakkaus on Kela-korvattava, sen tukkuhinta on yleensä alempi kuin niiden lääkepakkausten, joita Kela ei korvaa. Iso pakkaus voi joskus olla halvempi siksi, että lääkeyritys on hakenut korvattavuutta – tai saanut sen – vain isolle mutta ei pienelle pakkaukselle.

”Lienee tunnustettu tosiasia, että lääkekorvausjärjestelmämme kaipaa uudistamista”, Anna Westerling pohtii.

eturauhassyöpä, darolutamidi

Reseptilääkkeiden hinnoittelu ei ole apteekkareiden käsissä. © istockphoto

Isoista pakkauksista eniten hintakilpailua

Isojen pakkausten halpuutus johtuu kuitenkin myös lääkevalmistajien, myyjien ja maahantuojien kilpailusta.

Monia yleisiä lääkkeitä kuten verenpaine-, kolesteroli- ja masennuslääkkeitä käytetään yleensä pitkäaikaisesti, eli ostetaan ihan tarpeeseen isoissa pakkauksissa. Siksi isoja pakkauksia myydään eniten, ja niistä käydään myös kovinta hintakilpailua.

”Kaikista lääkkeistä ei välttämättä ole enää edes saatavilla 30 kappaleen pakkausta, koska menekit ovat niin vähäisiä. Jos lääkeyhtiö ei pysty myymään Suomeen tuhatta pakkausta vuodessa, valmistaminen voi olla kannattamatonta”, kertoo johtaja Janne Maksimainen lääkeyhtiö Orionilta.

Voisiko viranomainen määrätä?

Lain mukaan apteekin tulee antaa hintaneuvontaa eli mainita siitä, jos isompi pakkaus tai toisen valmistajan lääke on halvempi.

Anna Westerlingin mielestä samassa neuvontatilanteessa pitäisi keskustella asiakkaan kanssa siitä, olisiko hänen järkevämpää ostaa pieni pakkaus lääkehävikin torjumiseksi.

Toisaalta olisi erikoista vaatia ihmiseltä, että hän maksaisi vapaaehtoisesti ostoksestaan korkeamman hinnan.

Voisiko sitten viranomainen määrätä, että pienen lääkepakkauksen hinta ei saisi ylittää ison hintaa?

Nykyisin viranomainen säätelee vain lääkkeiden enimmäistukkuhintaa, ja yritykset voivat vapaasti myydä tuotteitaan myös halvemmalla, vastaa johtava proviisori Ulla Kurkijärvi Sosiaali- ja terveysministeriön Lääkkeiden hintalautakunnasta.

Keskustelu lääkehävikistä ja lääkkeiden ympäristökuormasta on Suomessa kuitenkin vasta alussa.

Lue myös: Nämä apteekin lääkkeet ovat turhia tai tehottomia – ”Onko oikein, että näitä myydään? Se on hankala, moraalinen kysymys”

X