Sähköpotkulauta vai sähköpyörä? Lue vinkit näppäristä kulkupeleistä ja valjasta sähkö liikkumisavuksi

Ruuhkabusseille on onneksi mukavia ja turvallisia vaihtoehtoja. Sähköavusteisen polkupyörän moottori avustaa mutta ei korvaa polkemista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sähköpolkupyörä soveltuu kaikenikäisille.

Ruuhkabusseille on onneksi mukavia ja turvallisia vaihtoehtoja. Sähköavusteisen polkupyörän moottori avustaa mutta ei korvaa polkemista.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Sähköpolkupyörän avun voimakkuuden voi säätää, ja se lakkaa automaattisesti, jos vauhti kasvaa suuremmaksi kuin 25 km/h. Sähköpyörä soveltuu kaikenikäisille. Saat terveellistä liikuntaa. Jaksat polkea pitkänkin matkan asioille ja ystävien luo jopa vastatuuleen ja ylämäkeen, vaikka fyysisessä kunnossa olisi varaa parantaa. Retkellä pysyt lastenlasten vauhdissa.

Sähköavusteisten polkupyörien hinnat lähtevät noin 900 eurosta. Jouhevampi avustuksen toiminta, kevyempi paino, riittoisampi akku, tehokkaampi moottori, laadukkaampi varustelu ja monet hienoudet nostavat hinnan jopa tuhansiin euroihin.

Helppo ja nopea sähköpotkulauta

Sähköpotkulauta soveltuu lyhyehköihin matkoihin taajamassa, ja sen oppii helposti.

Laudan vuokraus on parhaimmillaan tosi helppoa. Lataa älypuhelimeen vuokraajan sovellus ja rekisteröidy. Tähän menee muutama minuutti.

Sovelluksen kartasta löydät lähimmät vapaat potkulaudat. Sihtaa puhelin löytämäsi laudan ohjaustangon koodiin, varaa ja ei kun menoksi. Tökkää sovelluksen lopetusnappia, kun olet perillä. Lähtö maksaa Helsingissä euron ja kukin ajominuutti 20–30 senttiä.

Muista kypärä, kun ajat sähköpotkulaudalla tai polkupyörällä.

Muitakin tapoja vuokrata on. Vuokralautoja on tarjolla monissa lomakohteissa ja esimerkiksi Virossa ja Pohjoismaissa.

Runsaasti lautailevan kannattaa harkita ostamista. Järkevien sähköpotkulautojen hinnat lähtevät noin 250 eurosta.

Toimintamatkassa, painossa ja mukavuudessa on eroja. Monet taittuvat pieneen tilaan vaikkapa auton peräkonttiin, mutta pitkiä matkoja niitäkään ei viitsi kanniskella.

Jalkajarrullinen sähköpyörä

Matalarunkoisen pyörän istuimelle on helppo nousta, ja jalkajarru tuntuu turvalliselta.  Akku on tavaratelineessä turhan korkealla.

Helkama E-jopo sähköpyörä

Helkama E-jopon versio etunapamoottorilla maksaa 1 200 e.

Pieneen tilaan taittuva

Kätevästi kokoon taittuva Denver SCO-80130 painaa 13 kg. Jouset ja ilmatäytteinen eturengas vaimentavat tärinöitä, mutta akku kyyditsee kevyttä henkilöä enintään 12 km.

Denver SCO-80130

Denver SCO-80130 maksaa 250 euroa.

Mukava sähköavusteinen retkipyörä

Laadukas keskiömoottori avustaa sulavasti 60–120 kilometrin pituisen pyörämatkan maantiellä ja kaupungissa. Joustokeula vaimentaa tärinät.

Sähköpyörä R Raymon TourRay E 5.0

R Raymon TourRay E 5.0 maksaa noin 2 500 e.

Keskihintainen sähköpotkulauta

Hyvät jarrut parantavat turvaa. Jousitus ja eturengas vaimentavat tärinöitä ja akulla ajaa jopa 30 km. Xiaomi Mi Electric Scooter M365 painaa 12,5 kiloa. Hyvä hintalaatusuhde.

Xiaomi Mi Electric Scooter M365

Xiaomi Mi Electric Scooter M365 maksaa noin 390 e.

Halpa kaupunkipyörä

Edullisista osista rakennetun sähköpyörän akku riittää enintään 40 kilometrin matkaan. Kiinalainen moottori on takapyörässä.

Sähköpyörä GZR Torqu-e

Korkearunkoinen GZR Torqu-e 28” maksaa noin 900 e.

Esteiden ylittävä sähköpotkuri

Kookkaat 10-tuumaiset renkaat ylittävät esteet tavallista jouhevammin. Akulla ajaa jopa 65 km, mutta laadukas sähköpotkuri painaa melkein 19 kg.

Ninebot by Segway MAX G30

Ninebot by Segway MAX G30 maksaa noin 900 e.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/20.

Lue myös: Tämä kaupunkiliikenteestä vielä puuttui – saamme sähköpotkulaudoista pian talvimallejakin

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X