Ruukkupuutarha antaa helposti satoa – Näin kasvatat tomaatteja ruukussa ja amppelissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jos tomaatin viljelyltä halutaan tuloksia, tarhalla esikasvatetut taimet ovat hyvä valinta.
Jos tomaatin viljelyltä halutaan tuloksia, tarhalla esikasvatetut taimet ovat hyvä valinta. © iStockphoto
Tomaatin taimikasvatuksen voi aloittaa kotona sisätiloissa: kasvatuksesta saa iloa ja oppii kasvin koko elämänkaaren.

Ruukkupuutarha soveltuu erinomaisesti hyötyviljelyyn, kun valitsee maltillisesti kasvavia lajikkeita. Pensas-, ruukku- ja amppelitomaatit vievät vain kohtuullisesti tilaa ja ovat helppohoitoisia. Varkaita, eli lehtihankaan muodostuvia versoja, ei tarvitse poistaa, kuten runkotomaatista.

Rungollisesta tomaatista taas saa isomman sadon, mutta se vaatii tuentaa. Kirsikkatomaatti ehtii Suomen vaihtelevassa kesässä kypsyttää rungollisista tomaateista varmimmin satonsa. Latva kannattaa katkaista heinäkuun lopussa, jotta sato ehtii varmasti kypsyä.

Ruukkupuutarha antaa satoa hyötykasveista

Taimikasvatuksen voi aloittaa kotona sisätiloissa: kasvatuksesta saa iloa ja oppii kasvin koko elämänkaaren. Taimien määrän kanssa kannattaa kuitenkin olla maltillinen. Harvassa asunnossa riittää valo isolle määrälle taimia ja lämpötilakin on usein liian korkea suhteessa valon määrään.

Tomaateista kasvaa honteloita, taimen käsittely vaikeutuu ja sadontuotto myöhästyy. Jos viljelyltä halutaan tuloksia, tarhalla esikasvatetut taimet ovat hyvä valinta.

Eikä kannata unohtaa lannoitusta! Tomaatti vaatii melko runsasta lannoitusta. Helpointa on antaa mietoa kastelulannoitetta joka kastelukerralla. Rakeisia lannoitteita käyttäessä kannattaa myös antaa mieluummin usein ja vähän kerrallaan.

Tarkkailemalla kasvin väritystä, huomaat, onko se nälkäinen. Jos tomaatti on hailakan värinen, lannoitetaan lisää. Jos väri on mennyt kovin tummaksi, kastellaan välillä pelkällä vedellä.

Nuutunut kasvi tulee myös elvyttää aina pelkällä vedellä, etteivät juuret pala.

Lue myös: Tutkijat kehittivät tomaatin, joka kasvaa satoisana tertuissa sopien erityisesti kaupunkiviljelyyn

X