Ristiriita perustuslaissa: Joutuvatko Jehovan todistajat sittenkin suorittamaan asevelvollisuuden?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vuosittain armeijan käy noin 25 000 miestä ja noin 30–55 kieltäytyy suorittamasta sekä varusmies- että siviilipalvelusta.
Vuosittain armeijan käy noin 25 000 miestä ja noin 30–55 kieltäytyy suorittamasta sekä varusmies- että siviilipalvelusta. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA
Puolustusministeriö on asettanut 6. huhtikuutta 2018 työryhmän pohtimaan Jehovan todistajien asevelvollisuutta.

Työryhmän tehtävänä on arvioida, onko Jehovan todistajat nykyisellään asevelvollisuudesta vapauttavaa lakia syytä muuttaa.

Ministeriön tiedotteessa todetaan, että asiasta aiemmin tehdyissä selvityksissä lainsäädännön on todettu olevan ongelmallinen. Etenkin yhdenvertaisuuden kannalta.

Edellisen kerran Jehovan todistajien asevelvollisuus on ollut puolustusministeriön työpöydällä vuosina 2007 ja 2013.

 

Työryhmän on määrä saada selvityksensä valmiiksi kesäkuun 2018 loppuun mennessä.

Työssään työryhmän tulee huomoida se, että esityksellä ei vaaranneta yleistä asevelvollisuutta.

Hovioikeuden poikkeuksellinen päätös

Kysymys Jehovan todistajien asevelvollisuudesta nousi puheenaiheeksi, kun Helsingin hovioikeus vapautti helmikuussa 2018 totaalikieltäytyjän syytteistä.

Tuomiossaan oikeus linjasi, että Jehovan todistajien vapautuminen asepalveluksesta syrjii totaalikieltäytyjiä ja on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun oikeus vapautti totaalikieltäytyjän.

Nykyisellään Jehovan todistajat on ainoa ryhmä, joka on vakaumuksensa perusteella vapautettu asevelvollisuudesta.

Jo pian hovioikeuden päätöksen jälkeen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ilmoitti käynnistäneensä asiasta selvityksen.

Niinistö kertoi Seuralle jo maaliskuussa 2018, ettei näe ongelmaa siinä, että asevelvollisuus venytettäisiin koskemaan myös Jehovan todistajia.

”Jo 1990-luvulla Jehovan todistajien päämaja Yhdysvalloissa antoi luvan siviilipalvelukseen, joten se ei ole ollut tosiasiallisena esteenä.”

Samassa haastattelussa puolustusministeri kuitenkin totesi, että vakaumus sinällään ei hänen mielestään voi olla palveluksesta kieltäytymisen perusta.

”Jehovien kaltaista vapautusta ei ole mahdollista antaa kenelle tahansa, joka sitä vakaumukseensa vedoten haluaa.”

Eduskunta päätti Jehovan todistajia koskevasta vapautuslaista vuonna 1985.

Silloin laki säädettiin perustuslain säätämisjärjestelyssä niin sanottuna poikkeuslakina ennen nykyisen perustuslain voimaantuloa.

X