Ruotsin perinteiset puolueet ovat vuosikausia pelanneet ruotsidemokraattien pussiin – Miksi?

Jaa artikkeli
Jimmie Åkesson
Aiempaa mahtavampi, turvallinen oppositiopaikka olisi ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonille taivaan lahja. © Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
Ruotsalaiset puolueet ovat sitkeästi kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Siitä on ollut Jimmie Åkessonin puolueelle korvaamatonta hyötyä.

Vaikka ruotsidemokraattien äänisaalis ei yltänyt suurimpien ennusteiden tasolle, tulos on selvä: puolue oli länsinaapurin parlamenttivaalien suurin tekninen voittaja.

Jimmie Åkessonin johtamat oikeistopopulistit saivat 17,6 prosenttia äänistä. Edelle ylsivät sosiaalidemokraatit (28,4) ja maltillinen kokoomus (19,8). Punavihreän ja porvarillisen blokin päätyminen tasapeliin haastaa puolueita ylittämään vanhoja rajoja.

Yhtä niistä tuskin edelleenkään rikotaan: kaikki puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Se ollut populistipuolueelle siunaus.

Ruotsidemokraatit on kuin norsu kansankodin olohuoneessa

2010: 5,7 prosenttia äänistä. 2014: 12,9. Ja nyt 17,6.

Eurooppaa pyyhkivä populistinen aalto on tullut Ruotsiin natsijuuria kantavien ruotsidemokraattien kautta. Muiden päätös rajata puolue politiikan ulkopuolelle on luonut tyhjiön, jossa ryhmä on saanut kasvaa kaikessa rauhassa.

”Oikeistopopulistiseen politiikkaan kuuluu kiinteästi ajatus siitä, ettei eliitti kuuntele heitä. Korostamalla, että ei todellakaan kuunnella, muut puolueet ovat voimistaneet ruotsidemokraattien uhriutuvan retoriikan tehoa”, sanoo populistisia liikkeitä tutkinut Tuukka Ylä-Anttila.

Vaikka ruotsidemokraatit eivät ole kelvanneet yhteistyökumppaniksi, puolueen suosio on saanut muitakin koventamaan maahanmuuttopuheitaan.

”Demarien viimeaikaiset puheet maahanmuuttopolitiikan uudelleen arvioimisen tarpeesta patoavat ruotsidemokraattien kannatusta todennäköisemmin kuin puolueen eristäminen.”

Oppositioasema on ollut ruotsidemokraateille strateginen voitto, muille puolueille koko järjestelmää horjuttava tappio.

Muitakin malleja olisi. Suomessa hallitusvastuu näivetti aikoinaan Suomen Maaseudun Puolueen ja halkaisi perussuomalaiset kahtia. Tanskassa oikeiston vähemmistöhallitus hallitsee oppositiossa olevan oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen tuella.

”Ruotsalaiseen poliittiseen kulttuuriin on aina kuulunut vahva periaatteellisuus. Suomessa ja Tanskassa poliitikot ovat käytännöllisempiä”, poliittisen historian professori Vesa Vares sanoo.

Se on Åkessonin etu.

”Hänen ikäiselleen miehelle oppositioon jääminen sopii. Eristettynä puolueen suosio jatkaa todennäköisesti kasvuaan.”

X