Riita puolustusministeriön kansliapäälliköstä: Miksei armeijan ylipäällikkö Sauli Niinistö jo komenna aselepoa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Särö hallituksessa – valtiovarainministeri Stubb halusi oman miehensä puolustusministeri Niinistön esikuntaan. © OM-arkisto
Kokoomuksen suunnitelma pitää puolustusministeriö hyppysissään kariutui.

1. Juoksuhautoihin

Taistelu puolustusministeriön korkeimman viran, kansliapäällikön paikan, täyttämisestä syttyi Alexander Stubbin (kok) pysäytettyä Jussi Niinistön (ps) junaileman vaihto-operaation. Kahdesta pätevästä viranhakijasta uudeksi kansliapäälliköksi on nousemassa Niinistön aloitteesta insinöörikenraalimajuri Jukka Juusti. Ensimmäisenä asiaa paheksui STT:lle nykyinen viranhoitaja kenraaliluutnantti Arto Räty, joka oli saanut kuulla vaihdosta tekstiviestillä.

2. Leimat

Hallituksen salkkujaossa kokoomus laski, että menkööt puolustusministeriö persuille, kansliapäällikkö Räty on oma mies ja hoitaa homman. Kun käsikirjoitus petti, Stubb tarttui leimakirveeseen: Räty on kokoomuslainen ja pätevä, Juusti perussuomalainen ja epäpätevä. Media osti mieluusti tulkinnan, onhan Räty suvereeni suhdemies ja maanpuolustuskurssien kautta kaikkien kaveri. Todellisuudessa kummankaan kokoomuslaisuudessa ei liene aste-eroja, termperamentissa kylläkin.

3. Kenraaliharjoitus

Ratkaiseva ero miesten välillä on kadettitutkinnossa. Juusti on elektroniikkainsinööri, joka eteni armeijan palveluksessa maan nuorimmaksi kenraaliksi ilman kadettikoulua, jonka Räty suoritti. Miehet ovat kisanneet keskenään aiemminkin. Kun he hakivat Euroopan puolustusviraston EDAn johtoon, Juusti valittiin ja Räty jäi kotimaahan. Kadettius on kuitenkin Suomen kenraalikunnalle ratkaiseva kriteeri. Sitä kauhistusta ei haluta nähdä, että siviilimies – Rädyllä on pakastettu kenraalinvirka – nousisi kansliapäälliköksi. Kun armeija osaa yleensä pitää sotasalaisuutensa, nyt nimitysmuistio valahti äkisti julkisuuteen höystettynä Juustille epäedullisilla tulkinnoilla.

4. Miljardivirka

Puolustusministeriön kansliapäällikkyys on yleensä kolmannen luokan nimitys, mutta tällä vaalikaudella ehkä tärkein virkanimitys. Kansliapäällikön johdolla valmistellaan miljardien hävittäjä- ja niiden vastakaupat sekä tehdään Nato-selvitys. Ministeri Niinistö uskonee Juustin kautta pysyvänsä paremmin käyttämään valtaa näissä peleissä.

5. Iso-Niinistö

Julkisesti käytävä kiista ryvettää koko puolustushallintoa ja kaikki häviävät. Minkähän vuoksi toinen Niinistö, armeijan ylipäällikkö Sauli Niinistö ei jo komenna aselepoa? Siksikö, että hän uskoo Juustin heittävän pian pyyhkeen kehään?

X