Sähkön siirtohinnat kuriin – Korjataanko kalliiksi tulleet poliitikkojen mokaukset viimeinkin?

”Eduskunta hyväksyi lain sähkönsiirron huoltovarmuudesta, jonka asettamat vaatimukset ovat tulleet kalliiksi – ainakin kuluttajille”, Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Eduskunta hyväksyi lain sähkönsiirron huoltovarmuudesta, jonka asettamat vaatimukset ovat tulleet kalliiksi – ainakin kuluttajille", Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Aina kun postilaatikko kolahtaa tai verkkopankkiin e-lasku kilahtaa, niin kyllähän se jurppii. Sähkön siirtolasku on taas paljon suurempi kuin itse sähkön kulutuksesta tullut lasku. Siirtohinnat ovat nousseet jatkuvasti ja syöneet suomalaisten ostovoimaa.

Lisäksi monet mökkiläiset ovat törmänneet siihen, että vaikkei kulutusta olisi käytännössä lainkaan, niin siirron perusmaksu voi siitä huolimatta olla kymmeniä euroja kuussa.

Laki sähkönsiirron huoltovarmuudesta vaikutti hintoihin

Mieleen muistuu vuosi 2013, niin sanotut Caruna-kaupat ja vastuussa olevien kasvot. Valtionyhtiö Fortum myi sähköverkkoyhtiönsä pääomasijoittajille Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikana Pekka Haaviston (vihr) toimiessa valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.

Eduskunta hyväksyi lain sähkönsiirron huoltovarmuudesta, jonka asettamat vaatimukset ovat tulleet kalliiksi – ainakin kuluttajille.

”Se on muillakin sähkönjakeluyhtiöillä kuin Carunalla nostanut sähkön jakelukustannuksia paljon. Eduskunnalle ei varmaan ollut täysin hahmottunut, mitä se merkitsee kuluttajien kannalta. Olisi kiinnostavaa nähdä, mitä Fortum olisi tehnyt. Tuskin olisi pitänyt kuluttajahintoja ennallaan, eikä olisi voinut pitää. Oli omistaja kuka tahansa, se olisi joutunut tähän samaan tilanteeseen”, Pekka Haavisto selitti Uudelle Suomelle viime vuonna.

Sähkön siirtohinnat kohtuullisiksi – Omakotiliitto teki kansalaisaloitteen

Puututaanko asiaan viimein? Omakotiliitto on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan muutoksia sähkömarkkinalainsäädäntöön sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseksi. Liiton mukaan nykylaki on kannustanut jakeluverkkoyhtiöitä ylimitoitettuihin investointeihin ilman kustannustehokkuuden valvontaa. Ne ovat keränneet monopoliasemassa kohtuuttomia voittoja.

”Kansalaisaloitteessa vaadimme Suomeen maailmalla yleisesti käytettyä laskentamallia, jossa yhtiöiden voitot lasketaan todellisten lukujen mukaan”, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.

Hänen mukaansa tällä hetkellä sähkönsiirtoyhtiöille luvattu takuutuotto on vieläpä laskettu vasta verojen jälkeen, kun muiden yhtiöiden kohdalla puhutaan ennen veroja olevista tuloksista.

Aloite on kerännyt kahden ensimmäisen päivän aikana jo kymmenisen tuhatta allekirjoitusta. Eduskuntaan se etenee, kun 50 000 allekirjoittajaa tulee täyteen. Toivottavasti näin käy, sillä asia vaatisi perusteellisen poliittisen käsittelyn siten, että aiemmista virheistä kannetaan viimein vastuu ja ne korjataan.

Kansalaisaloite laiksi sähkömarkkinalain sekä sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain muuttamisesta löytyy verkosta: kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7383

Lue myös: Voi ei, kuka pimensi kämppäsi? Näin sähkösopimuksesi voi karata uudelle laskuttajalle

Sähkön siirtohinnat

© iStock

X