Ruisrockin toimitusjohtaja Juhani Merimaa paljastaa hilpeimmät festarikokemuksensa: ”Siellä sitä paineltiin puskat heiluen”

Musiikkivaikuttaja Juhani Merimaa on kyntänyt festareita ja nähnyt kaikenlaista: ylävitosia, murtuneita reisiluita ja täydellisiä hetkiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

YLEIS…€ SEIN€JOEN PROVINSSIROCKISSA, 2002 C PEKKA NIEMINEN/YHTYNEET KUVALEHDET OY/KUVA-ARKISTO

Musiikkivaikuttaja Juhani Merimaa on kyntänyt festareita ja nähnyt kaikenlaista: ylävitosia, murtuneita reisiluita ja täydellisiä hetkiä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Tavastian ja Ruisrockin toimitusjohtaja sekä Tähdet tähdet -tuomari Juhani Merimaa on ollut monessa mukana.

Paitsi että hän luotsaa Suomen vanhinta perinteistä rockfestivaalia Ruisrockia, on hän myös kiertänyt suuria festivaaleja Euroopassa.

Yksi Merimaan suosikki on tanskalainen Roskilde. Sieltä hän on ottanut mallia esimerkiksi siihen, että tietty määrä yli 70-vuotiaita pääsee Ruisrockiin ilmaiseksi. Viime vuonna noin tuhat yli 70-vuotiasta kävijää sai ilmaisen festarikokemuksen.

”Vaikka painopiste on nuorissa aikuisissa, on hienoa, että festareilla on eri ikäisiä. Se tekee hommasta mielenkiintoista.”

Hulluimmat muistot

Vuosien varrella on sattunut ja tapahtunut.

Yksi Merimaan ikimuistoisimmista kokemuksista tapahtui Unkarin Sziget-festivaalilla. Suomalainen rockyhtye 69 eyes oli esiintymässä, ja keikan jälkeen artistit kutsuivat Merimaan seurueineen takahuoneeseen.

”Emme löytäneet takahuoneen porttia. Puhuimme koko ajan puhelimessa, ja jätkät sanoivat näkevänsä meidät. Välissämme oli vain tiheä puska. He opastivat, että tulkaa läpi vaan.”

Merimaa rämpi seurueensa kanssa puskan läpi ja marssi sisään takahuoneeseen.

Turvamiehet ryntäsivät paikalle ja ihmettelivät pöheikön läpi talsineita suomalaisia, joilla ei ollut minkäänlaisia kulkulupia.

”Kävimme vain moikkaamassa. Kun lähdimme pois, samaa puskaa vartioi kaksi järjestyksenvalvojaa. Tunsin kyllä Szigetin järjestyksenvalvojia, mutta silti siellä paineltiin puskat heiluen”, Merimaa nauraa.

Ikimuistoiset keikat

Hyviä keikkoja on ollut niin paljon, että parasta Merimaa joutuu pohtimaan hetken.

Sitten hän keksii: Ultra Bran paluukeikka Ruisrockissa 2017 onnistui täydellisesti. Vesireittejä-kappaleen aikana ohi lipuneet laivat täydensivät kokonaisuuden.

”Ajoitus osui kohdalleen. Se oli täydellinen hetki.”

Merimaan mukaan hyvä keikka on parhaimmillaan sellainen, jossa tapahtuu enemmän asioita kuin yleisö osaa odottaa. Yllätys voi olla vierailija, odottamaton kappale tai mitä tahansa arvaamatonta.

Esimerkiksi Michael Monroella on tapana kiivetä keikoillaan lavarakenteita pitkin korkeuksiin, kunnioitettavasta 56 vuoden iästään huolimatta. Monroe kiipeää mastoon, kierittää mikrofonin kaulansa ympärille ja näyttää kieltä.

Kerran lavaroudari luuli, että Monroe on tukehtumaisillaan. Säikähtänyt roudari kiipesi perässä. Hän katsoi ylöspäin ja pohti kuumeisesti, kuinka Monroe saadaan alas.

Lopulta roudari itse putosi parin metrin korkeudesta ja mursi reisiluunsa.

”Michaelilla ei ollut mitään hätää, hän jumppaa joka päivä. Hän on mahtava ja yllättävä showmies, vetää aina spagaatteja lavalla.”

Tähdet Suomessa

Festivaalikesä on artisteille kiireistä aikaa.

Merimaa paljastaa, että monet artistit vetävät keikan ja lähtevät saman tien yksityiskoneellaan eteenpäin. Esimerkiksi vuonna 2010 rocklegenda Ozzy Osbourne viipyi Suomessa noin neljä tuntia.

Hän veti keikan, haki pizzan ja lähti saman tien jatkamaan matkaa.

Kaikki eivät kuitenkaan toimi näin.

”Esimerkiksi Rammstein halusi lähteä tutustumaan Turun saaristoon, ja joku bändi taisi käydä Turun linnassa. Mutta on aika harvinaista, että Turun torilla olisi mahdollista törmätä maailmantähtiin.”

Suomi ei ole markkina-alueena Euroopan kiinnostavin, kun suunnitellaan kiertueita. Suomi on syrjässä, ja tänne pääsee maateitse vain Venäjän kautta. Se rajoittaa ja hidastaa. Lentokoneella ei saa tuotua välttämättä suurta tuotantokalustoa.

”Onneksi dj-pohjainen musiikki ei tarvitsekaan isoja soittimia.”

Ylävitoset artistille

Myös Merimaan lapsenlapset ovat päässeet näkemään musiikkibisneksen parhaat puolet. Kun Pharrell Williams esiintyi Ruisrockissa vuonna 2015, hän ilmoitti vasta esiintymistä edellisenä päivänä toivovansa lavalle lapsia.

”Tuli kiire hommata skidejä lavalle. Siellä olivat neljästä lastenlapsistani kolme nuorinta. Silloin 5-vuotias Minttu pääsi heittämään ylävitoset Williamsin kanssa ja päätyi jopa lehden kanteen.”

Kokemus oli niinkin ikimuistoinen, että Minttu tiedusteli myös seuraavilla festivaaleilla isoisältään, milloin pääsee lavalle.

”Ei hän vielä silloin ymmärtänyt, että tuosta vain ei voi heittää yläfemmoja maailmantähdille. Leppoisa kundi se Williams, ei mikään staran oloinen.”

X