Rikkooko Turun kaupunki lakia? Työtaistelun vuoksi lämpimän ruoan jakelu keskeytyy päiväkodeissa ja kouluissa

Turun kaupunki suunnittelee siirtävänsä muun muassa siivous- ja ruokapalvelutyöntekijänsä halvempaan työehtosopimukseen. Lakon vuoksi kouluissa ja päiväkodeissa ei ole lämmintä ruokaa tarjolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Turun kaupunki suunnittelee siirtävänsä muun muassa siivous- ja ruokapalvelutyöntekijänsä halvempaan työehtosopimukseen. Lakon vuoksi kouluissa ja päiväkodeissa ei ole lämmintä ruokaa tarjolla.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Turun kaupungille koulu- ja päiväkotiruokaa toimittava Arkea aloitti lakon keskiviikkona 6. marraskuuta, joten kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa ei saa tästä päivästä perjantaihin ollenkaan lämmintä ruokaa.

”Kouluissa ei ole lämmintä ruokaa ja vanhempia on kehotettu laittamaan eväitä mukaan. Lämmintä ruokaa ei osteta muualta”, Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila kertoo.

Kaupungin päätös olla hankkimatta lämmintä ruokaa muualta on mitä ilmeisemmin lain vastainen. Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi nimittäin tämän vuoden lokakuussa moitteet perusopetuslain rikkomisesta Kaarinan kunnalle, kun kunta ei toimittanut koululaisille lämmintä, täyspainoista ruokaa keittiöpalvelutyöntekijöiden lakon aikana viime vuonna.

Rikkooko Turku nyt siis lakia, kun ei toimita koululaisille maksutonta, lämmintä ateriaa?

”Kun vanhempia kehotetaan ottamaan eväitä, niin se on selkeästi lain vastaista. Kunnan pitää tarjota maksuton kouluateria. Tietenkin kehottaa aina voi, mutta eihän kenenkään sitä kehotusta tarvitse noudattaa. Koululla pitää olla myös ruokaa, jos jollain ei ole. Poikkeuksellisena päivänä voi olla retkieväät, mutta muuten Kaarinan päätöksessä lähdimme siitä, että lämmin ateria on tarjottava normaalina koulupäivänä”, Lounais-Suomen aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Esko Lukkarinen sanoo.

Aluehallintoviraston ratkaisun mukaan yllätyksellinen ja poikkeuksellinen lakkokaan ei oikeuta kuntaa poikkeamasta sille kuuluvasta laissa säädetystä velvollisuudesta tarjota päivittäinen lämmin kouluateria oppivelvollisuusikäisille lapsille.

Esko Lukkarinen pitää todennäköisenä, että joku turkulainen kantelee lapsensa kouluruoan puuttumisesta aviin, jolloin asia otetaan käsittelyyn.

”Työnantajan velvoite on pitää huolta ruokahuollosta, että koulussa saa lämmintä ruokaa” JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa.

Työtaistelun takia Arkea ei toimita keskiviikosta perjantaihin ruokaa 150 toimipisteeseen, mihin sisältyy suurin osa kouluista ja kaikki muut kaupungin päiväkodit paitsi vuoropäiväkodit. Näissä on yhteensä lähes 20 00 lasta ja nuorta.

Laillinen vai ei?

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ilmoitti lakon alkamisesta vasta eilen iltapäivällä, joten Turun kaupungilla on ollut hyvin vähän aikaa varautua työtaistelun seurauksiin.

Turun kaupunki – joka ei itse huolehdi velvollisuudestaan toimittaa lakon aikana lämmintä ruokaa koululaisille – nimittää puolestaan JHL:n lakko laittomaksi.

”Laillisessa lakossa työnantajan pitää saada virallinen ennakkoilmoitus lakosta kahta viikkoa ennen lakon alkamista. Meille on tullut ilmoitus JHL:ltä eilen kello 15.52 ja Jytystä kello 16.48”, Malila sanoo.

Palkat putoamassa jopa 30 prosenttia

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ei niele Turun kaupungin väitettä laittomuudesta.

”Tämä on ainut keino, jolla on saatu työnantaja kuuntelemaan meitä. Toivomme, että aloitamme neuvottelut uudestaan. Lakon laillisuus mitataan työtuomioistuimessa”, Niemi-Laine sanoo.

Turun kaupunki on päättänyt syyskuun lopussa siirtää Arkean työntekijät JHL:n alaisen Avain-työehtosopimuksen piiristä halvempien Palvelualojen ammattiliiton Marava- ja Kipa-työehtosopimusten piiriin.

Työntekijät eivät työehtosopimuksen muutosta hyväksy, vaan lakkoilevat. Tilanne on hyvin samantyyppinen kuin Postissa, jossa työntekijöitä on siirretty työehtosopimuksesta toiseen säästösyistä.

”Työnantajaosapuoli on ilmoittanut yksipuolisesti ilman yt-neuvotteluja sopimusten vaihdosta halvempiin sopimuksiin, jotka leikkaavat työntekijöiden palkkoja 15 prosentista 30 prosenttiin. Arkean talous on ollut vuodesta 2012 tilinpäätöstietojen mukaan miljoonan joka vuosi plussalla ja ensi vuonnakin mennään plussalla”, Niemi-Laine sanoo.

Palkkojen leikkaukset muodostuvat vuosilomien karsimisesta ja palkan lisistä.

JHL:n puheenjohtaja Niemi-Laine kertoo, että lakko voi jatkua perjantain jälkeenkin, ellei neuvotteluyhteyttä työnantajaan saada uudelleen avattua.

”Olemme saaneet tiedon, että työnantaja on valmis neuvottelemaan, mutta meihin ei ole vielä otettu yhteyttä.”

X