Rottien hävittäminen sai korallisaaren kukoistamaan – Yllättävät vaikutukset metsiin ja hyttyspopulaatioon

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© istock
Palmyran atollii on ollut rotista vapaa vuodesta 2013 lähtien. Aiemmin rotat söivät atollilla metsiä muodostavan pisonia-puun siemenet totaalisesti.

Tyynenmeren saarilla on taisteltu vuosia rottaongelmaa vastaan. Rotat aiheuttavat valtavaa tuhoa saarten alkuperäiselle luonnolle, ja ne ovat hävittäneet monia lajeja sukupuuttoon.

Tuore tutkimus tarjoaa inspiroivan esimerkin siitä, millaisia hyötyjä rottien hävittämisellä on. Esimerkki tulee Palmyran atollilta, joka on ollut rotista vapaa vuodesta 2013 lähtien. Tutkijat selvittivät alueen kasvistoa ennen rottien hävittämistä ja sen jälkeen.

Tulokset ovat olleet huikeat. Aiemmin rotat söivät atollilla metsiä muodostavan pisonia-puun siemenet niin totaalisesti, että tutkijat eivät löytäneet 2006–2007 ainoatakaan puun tainta. Pari vuotta rottien katoamisen jälkeen taimia oli kahdeksan neliömetrillä. Rottahävityksen jälkeen atollin kasvillisuus on lisääntynyt 5 000 prosentilla.

Rottien hävittämisellä on ollut toinenkin mielenkiintoinen seuraus. Rottien mukana hävisi toinen tulokaslaji, tiikerihyttynen, joka tunnetaan monien tautien levittäjänä.

Tutkijoiden mukaan atollin ekosysteemin elpyminen on tärkeää, sillä uhkatekijöitä riittää meren happamoitumisesta merenpinnan nousuun.

Koska hävitystyön positiiviset seuraukset ovat olleet näin dramaattiset, se kannustaa samanlaiseen projektiin muillakin saarilla.

X