Saako toista syyttää sovinistiksi – Onko se kunnianloukkaus?

Ministeri Jari Lepän erityisavustaja kutsui erottamisensa jälkeen ministeriä sovinistiksi. Sana on nykypäivänä erittäin leimaava, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ministeri Jari Lepän erityisavustaja kutsui erottamisensa jälkeen ministeriä sovinistiksi. Sana on nykypäivänä erittäin leimaava, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä erotti erityisavustajansa Satu-Marja Tenhiälän huhtikuussa. Muutamaa viikkoa myöhemmin Tenhiälä kommentoi potkujaan Iltalehdelle syyttäen Leppää sovinismista.

”Ministeri ei pidä koulutetuista naisista ja minä en pidä sovinistimiehistä”, Satu-Marja Tenhiälä sanoi Iltalehdelle.

MTK:n metsäasiantuntijaksi palannut Tenhiälä ei ole tarkentanut syytöstään, eikä hän vastannut Seuran yhteydenottopyyntöön. Sen sijaan muun muassa ministeri Anu Vehviläinen ja kansanedustaja Hanna Kosonen ovat puolustaneet Leppää. Kososen mukaan Leppä on ”kohtelias herrasmies”.

Sovinistiksi nimittely ei ehkä vielä parikymmentä vuotta sitten hetkauttanut ketään. Nykyään sanalla on kuitenkin varsin raskas ja ikävä kaiku.

Voisiko sen käyttäminen olla jossain tapauksessa jopa kunnianloukkaus?

Sovinisti-leima heikentää henkilön arvostusta

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen toteaa, että poliitikon kohdalla kynnys kunnianloukkauksen tunnusmerkkien täyttymiselle on korkeampi. Sovinisti-sanaa hän pitää kuitenkin nykypäivänä erittäin leimaavana.

”Tämä on rajatapaus. Sovinistiksi nimittäminen on omiaan heikentämään henkilöä kohtaan tunnettua arvostusta, ei siitä pääse mihinkään”, Matti Tolvanen sanoo.

”Kyllä se on erittäin loukkaava ilmaus, mutta poliitikon pitää sietää kovaakin arvostelua.”

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari huomauttaa, että Suomessa on menty sallivampaan suuntaan siinä, mitä ilmaisuja muista ihmisistä voi julkisesti käyttää. Syynä ovat osaltaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle antamat tuomiot sananvapauden rajoittamisesta.

Sovinisti-sanan loukkaavuutta ei ole oikeudessa käsitelty. Sen sijaan korkeimmassa oikeudessa asti on käsitelty kunnianloukkaustapausta, jossa vastaanottokeskuksen työntekijöiden asennetta oli julkisesti kuvattu rasistiseksi. Oikeus piti sitä ”arvoarvostelmana” eikä tosiasiaväitteenä.

”Ilmaisuja, joista on ennen tuomittu, tarkastellaan tuomioistuimissa nykyään arvoarvostelmina, jotka voivat kuulua mielipiteen vapauden piiriin”, Päivi Korpisaari sanoo.

Itse sovinisti-sanan loukkaavuuteen Korpisaari ei ota kantaa mutta sanoo ymmärtävänsä, että sen voi perustellusti kokea kunnianloukkauksena. Tolvasen tavoin hän kuitenkin toteaa, että etenkin poliittisessa keskustelussa voidaan käyttää koviakin ilmauksia.

Mutta miten professori Matti Tolvanen ottaisi miehenä vastaan syytöksen sovinistisuudesta?

”Se antaisi ensin aihetta itsetutkiskeluun. Jos toteaisin, että syytökseen ei ole aihetta, kyllä se tuntuisi pahalta. Mutta en minä siitä kunnianloukkaussyytettä nostaisi”, Tolvanen sanoo.

X