Sähkön hinta tulee alas – Älä usko pelottelijoita!

”Nyt ei kannata sitoutua ainakaan pitkään ylihintaiseen sopimukseen”, päätoimittaja Erkki Meriluoto muistuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Nyt ei kannata sitoutua ainakaan pitkään ylihintaiseen sopimukseen", päätoimittaja Erkki Meriluoto muistuttaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Kuinkahan moni kuluttaja ehti loppukesän ja alkusyksyn aikana tehdä itselleen kiinteähintaisen sopimuksen, jossa sähkön hinta on yli 30 senttiä kilowattitunnilta? Näihin on sitouduttu jopa kahden vuoden ajaksi. Vastaavan hintaisia sopimuksia on tarjolla yhä, mutta entistä harvempi moisiin onneksi enää tarttuu.

Seuran tietoon on tullut tapauksia, joissa sähköyhtiön asiakaspalvelija pelottelee asiakasta kohoavilla pörssisähkön hinnoilla. On muistutettu, että sähkö voi maksaa jopa euron kilowattitunnilta. Se on jätetty kertomatta, että kyse on poikkeuksellisista hintapiikeistä. Lopulta pidemmän ajan hinta ja oma käyttö ratkaisevat.

Lue myös: Vältä tämä virhe sähkön säästämisessä! Legionella kasvaa putkistoissa, jos kuuman veden lämpötila laskee liikaa

Kohtuullista pörssisähköä

Pörssisähkön valinneet voivat hykerrellä tyytyväisinä. Lokakuun keskiarvohinta oli 11,37 snt / kWh + alv. Vaikka viime päivinä hinta onkin kohonnut taas korkeammalle, niin marraskuun alkupuoli päästiin jopa alle lokakuun hinnan. Moni käyttäjä onnistui alittamaan hintatason optimoimalla suurinta kulutuksen aiheuttajaa – eli talon ja veden lämmitystä – vuorokauden edullisimmille tunneille.

Vaikka ydinvoimaa ei Suomessa ja Ruotsissa ole niin paljon käytössä kuin piti, on tuulivoiman runsas määrä pitänyt pörssisähkön hintatasoa joinakin päivinä hyvin alhaisena. Vielä kun voimaloita saataisiin enemmän myös Suomen eteläpuoleisille merialueille, jotta tuulista saataisiin laajempi alueellinen hyöty. Pörssisähkön hinta korreloi myös maakaasun hinnan kanssa, joka Euroopassa on laskenut selvästi kesän huippulukemista.

Entäs sähkön hinta jatkossa? Sähköfutuurien perusteella hinta tulee ensi kevään ja kesän aikana reippaasti alaspäin. Nämä vaikuttavat sähköyhtiöiden kiinteähintaisiin sopimuksiin. Esimerkiksi eräs suuri sähköyhtiö on tarjonnut jo marraskuun alussa asiakkaalleen kahden vuoden kiinteähintaista sopimusta hintaan 16,90 snt / kWh. Sopimuksen alkuajankohta on ensi toukokuussa.

Lue myös: Energiateollisuuden Jukka Leskelä arvioi sähkön hinnan kehitystä: ”Tulevan talven hinnat ovat samaa tasoa elo–syyskuun toteutuneiden hintojen kanssa”

Sähkön hinta on suunnaltaan selvä

Kyseinen tarjous vaikuttaa nykyisiin kiinteähintaisiin sopimuksiin verrattuna edulliselta. Futuurihinnat lupailevat kuitenkin vieläkin parempaa. Marraskuun futuurihintojen mukaan ensi heinä-, elo- ja syyskuussa painuttaisiin alle 10 snt / kWh -lukemiin. Seuraavana talvena noustaisiin noin 15 senttiin ja kesällä 2024 hintataso olisi taas ensi kesää edullisempi.

Suunta on selvä. Vaikka hetkellisiä hintapiikkejä pörssisähköön talvella tulisikin, niin nyt ei kannata sitoutua ainakaan pitkään ylihintaiseen sopimukseen. Oman käytön optimoinnilla saa vielä lisää säästöjä.

X