Romahtavatko luonnon ekosysteemit? Sukupuutto uhkaa suurta osaa maailman hyönteislajeista – Tutkija: ”Jos rehellisiä ollaan, keinot ovat aika vähissä”

”Jos pölyttäjien lajirikkaus ja kokonaismäärä vähenevät, se aiheuttaa ongelmia ruoantuotannossa”, kiteyttää Ympäristökeskuksen erikoistutkija Juha Pöyry.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Jos pölyttäjien lajirikkaus ja kokonaismäärä vähenevät, se aiheuttaa ongelmia ruoantuotannossa", kiteyttää Ympäristökeskuksen erikoistutkija Juha Pöyry.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Tekniikan Maailma uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan monet maailman hyönteislajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Biological Conservation -lehdessä julkaistun analyysin mukaan 40 prosenttia hyönteislajeista on vähenemässä ja kolmasosa uhanalaisia.

Metatutkimuksessa on arvioitu 73:a laadukasta tutkimusta, joissa on analysoitu hyönteisten määrää. Hyönteiset kuolevat sukupuuttoon kahdeksan kertaa nopeammin kuin nisäkkäät, linnut ja matelijat. Hyönteisten kantaa uhkaavat tehomaanviljely, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos.

Hyönteisten katoaminen johtaa ekosysteemien romahtamiseen

Hyönteisten katoaminen uhkaa johtaa luonnon ekosysteemien katastrofaaliseen romahtamiseen. Ympäristökeskuksen erikoistutkija Juha Pöyryn mukaan massasukupuutto on jo alkanut.

”Hyvin monet biologit ovat sillä kannalla. Lajeja häviää tällä hetkellä niin paljon verrattuna normaaliin taustakohinaan. Onko se satakertainen vai tuhatkertainen määrä – sitä ei pystytä ihan tarkkaan sanomaan, mutta näistä mittaluokista puhutaan. Ennusteet ovat sen kaltaisia, että nykyisistä lajeista kymmeniä prosentteja voi hävitä sukupuuttoon seuraavan sadan vuoden aikana.”

Eniten hyönteisten katoaminen vaikuttaa lintuihin, matelijoihin, vesieläimiin ja kaloihin, jotka käyttävät niitä ravintonaan, kertoo hyönteislajien katoamista selvittänyt tutkimus.

Vaikutus näkyy jo nyt.

”Euroopassa hyvin monen hyönteisiä syövän pitkänmatkan muuttolinnun kannat ovat tulleet todella jyrkästi alas. Se näkyy näiden lintulajien kehityksessä meilläkin”, Juha Pöyry toteaa.

Pölyttäjien vähentyminen tuo ongelmia ruoantuotantoon

Jos ennuste toteutuu, helppoa ei tule olemaan ihmiselläkään.

”Ihmisen näkökulmasta se tarkoittaa sitä, että monet luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut heikkenevät. Näitä on esimerkiksi viljelykasvien pölytys. Jos pölyttäjien lajirikkaus ja kokonaismäärä vähenevät, se aiheuttaa ongelmia ruoantuotannossa”, Pöyry selittää.

Ongelmia seuraa myös siitä, jos nämä vähenevät tuholaiskantoja kurissa pitävien lajien kohdalla. Tämä johtaisi siihen, että maanviljelyssä jouduttaisiin käyttämään enemmän erilaisia kemikaaleja torjunnassa.

© iStock

Tutkimuksen maalaama tulevaisuus on hyvin synkkä, voiko ihminen tehdä mitään sen estämiseksi?

”Yleisesti ottaen pitäisi pyrkiä säilyttämään luontaisia elinympäristöjä niin paljon kuin on mahdollista. Mutta se on hyvin haastavaa tilanteessa, jossa väestönkasvu on voimakas monissa osissa maailmaa ja yleinen luonnonvarojen käyttö lisääntyy jatkuvasti. Jos aivan rehellisiä ollaan, niin keinot ovat aika vähissä”, Pöyry avaa.

Elinympäristöjen vähenemisen lisäksi myös esimerkiksi maanviljelyssä käytettävät hyönteismyrkyt aiheuttavat hyönteiskatoa. Luonnonmukainen viljely voisi sen valossa olla parempi vaihtoehto, mutta siinäkin on ongelmansa.

”Se, pystytäänkö sillä sitten tuottamaan riittävästi ruokaa maailmanlaajuisesti, on hankala kysymys”, Pöyry toteaa.

X