Tässä piti olla valtion uusi rokotetutkimusyhtiö Finvac – rokotevastustaja nappasi verkkotunnuksen ministeriön nenän edestä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Finvac-sivusto ei viekään valtion rokotetutkimuskeskukseen vaan salaliittosaitille. © Kuvakaappaus
Valtio ilmoitti perustavansa Suomeen uuden rokotetutkimusyhtiön, muttei kiireessä huomannut varata sen nimeen viittaavia verkko-osoitteita. Aseista ja maanpuolustuksesta intoileva rokotevastustaja ehti ensin, ja jakaa nyt näköissivustolla salaliittoteorioita.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), THL ja Tampereen yliopisto kertoivat joulukuussa toivotun uutisen: Suomeen perustetaan uusi kaupallinen rokotetutkimusyhtiö , Rokotetutkimuskeskus Finvac. Valtio omistaa uudesta erityistehtäväyhtiöstä 51 prosenttia, yliopisto loput, ja rahoitusta sille on varattu riittävästi.

Yhtiön tarkoituksena on tehostaa pikaisesti kotimaista rokotteiden tutkimusta ja valmistusta tulevien pandemioiden varalta. Ennen koronan tuloa alan tutkimus ja suomalainen kehitystyö olivat pitkälti vain Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen ja lääkeyhtiöiden varassa.

Yhdessä asiassa virkamiehet myöhästyivät: heti perustamisilmoituksen aikoihin suomalainen yksityishenkilö kävi rekisteröimässä Finvac.fi -verkkotunnuksen, ja jakaa nyt sen alla omaa rokotevastaista salaliittosisältöään.

Finvacin hallituksen puheenjohtaja, STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo Seuralle pitävänsä välistävetoa ”harmillisena”.

”Se aiheuttaa lisätyötä, mutta ei hidasta yhtiön toiminnan pystyttämistä eikä vaikuta yhtiön käytännön toimintaan”, hän sanoo.

Yhtiö joutui kuitenkin suunnittelemaan nimiasiansa uusiksi ja varaamaan toisenlaiset verkkotunnukset.

Vapaa verkkotunnus on vapaata riistaa

Seuran tietojen mukaan lipsahdus on ihmetyttänyt valtionhallinnon tietoturvaihmisiä: kaikkia virastoja ja laitoksia on jo monen vuoden ajan neuvottu varaamaan tulevien toimintojen verkkotunnuksia hyvissä ajoin etukäteen, etteivät disinformaation levittäjät pääse väliin tekemään kiusaa.

Jäynäilijät kun eivät noudata virastotyöaikoja, vaan reagoivat tarpeen mukaan muutamassa tunnissa, kun tieto uusista perustettavista toiminnoista tulee.

Viimeksi samankaltaiseen tilanteeseen törmättiin 2017, kun Helsinkiin perustettu Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus sai yhdistysrekisteriin lähes nimikaimakilpailijan.

Venäjän etuja ajanut valeyhdistys ehti tuolloin hankkia liudan sosiaalisen median tilejä ja verkko-osoitteita ilmeisesti vain sekaannuksen luomiseksi.

Uuden rokoteyhtiön verkkobrändäysvaikeuksia lisää, että Finvac.org -osoitekin on jo ehtinyt muuhun käyttöön: sieltä löytyy ihan aito sisäilma- ja rakennusalan yhteistyöorganisaatio.

Hakukone vie huuhaasivustolle

Nyt hakukoneilla verkosta oikeaa rokotetutkimuskeskus Finvacia etsivät päätyvät ensimmäisenä ”rokotehaittakeskukseksi” nimetylle sivustolle.

Sivusto on täynnä tyypillistä koronadenialistien levittämää materiaalia, kuten saksalaisista rokotevastustuslähteistä kopioituja viittauksia ”Nürnbergin säännöstön” rikkomiseen.

Hakukoneet tarjoilevat väärää Finvac-sivustoa aidonnäköisellä saatteella.

Lisäksi sivustolle kerätään tarinoita haitoista, joita rokotteiden väitetään aiheuttaneen suomalaisille.

Viranomaisten ja tunnettujen järjestöjen nimien mukaileminen ja näköisversioiden luominen kuuluvat rokotevastustajien yleiseen toimintamalliin. Hakukoneissa nämä nousevat vähällä vaivalla samalle viivalle oikeiden toimijoiden kanssa, eivätkä kaikki tiedonetsijät huomaa eroa.

Seura kertoi viime vuonna, miten Pelastetaan Lapset –sivustolla hyödynnettiin oikean  Pelastakaa Lapset -järjestön imagoa. Finvac-sivustossa on samaa tyyliä, ja sitä myös jakavat eteenpäin samat ihmiset jotka mainostivat viime vuonna väärää lapsisivustoakin.

Vale-Finvac myös kertoo hakevansa joukkoonsa ”uusia kirjoittajia”.

Taustalla maanpuolustuksesta ja aseista intoillut mies

Finvacin rekisteröinyt toimija on pyrkinyt häivyttämään jälkiään. Varmaa tietoa sivuston todellisista ylläpitäjistä tai heidän nykyisestä lukumäärästään ei ole.

Seuran selvitysten mukaan sivuston keskeinen vaikuttaja on suomalainen mies, joka on sosiaalisessa mediassa mainostanut toimivansa Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n kouluttajana ja kurssinjohtajana.

Someen laittamissaan kuvissa hän poseeraa kertausharjoituksissa maastopuvussa luutnantin arvomerkeissä ja rynnäkkökivääri käsissään. Hän on väittänyt myös työskennelleensä aiemmin puolustusvoimissa.

Nykyään miehen sometarjonta keskittyy lähinnä koronan kiistämiseen, rokotehuhuihin ja maailman eliitin salaliittoihin.

Seura tavoitteli miestä sekä jätti yhteydenottopyynnöt myös Finvac-sivustolla ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Vastauksia ei tullut, mutta Seuran yhteydenottojen jälkeen mies poisti sometileiltään maininnat Finvacista.

X