(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Kansantaidekin rakastaa ruusuja. Kaikki muistavat venäläiset peltitarjottimet ja ruusuhuivit. Tarjotin 10 e, Ritva Blomquist.Ruusu on maailman suosituimpia koristeaiheita. Keräsimme suloisia ruusuesineitä äitien ja valmistuvien kunniaksi.

Ruusut ovat voittamattomia kaikesta kliseisyydestään huolimatta. Ehkä yhtenä syynä on niiden symbolimerkityksistä tunnetuin, rakkaus, niin taivaallinen kuin maallinenkin.

Kaavamaiset heraldiset ruusut koristavat vaakunoita ja kunniamerkkejä.

Posliinin somistajina ruusut ovat olleet aina suosiossa länsimaissa. Arabian ruusut olivat hempeimmillään 1900-luvun alkupuolen posliinikupeissa. Ne muistuttivat tuon ajan kiiltokuvien ja postikorttien ruusuja.

Tyyliteltyjen ruusujen taitaja oli 1960-luvulla Arabian Hilkka-Liisa Ahola. Hän on tunnettu ruusuaiheisista taideteollisuusosaston maljakoista ja hienostuneesta Julia-siirtokuvakoristeesta, jota käytettiin astioissa.

Esteri Tomulan Rosa-sarjaan (1981 alkaen) kuului seitsemän erilaista seinälautasta sekä neljä maljakkoa. Arabian ruusuista uusin koristaa Koko-astioita.

Ristipistomalleista innoituksensa saaneet ruusuryijyt olivat muodissa 1800-luvun jälkipuoliskon romantiikan aikana. Ruusuisia ja kukkaisia tekstiilejä ja tapetteja suosii etenkin englantilainen sisustustyyli. Arts and Crafts -taiteilija William Morris suunnitteli useita ruusukuoseja. Niin Morrisin tuotantoa kuin arkkitehti Eliel Saarisen jugendtyylistä Ruusu-ryijyä ja ruusukoristeisia pellavatekstiilejä on jatkuvasti saatavana.

Dora Jungin Sata Ruusua -pellavaliina kuuluu designruusujen aateliin. Sitäkin valmistetaan jälleen. Moderneja ruusuja näkyi myös Marimekon kankaissa. Maija Isolan Ruusupuu (1957), Vihkiruusu ja Maalaisruusu (1964) ovat taas tuotannossa.

Arabian ruusukuppeja

Arabian ruusukupit henkivät kesää ja mummolatunnelmaa. Tehdas on valmistanut lukuisia erilaisin ruususiirtokuvin koristettuja kuppeja. Ylimpänä oleva Kultaruusu, 25 e, edustaa 1970-lukua. Ruusukuvien suunnittelijat ovat yleensä tuntemattomia, mutta punaruusun piirsi taiteilija Anneli Qveflander Kaj Franckin tilatessa pikkusievien koristeiden vastapainoksi jotain kookasta ja komeaa. Ruusu-serikuvalla koristettiin muun muassa isoa XB-kuppia ja korkeaa ja kapeaa D-mallia. Kuvan kuppi maksaa 39 e.

Keskimmäiseen, 25 e, on painettu kruunuleima. Oranssiruusuisessa, 35 e, on tornileima, alimmassa, 19,50 e, on piippuleima. Kaikki Astialiisasta.

Ruusuaiheisia esineitä

Ruokatavaroiden säilytyslaatikosto, 150 e, on tuontitavaraa kuten sen päällä oleva suolasalkkarikin, 65 e, molemmat Ritva Blomquist. Arabian AX-teekannua, 48 e, koristaa Anneli-niminen ruusuköynnös. Se oli käytössä 1941-49, Astialiisa. Helmikirjontataulu 100 e, vanha kultakorvainen Arabian muki (Mors kopp) 60 e, 1930-luvulta, kirjoittamaton postikortti 2 e, venäläinen kermakko 15 e ja jugend-seinävaate pöydällä 120 e, kaikki Ritva Blomquist. Arabian ruusukahvikupissa, 35 e, on tornileima, Astialiisa.

Seinällä on Värisilmän Vintage Easy Up -sarjan tapettimalli 1603, ruusut Huiskulasta.

Lisää ruusuesineitä Vivassa 5/2012!

Teksti Marja Blåfield | Kuvat Kari Hautala

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X