Ryhdy sinäkin sirkkafarmariksi: 10 vinkkiä – ja pääset kasvattamisessa alkuun

Hyönteisten myynti ihmisravinnoksi tuli Suomessa sallituksi vuoden 2018 alussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotisirkka (Acheta domesticus) tykkää piilotella munakennojen koloissa.

Hyönteisten myynti ihmisravinnoksi tuli Suomessa sallituksi vuoden 2018 alussa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Suosituimpia syötäviä selkärangattomia on kotisirkka (Acheta domesticus), 2-3-senttiseksi kasvava ja tuholaiseksikin luokiteltu hyönteislaji, jota tavataan Suomessa vanhoissa taloissa ja navetoissa.

Näin voit perustaa oman tuottoisan sirkkafarmin:

  1. Alkupopulaation voi ostaa eläinkaupasta, joka myy lemmikkimatelijoiden ruoaksi tarkoitettuja kotisirkkoja.
  2. Sirkat asutetaan esimerkiksi läpinäkyvään ja siten valoa läpäisevään muovilaatikkoon, jossa on suljettava kansi.
    Kanteen leikataan aukko, joka peitetään tiheällä verkolla. Näin varmistetaan ilmanvaihto.
  3. Sirkkalaatikko sisustetaan munakennoilla, wc-paperirullilla tai rutatulla paperilla. Isot munakennot ovat kätevimpiä jatkokäsittelyn kannalta. Sisustus on tärkeä, jotta sirkoilla on tilaa piiloutua toisiltaan.
  4. Sirkat tulevat toimeen huoneenlämmössä, mutta 27-32 asteessa ne kasvavat nopeammin. Lämmitys ja lisävalo hoituu ajastimeen kytketyn valaisimen avulla.
  5. Ruoaksi tarjoillaan kuivaruokaa, esimerkiksi hienonnettuja kaurahiutaleita tai eläinkaupoissa myytävää sirkkarehua. Lisäksi tarjoillaan pilkottuja kasviksia ja hedelmiä.
    Kuivat ja kosteat eväät tarjoillaan erillisistä astioista, esimeriksi munakennoista tai lautasilta, jotka asetellaan sirkkaterraarion sisustuksen päälle. Kolmanteen astiaan laitetaan veteen kasteltu pumpulituppo tai talouspaperimytty, joka pitää ilmankosteuden sopivana, ja josta sirkat pääsevät juomaan.
  6. Tuoreet kasvikset vaihdetaan päivittäin. Jotkut tarjoilevat matelijoiden ruoaksi tarkoitetuille sirkoille kissanruokaa, mutta sirkkojen syömä ravinto vaikuttaa niiden makuun, eli ihmisten syötäväksi tarkoitetuille sirkoille tätä ei suositella.
    Täydellisen makuiseen sirkkaan tähtäävä oikea ruokavalio on yksi ammattimaisten sirkkafarmareiden varjelluimpia salaisuuksia – ja asia jota Itä-Suomen yliopiston tutkijat yrittävät parhaillaan selvittää.
  7. Sukukypsät sirkat sirittävät. Munintaa varten sirkkalaatikkoon laitetaan muninta-astia, laakea muoviastia, jonka pohjalle pannaan muutaman sentin kerros kosteaa lannoittamatonta turvetta, multaa, vermikuliittia tai muuta kosteutta imevää massaa.
    Muninta-astian voi peittää verkolla jonka läpi sirkat munivat tai kannella, josta leikataan kulma pois, jolloin kosteus pysyy astiassa ja sirkat pääsevät kulkemaan sisään ja ulos.
  8. Kun muninta-astia on ollut sirkkalaatikossa 3-5 päivää, se siirretään erilliseen, tiheällä verkolla tai sukkahousulla peitettyyn sirkkalaatikkoon. Pidä astian pohjamateriaali kosteana, etteivät munat pääse kuivumaan.
    Asettele astian reunoille paperisuikaleita jotta kuoriutuvat poikaset pääsevät kiipeämään pois astiasta. Pienille poikasille voi syöttää aluksi hiutalemaista kalanruokaa ja myöhemmin samaa kuivaruokaa ja pilkottuja kasviksia kuin isommillekin sirkoille. Saman sukupolven sirkat kannattaa pitää keskenään omassa laatikossaan, etteivät isommat syö pienempiään.
  9. Kun sirkat alkavat sirittää, ne ovat sukukypsiä ja täysikokoisia, eli valmiita lisääntymään tai lopetettavaksi. Kotisirkka kasvaa munasta täysikasvuiseksi 35-60 päivässä, kasvatuslämpötilasta riippuen, eli 27 asteessa hieman hitaammin ja 32 asteessa nopeammin.
  10. Teuraalle menevät erotellaan omaan puhtaaseen muoviastiaansa nostamalla sisustusmateriaalit puhtaan astian päälle ja kopsuttelemalla eläimet niistä astian pohjalle. Jätökset jäävät vanhaan astiaan ja sisustusmateriaalien pinnoille.
    Puhdistetut sirkat pannaan laatikossa pakkaseen, jossa ne taintuvat ja kuolevat, ja lopulta jäätyvät.

Lähteet: Sammakkolampi.net ja Herpetomania.fi  

Lue lisää vinkkejä sirkkojen kasvattamiseen:

X