Haavoille revityn USA:n on nyt opittava tunnustamaan tosiasiat

USA:ssa asuva Suomen ex-ulkoministeri ja politiikan professori Keijo Korhonen sanoo, että uudella presidentillä on käsissään revennyt kansakunta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhdysvallat on vaalien jälkeen pahasti kahtiajakautunut

USA:ssa asuva Suomen ex-ulkoministeri ja politiikan professori Keijo Korhonen sanoo, että uudella presidentillä on käsissään revennyt kansakunta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Repeämä

Asetelma Clinton vastaan Trump synnytti USA:han Korhosen mielestä valtavan repeämän. Samalla vastakkain olivat kaksi historian ehkä huonointa ehdokasta.

”Kysymys on nyt uudesta amerikkalaisesta luokkajaosta. ’Amerikan unelma’ eli mahdollisuus rikastua omalla työllä on mennyt pirstaleiksi jopa kolmasosalla kansasta. Siksi Washingtonia vihataan tämän unohdetun kansan piirissä. Juopaa voi olla mahdoton paikata, 320 miljoonainen USA on ehkä jo liian suuri maa demokraattisesti hallittavaksi”, Arizonan yliopiston vieraileva professori Korhonen sanoo.

Halvaus?

”Ei”, vastaa Korhonen. ”Maailman ainoa supervalta USA on kuitenkin tuskallisesti oppimassa uuden toimintakykynsä rajat: amerikkalaisia on enää alle viisi prosenttia maailman väestöstä. Ja vaikka yhtään maailmanlaajuista ongelmaa ei vieläkään ratkota ilman USA:ta, maa ei myöskään pysty ratkaisemaan niitä yksinään.”

 

Venäjä

Uuden presidentin on tunnustettava tosiasiat myös Venäjällä. Korhonen tarkoittaa tällä ”tsaari” Putinin suurvaltaa ja kannatusta, joka lienee 80 prosentin lukemissa. ”Yhdysvaltain tulee myöntää, että vaikka Venäjän demokratia ei ole sama kuin lännessä, Venäjä on kuitenkin alueellinen suurvalta – ydinasein ja ohjuksin mitaten myös maailmanlaajuisesti. Suurvallalla on aina oikeus välittää omasta etupiiristään. Tämän vahvistamiseen pyrkii nyt Putin, joka yhä rehkii Neuvostoliiton romahduksen jälleenrakennustöissä.”

 

Kiina

Kiinan mahti ei Korhosen mielestä liity USA:n presidentinvaaleihin. Suhde Kiinaan, jolla ei ole intressiä muun maailman johtamiseen, on muuttuva.

 

Suomi

USA:n presidentillä on vaikutusta Suomeen vain, jos USA kiristää tilannetta Itämerellä. ”Siihen mahdollisuuteen en usko. Suomi on Washingtonille merkityksetön maa. Kampanjoinnin perusteella rohkenen myös sanoa, ettei Trump tiedä, missä Suomi on. Helsingin eliitin Amerikan-nuoleskelu ei tätä muuksi muuta.”

 

X