Lähestyvä 80 vuoden ikä on vain uusi mahdollisuus Riitta Uousukaiselle – Yksi Vivan uuden kolumnistin voimanlähteistä on karjalaisuus

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tarja Penttinen
Viva-lehden toimituspäällikkö Tarja Penttinen. © Niclas Mäkelä/Otavamedia
Eduskunnan pitkäaikainen puhemies Riitta Uosukainen aloittaa Vivan kolumnistina. Voimanlähteikseen Riitta sanoo karjalaisuuden ja sen, että hän on nainen.

Kun teinityttönä ahmin kirjallisuutta laidasta laitaan, nielaisin samalla saksalaisen filosofin Friedrich Nietzschen aforismin:

Nainen: nuorena kukkiva luolasuu. Vanhana: lohikäärme sieltä ilmaantuu.”

Silloin luokittelin sen 1800-luvulla mestaroineen viiksiniekan naisia esineellistäväksi ja alentavaksi kitkeräksi heitoksi.

Kun täytin 50 vuotta, aloin nähdä tekstin toisin. Ikä ei ole uhka vaan mahdollisuus, hyvä sauma olla mieluummin lohikäärme kuin hiiri. Kiinalaisessa horoskoopissa lohikäärme on elinvoimainen ja karismaattinen. Se ei taatusti mieti, olenko liikaa tai liian vähän.

Vahva ja viisas nainen

Vivaa tehdessä olen tutustunut naisiin, joissa asuvat viisaus sekä säkenöivä voima. Yksi heistä on eduskunnan pitkäaikainen puhemies, rohkea ja tulisieluinen Riitta Uosukainen. Jokainen puhelu hänen kanssaan on kuin lasi samppanjaa: stimuloi ja nostaa mielialaa.

Hän on selvästi noudattanut äitinsä ohjetta:

”Ihmisen pittää olla semmoinen, että sen tuletta nurkasta löytää.”

Keskusteluja Riitan kanssa värittävät hänen elämänkokemuksensa, syvä sivistys ja kirjallisuuden tuntemus. Voimanlähteikseen hän sanoo karjalaisuuden ja sen, että hän on nainen. Tälle naiselle lähestyvä 80 vuoden ikäkin on vain uusi mahdollisuus ja pystypäin kannettava ylpeydenaihe.

”Olen yhtä vanha kuin iskelmät Liljankukka ja Kotkan ruusu, yhä käypää kamaa karaokessa”, Uosukainen lataa.

Huhtikuun Viva-lehti on ilmestynyt.

Huhtikuun Viva-lehti on ilmestynyt.

Uusi kolumnisti

Joulukuussa leskeksi jäänyt Riitta Uosukainen aloittaa Vivan kolumnistina. Hän jakaa lukijoidemme kanssa arkensa, paitsi ilonaiheet myös ajankohtaiset harmit ja huolet.

Jo 17-vuotiaana puhujanlahjansa löytänyt Uosukainen pitää itseään ennen kaikkea puhujana. Entinen äidinkielen opettaja on kuitenkin aina myös kirjoittanut, puheiden ja kolumnien lisäksi kolme kirjaakin, rohkeudesta piiruakaan tinkimättä.

Vivan ensimmäisessä kolumnissaan Uosukaisen katse on tulevaisuudessa ja heittäytymisessä sen rakentamiseen:

Maailman tilanne kutistaa omat pienet huolet, jotka kyllä häipyvät. On keskityttävä tekemään hyvää.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/22.

Lue myös: Riitta Uosukainen kertoo inhimillisistä arkisista asioista: ”Kirjoittaminen on sisäänpäin kääntyvä prosessi”

Vivan uusi kolumnisti Riitta Uosukainen

Valtioneuvos Riitta Uosukainen totuttautuu uudenlaiseen arkeen Imatran kodissaan. Rinnalla ei enää kulje ”miu ihmisein”. © Vessi Hämäläinen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X