Saako yli 75-vuotias matkavakuutuksen?

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Colourbox © Colourbox

Matkavakuutus korvaa vain kroonisen sairauden akuuttihoidon. Matkaajalle tavallista sairausoireilua ei korvata.

Matkavakuutukset

Olen leskeydyttyäni saanut kipinän matkustaa ulkomaille. Muutama tuttavani viettää talvet Maltalla tai Kanarian saarilla. Mutta saako 76-vuotias vielä matkavakuutuksen ja mitä se kattaa?
Kysyy nimimerkki: Maiseman vaihdos

Saat kyllä, etenkin jos valitset määräaikaisen eli matkakohtaisen vakuutuksen. Mutta sen voimassaoloaika voi vaihdella yhtiöittäin. Sinulta saatetaan myös edellyttää terveysselvitystä määräaikaisen vakuutuksen saamiseksi.

Fine Vakuutus- ja rahoitusneuvonta julkaisi vastikään kahdeksan vakuutusyhtiön vertailun matkavakuutuksien myöntämisikärajoista. Sen mukaan esimerkiksi LähiTapiolalla ja Turvalla ei ole ikärajoja lainkaan matkakohtaisissa vakuutuksissa, mutta Turva edellyttää terveysselostusta, jos haluat vakuutuksen yli kolme kuukautta pidemmälle matkalle.

Eurooppalainen myöntää määräaikaisen vakuutuksen alle 86-vuotiaalle vaatimatta terveysselostusta ja Suomen Vahinkovakuutus alle 80-vuotiaalle. Fennia edellyttää terveysselvitystä 70–85-vuotiaalta.

Kuka tahansa voi saada määräaikaisen matkavakuutuksen IF:stä enintään 45 vuorokauden matkalle. Sitä pidemmälle matkalle vakuutuksen saa vain keskittäjäasiakas, ja silloinkin tarvitaan terveysselvitys.

Ikärajat ovat tiukempia, jos haluat jatkuvan matkavakuutuksen, joka on voimassa jatkuvana aina vuoden kerrallaan. Siinä yksittäisen matkan kestoaika on rajattu vakuutuksen ehtojen mukaan. Esimerkiksi vakuutus voi olla voimassa kolme kuukautta kestävällä matkalla. Osassa yhtiöistä kestoaikaa voi jatkaa.

Osassa yhtiöitä jatkuvan matkavakuutuksen saa vain alle 70-vuotias, kun taas esimerkiksi Eurooppalainen myöntää jatkuvan vakuutuksen alle satavuotiaalle, mutta vaatii terveysselvityksen 80-vuotiaalta tai jos matka kestää yli 120 vuorokautta. Ilman terveysselvitystäkin LähiTapiolasta saa jatkuvan matkavakuutuksen alle 99-vuotias ja Suomen Vahinkovakuutuksesta alle 80-vuotias.

Matkavakuutuksesta korvataan matkalla alkanut sairaus ja tapahtunut tapaturma ja niistä aiheutuneet hoitokulut. Vakuutusehdoissa voi olla mainittu myös muita asioita, esimerkiksi matkan peruuntuminen tai vakavissa tapauksissa kotiinkuljetus.

Jos taas sinulla on jokin sairaus jo ennen matkaa, vakuutuksesta korvataan vain akuutti ensiapuhoito esimerkiksi viikon ajalta, mikäli sairaus äkillisesti ja odottamatta pahentuu matkalla. Matkaajalle tavallista sairausoireilua ei korvata.

Matkavakuutus voi sisältää myös matkatavaravakuutuksen, matkavastuuvakuutuksen ja matkaoikeusturvavakuutuksen. Tarkista kattaako kotivakuutuksesi tavarat myös ulkomaan matkoilla. Hanki itsellesi Kelasta ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti. Siitä voi olla hyötyä, jos esimerkiksi krooninen sairaus oireilee ulkomailla. Sen avulla saat välttämättömän hoidon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä samoin edellytyksin kuin näissä maissa asuvat.
Teksti: Vellamo Vehkakoski
Kuva: Colourbox

Lue lisää Vivasta 7/14!

© Colourbox

Yli 3o vuotta toimittajana työskennellyt Vellamo Vehkakoski vastaa arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Hän on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja sosiologi.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X