Saako lumitöiden teettämisestä kotitalousvähennystä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mitkä kotityöt ovat kotitalousvähennyksen piirissä? Rajanveto vähennyskelpoisen ja vähennyskelvottoman työn välillä on tarkkaa.

Voiko kotitalousvähennystä käyttää lumitöihin ja muihin pihatöihin? Asia on meille tärkeä, koska asumme omakotitalossa, johon kuuluu iso piha. Pihatyöt alkavat tuntua raskailta, mutta emme silti haluaisi muuttaa, emmekä jatkuvasti hyppyyttää lapsiamme meillä töitä tekemässä.
Kysyy nimimerkki: Oma koti kullan kallis

Lumityöt

Asiantuntija vastaa:

Kyllä, voitte hyödyntää kotitalousvähennystä lumi- ja pihatöihin. Pihan aurauksen lisäksi vähennyskelpoista on myös lumenpudotus katolta. Samoin esimerkiksi pihan puhtaana pito, nurmikon ja pensaiden leikkuu ja pihapuiden kaataminen.

Vähennykseen oikeuttaa myös polttopuiden teko, mikäli puut pilkotaan pihallanne. Rajanveto vähennyskelpoisen ja vähennyskelvottoman työn välillä on tarkkaa. Jos esimerkiksi auraus kattaa piha-alueen lisäksi pihan ulkopuolisen tiealueen, vähennystä ei saa työstä, joka on tehty pihan ulkopuolella. Vähennystä ei liioin saa puiden kaatamisesta, jos se liittyy pihan laajentamiseen.

Jos palkkaatte yrityksen tekemään työt, sille maksetusta korvauksesta saa tänä vuonna vähentää 45 prosenttia. Kannattaa kuitenkin varmistua, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Muuten vähennys jää saamatta. Asia selviää osoitteesta www.yjt.fi tai Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030. Mikäli palkkaatte työntekijän, palkasta voi nykysääntöjen mukaan vähentää 15 prosenttia sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Jos lapsenne maksavat työn kustannuksia tai osan niistä, hekin voivat hyödyntää kotitalousvähennystä. Tänä vuonna yksi ihminen saa vähentää enintään 2 000 euroa, omavastuu on sata euroa.

Lue lisää Vivasta 2/2014.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X