Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio ei osoittele syyttävällä sormella – Luottamusmies Veikko Feodoroff: ”Tärkeämpää on nähdä, mitä on tapahtunut”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
saamelaisten totuus- ja sovintokomissio
Saamelaisten pitkään odottama valtion totuuskomissio pääsee suunnittelemaan, miten alkuperäiskansaamme pitäisi vastedes kohdella. © LEHTIKUVA / TARMO LEHTOSALO
Saamelaiset saivat odotetun totuuskomissionsa selvittämään valtion ja valtaväestön tekemiä syntejä.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio pääsee vihdoinkin aloittamaan työnsä. Koronan takia jo puolitoista vuotta myöhästynyt tutkimusryhmä sai viime torstaina valtioneuvostolta asetuskäskyn.

Komissiossa on jäsenet Saamelaiskäräjiltä, Kolttien kyläkokouksesta sekä valtiolta, ja se aikoo tehdä kattavan selvityksen siitä, mitä saamelaiset ovat kokeneet eri aikoina Suomen vallan alla.

Syyllisiä ei ole tarkoitus etsiä, eikä saattaa menneitä sukupolvia käräjille.

”Se ei auttaisi mitään. Tärkeämpää on nähdä, mitä on tapahtunut ja miten se on vaikuttanut ihmisten elämään”, sanoo kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff Seuralle.

Vastaavanlainen alkuperäiskansojen ja valtaväestön suhteita perkaava komissio on ollut muun muassa Kanadassa, ja Norjassakin toiminta on käynnistymässä.

”Etenkin Kanadassa on saatu hyviä kokemuksia työstä. Norjan mallia aiomme tutkia tarkasti, koska teemme muutenkin yhteistyötä sinnepäin.”

Feodoroffin mukaan komissio haluaa selvittää, mitkä takavuosien epäreiluudet vaikka hallintopäätöksissä näkyvät yhä saamelaisten arjessa.

”Pitää myös rakentaa malli saamelaisten psykososiaaliselle tuelle, että saadaan perattua näitä pois ihmisten mielistä. Kun joku perinteinenkin epäkohta tunnistetaan ja valtio tunnustaa näin käyneen, jokainen pääsee eteenpäin paremmin.”

Komissiolla on aikaa työhönsä marraskuulle 2023 asti.

Lue myös: Saamelaiset juhlivat kansallispäiväänsä – Onko poroja, ala joikata ja pari muuta juttua, jotka voit jättää sanomatta saamelaiselle

X