Ruska ja syksyn värit houkuttelevat luontoon – Missä sinä vietät kansainvälisen maisemapäivän?

Jaa artikkeli
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Ulkona liikkumiseen voi kannustaa järjestetty tapahtuma, valokuvakilpailun antama motivaatio tai ihan vain nautinto syksyn hiipuvien värien ihailusta.

Tämän vuoden ruska on eteläisenkin Suomen osalta jo loppusuoralla. Syksyn värit tuntuivat tänä vuonna poikkeuksellisen mahtipontiselta omalla kotiseudullani. Sitä samaa se on ollut kuvien perusteella myös muualla maassa.

Luonnon tarjoama näytelmä näkyi jo aikaisemmin Seuran sivuilla, kun Suomen kauneimman tien maisemat veivät reportaasimatkalle Tenojoen varrelle. Tämän viikon lehdessä nojatuolimatkailu saa jatkoa, kun pääsemme patikoijien mukana Saariselän Kiilopäälle.

Lue myös: Reportaasi Lapista: Tenontie on Suomen kaunein tie – Jokivartta myötäilevä taival lumoaa tuntureiden, erämaan ja saamelaiskylien ruskamaisemassa

Eikä visuaalinen ilotulitus jää vain matkareportaasien varaan. Jutut ja upeat kuvat ranualaisesta erakosta sekä avovesiuintia harrastavista naisista kuljettavat aivan omanlaiseensa tunnelmaan. Ne saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Pitäisikö kokeilla itsekin… Samalla voi melkeinpä jo aistia viileän pellonreunan tuulahduksen tai pulahduksen virkistävään veteen – ja nostaa lämmittävä päiväpeitto lukuelämyksen mukavuutta lisäämään.

Luonnosta nautiskelua yksin tai porukassa

Vaikka työelämässä syksy onkin uusien suunnitelmien ja tarmokkaan huhkimisen aikaa, tarjoaa se vastapainoksi täydellisiä hetkiä olla itselleen armollinen. Kun värit varisevat puista pois, voi itsekin hengähtää.

Jotta voisi pysähtyä, pitää ensin lähteä liikkeelle. Usein oman kodin lähialuekin riittää rauhallisen sopen löytymiseen. Aktiiviseen maisemannälkään on tarjolla myös opastettuja kierroksia ympäri Suomen.

Esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät ohjattuja maisemakävelyitä eri puolilla Suomea lähipäivinä. Lauantaina 16.10. kävellään Jyväskylän Muuratsalossa. Keskiviikkona 20.10. kierroksia tehdään muun muassa Mikkelin Tuukkalassa, Reisjärven Kangaskylässä ja Ilomantsin Parppeinvaaralla. Kaikki kohteet ja lisätietoja löydät maajakotita­lousnaiset.fi-verkkosivustolta.

Tempauksen taustalla on kansainvälinen maisemapäivä (20.10.). Suomen ympäristökeskus Syke järjestää aiheen tiimoilta myös valokuvauskilpailut, joissa innostetaan ikuistamaan sekä perinteistä maisemakuvaa että arkimaisemaa vaikkapa kauppareissun varrelta. Lisätietoa löytyy verkkosivustolta syke.fi.

Kaikkea on siis tarjolla ja hyvä niin. Monille parhaiten sopii kuitenkin ihan omassa rauhassa maisemista nauttiminen. Kun kuvaamisen sijaan taltioi tunnelman oman päänsä filmirullaan.

X