Roska päivässä -liike on levinnyt eri puolille maailma – Perustaja Tuula-Mari Ahonen iloitsee: ”Meillä on jäseniä kaikilla mantereilla”

Helsingin rannan siivous
Nyt kaikki siivoamaan Helsingin rantoja. Roskapihtejä saa lainaan kirjastoista. © Iina Kaikko
Ekologisuus, kierrätys, ilmastonmuutoksen torjunta – sanoja miltei jokaisen huulilla tänä päivänä. Yhtä useampi myös toimii omassa arjessaan ympäristön hyväksi.

Plogging eli roskajuoksu on uusi maailmanlaajuinen ilmiö, joka sai alkunsa Ruotsista. Siinä ihmiset lenkkeillessään keräävät reitin varrelle osuvat roskat. Ploggingia harrastetaan jo ympäri maailmaa.

Helsingin kaupunki yhteistyökumppaneineen puolestaan haastaa ihmiset siivoamaan rantaviivaa ja keräämään askelia oman kunnon kohentamiseksi. SATAKOLKYT-kampanjan tavoitteena on saada Helsingin koko 130 kilometriä pitkä Itämeren rantaviiva siivottua roskista talkoovoimin.

Vähintään roska päivässä kaikilla mantereilla

Suomessa vuonna 2000 perustettu Roska päivässä -liike on myös levinnyt eri puolille maailmaa. Ideana on kerätä joka päivä vähintään yksi roska.

”Jäsenmäärämme kasvaa jatkuvasti. Meillä on jäseniä kaikilla mantereilla, ja liikkeen kotisivut löytyvät jo 23 kielellä”, kertoo helsinkiläinen liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.

”Olemme huomanneet, että roskien kerääminen myös tasapainottaa mieltä. Sillä on siis monenlaisia hyvää tekeviä vaikutuksia. Pelkkä roskien keruu ei silti riitä, vaan niitä pitää ennaltaehkäistä. Tämä käy kätevästi mukana kulkevan miniroskiksen avulla. Purkkiin voi laittaa vaikka tupakantumpin palavana, ja se sammuu turvallisesti.”

Miniroskis

Miniroskis kulkee kätevästi mukana kassissa tai taskussa. Jari Peltoranta

Suuri rantojen siivouspäivä 21.9. kampanja jatkuu vuoteen 2021.

Lisätietoja: satakolkyt.fi, roskapaivassa.net

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti