Rikesakot vertailussa: Suomessa on halpaa pissata kadulle

Jaa artikkeli
Tarpeiden tekeminen kadulle on Suomessa halpaa. Siitä seuraa vain 40 euron rikesakko. © Colourbox
Rikesakko saattaa tuottaa ikävän yllätyksen turistille. Se, mikä Suomessa on sallittua, voi tuoda tuhdit rapsut lomalla. Rikesakkovertailussa Suomi ei ole tiukka maa.

Suomalainen on tottunut lorottamaan kadulle, jos hätä yllättää, ja mikäs täällä lorottaessa. Tarpeiden tekeminen kadulle on meillä halpaa, sillä siitä seuraa vain 40 euron rikesakko. Tämä ilmenee Cuponation-yrityksen tekemästä yksitoista Euroopan maata*) kattavasta rikesakkovertailusta.

Suomalaisturistin kannattaa etsiä vessa jo heti Pohjoismaihin mennessään. Katupissa ja -kakka nimittäin keventävät kukkaroa Ruotsissa 83 euroa, Tanskassa 135 euroa ja Norjan Oslossa jo 421 euroa.

Ja huomio katulorottelija! Älä missään nimessä pissaa kadulle Italiassa. Jos teet niin, saatat itsesi todellisiin rahavaikeuksiin. Italiassa rikesakko yleisellä paikalla virtsaamisesta tai ulostamisesta liikkuu 5 000 ja 10 000 euron välillä. Saksassakaan ei kannata ottaa riskiä, sillä teosta kirjoitetaan sakko, joka voi olla mitä tahansa 35 eurosta 5 000 euroon.

Tarkkana Espanjassa

Tiellä liikkuessaan suomalaisturistin kannattaa myös valpastua. Kotimaassa turvavyön käyttämättä jättämisestä ja kypärättä ajoista tulee kummastakin 70 euron pikavoitto, ja punaisia päin kävelyä rankaistaan vain 20 eurolla. Monissa Euroopan maissa näitä rikkeitä rokotetaan ankarammin.

Näin on etenkin suomalaisten toiseksi suosituimmassa lomakohteessa, Espanjassa. Siellä vedetään tieliikenteen suhteen vertailumaiden tiukinta rikesakkolinjaa. Punaisia päin ei kannata kävellä, koska seurauksena on 200 euron rikesakko. Yhtä paljon joutuu pulittamaan, jos moottoripyöräilee ilman kypärää tai ajaa autoa ilman turvavyötä.

Espanja on monessa muussakin asiassa rikesakkovertailun tiukkis. Katupissan hinta on siellä 750 euroa, ainakin Madridissa. Samoin Madridin puistoissa kannattaa miettiä piknikjuomat huolella. Päihdyttävän aineen nauttiminen yleisillä paikalla voi nimittäin tuoda 600 euron sakot.

Julkijuopottelu on sallittua monissa Euroopan maissa, mutta Norjassa se voi tuoda 211 euron ja Hollannissa 99 euron rapsut.

Rikesakkojen tiukkikset ja lepsut

Kevyimpänä rikkeenä vertailun maissa pidetään alkoholijuoman hallussa pitämistä alaikäisenä. Se on rikesakolla sanktioitu vain Suomessa (40 euroa) ja Hollannissa (99 euroa).

Vertailussa kaikkein raskaimmin sanktioitu rike on seksipalvelujen ostaminen yleisellä paikalla. Itävallassa ja Ruotsissa seurauksena voi olla vankeutta. Norjassa rikesakko on 2 637 euroa ja Ranskassa 1 500 euroa. Suomessa, Italiassa ja Espanjassa myös seksipalvelujen maksullinen tarjoaminen yleisellä paikalla on sanktioitu. Jos Suomessa narahtaa seksin ostosta tai myymisestä, joutuu pulittamaan sata euroa. Katolisessa Espanjassa sama rike tuo 601 euron sakon.

Niin ikään katolinen Italia sanktioi nämä rikkeet rankimmin: ne tuovat 5 000 – 10 000 euron suuruisen sakon. Saman suruisen sakon Italiassa saa kadulle pissaamisesta.

Jos Espanjassa on ehkä yllättävästi tiukin rikesakkolinja, niin missä on lepsuin?

Sekin yllättää: sääntöihin nojaavassa Saksassa.

Saksalainen rikesakkolinja on hyvin maltillinen: kypärättä ajoista moottoripyörällä 15 euroa, punaisia päin kävelystä 5 euroa, turvavyön käyttämättömyydestä 30 euroa. Ainoastaan kadulle pissaaminen pillastuttaa germaanin, koska sakkohaitari venyy 35 eurosta aina viiteen tuhanteen euroon.

Sen sijaan Suomi ei ole missään asiassa tiukin rikesakkomaa, mutta lepsummasta päästä monen rikkeen sanktioinnissa.

*) Vertailussa ovat mukana Suomi, Tanska, Ruotsi, Alankomaat, Ranska, Sveitsi, Norja, Italia, Itävalta, Saksa ja Espanja.

Lue myös:

Ajattelitko jättää äänestämättä – näissä länsimaissa saisit sakot tai jopa vankeutta

Löysitkö hylätyn pyörän? Lue tämä ennen kuin otat sen käyttöön, jotta et saa sakkoja

X