Saako murtovarkaan savustaa? Uusi hälytinlaite täyttää asunnon savulla, mutta lemmikeille voi käydä huonosti

Kotien murtohälytinbisnes kovenee: nyt Suomessakin aletaan myydä laitetta, joka täyttää asunnon savulla ja estää konnaa tekemästä konnantyötään. Laitteen aiheuttama riski on kuitenkin iso lemmikkieläimille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Savuverholaite täyttää tilan niin, ettei murtautuja näe työskennellä.

Kotien murtohälytinbisnes kovenee: nyt Suomessakin aletaan myydä laitetta, joka täyttää asunnon savulla ja estää konnaa tekemästä konnantyötään. Laitteen aiheuttama riski on kuitenkin iso lemmikkieläimille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Joni Hildén

Hälytinjärjestelmiä myyvä Verisure-yhtiö sanoo tuoneensa Suomen markkinoille laitteen, joka estää murtautujia toimimasta ryöstökohteessa. Kun konna murtautuu asuntoon, hälytinlaite tuprauttaa tiloihin keinotekoisen savuverhon. Rikollinen ei näe eteensä ja joutuu pakenemaan paikalta.

Yhtiön toimitusjohtaja Alexander Gräsbeck vakuuttaa, että savu ei aiheuta pysyvää haittaa tunkeutujalle. Yhtiö sanoo tutkineensa tuotteen vaikutukset terveydelle.

”Sitä on testattu laajasti, mistä tämä savu koostuu ja mitä se aiheuttaa ihmiselle. Sen ei pitäisi olla vaaraksi ihmisille eikä eläimille”, Gräsbeck toteaa.

Myöhemmin Gräsbeck haluaa korjata lauseensa varmemmaksi. ”Se ei ole vaaraksi.”

Maallikko jää kuitenkin epäileväiseksi. Jos savuverho ei ole tarpeeksi tiivis, se ei estä ryöstäjää liikkumasta asunnossa. Jos se on tiivis, sauhun luulisi väistämättä käyvän henkeen. Herkimmäthän saavat hengitysoireita jopa konserttien ja teatterilavojen savutehosteista.

Mitä tapahtuu astmaiselle tai pahasti allergiselle konnalle?

”Jos murtautujalla on astmaoireita, se aiheuttaa sen, että hän haluaa poistua paikalta vielä nopeammin”, Gräsbeck arvelee.

Onko olemassa yhtään turvallista savua?

Mainosväitteistä huolimatta vaikuttaa siltä, että ihan täysin vaarattomana Verisure ei savua kuitenkaan pidä.

”Tätä ei asenneta asuntoihin, missä on eläimiä, joilla ei ole niin sanotusti poispääsyyn mahdollisuutta tilasta”, Gräsbeck kertoo.

Tiloissa ei siis saa olla akvaarioita, häkkieläimiä tai yleensäkään kissoja tai koiria jotka altistuisivat kärylle. Kiellon syynä ei kuitenkaan ole savu, yhtiö selittää.

”Eläimelle voi olla henkisesti traumaattista kokea tämä. Ei niinkään siksi, että olisi vaarallista hengittää savua”, Gräsbeck toteaa.

Yhtiö vakuuttaa, että savun saa pois asunnosta tuulettamalla, eikä siitä jää edes pahaa hajua.

Suomessakin on ollut tapauksia, joissa murtovaras on tehnyt hänen touhujaan estelleestä asunnon omistajasta rikosilmoituksen hätävarjelun liioittelemisesta.

Jos hälytinlaite vaurioittaa rosvon keuhkoja tai limakalvojaa, joutuuko asukas vastuuseen tästä? Verisuren mielestä ei, sillä laitteesta varoitetaan ulkopuolisia kuten alan määräykset vaativat.

”Rakennuksen julkisivussa on tarra, jossa varoitetaan savulaitteesta”, Gräsbeck sanoo.

Savulaitetta on testattu ennen Suomen-markkinoita Espanjassa ja Ranskassa sekä konsernin tuotekehittelyosastolla Ruotsissa.

Yhtiön mukaan Suomen valvontaviranomaiset ovat hyväksyneet tuotteen. Tämä ei silti tarkoita, että sen käyttö olisi täysin vapaata – tai että yskän tuuperruttama konna ei voisi alkaa vaatia korvauksia karvaasta kohtelustaan.

Lue myös: Murtovaras vaanii tyhjää asuntoa – Näin asuntosi ja mökkisi välttyvät murrolta

X