Pelottelun takia Olli, 84, allekirjoitti ostosopimuksen yli 17 000 euron sähköremonttiin – Tytär ehti väliin ja sai peruttua sähköurakan ajoissa

”Koko ajan yritin panna hanttiin, että ei ole tarkoitus tehdä mitään. Mutta ne ottivat yliotteen tilanteesta ja väittivät, että sähköt on uusittava, koska ne ovat niin huonot”, Olli kertoo. Onneksi tytär ehti perua sähköurakan ennen kotimyynnin perumisajan päättymistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Koko ajan yritin panna hanttiin, että ei ole tarkoitus tehdä mitään. Mutta ne ottivat yliotteen tilanteesta ja väittivät, että sähköt on uusittava, koska ne ovat niin huonot”, Olli kertoo. Onneksi tytär ehti perua sähköurakan ennen kotimyynnin perumisajan päättymistä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL varoittaa, että oven taakse ilmestyvä myyjä saattaa esittäytyä sähköurakoitsijaksi tai valtuutetuksi sähkötarkastajaksi. Tuloksena voi olla kallis tarjous sähköjen uusimisesta, jota ei todellisuudessa tarvitsisi tehdä välttämättä laisinkaan.

”Tämä on pahimmillaan vanhusten hyväksikäyttöä, kun juuri heille kaupitellaan kalliita sähköremontteja”, STULin kunniapuheenjohtaja Juha Lounatvuori sanoo.

Juuri näin viime vuoden keväällä varsinaissuomalaiselle Ollille, 84 ja hänen vaimolleen.

Ensin Ollin puhelin soi. Myyntipuhelun toisessa päässä oli KotiVo-sähköremonttiyrityksen myyjä.

”Sanoin, että ei sähköissä pitäisi olla mitään vikaa. Mutta ne sanoi tulevansa. Ei siinä ollut vaihtoehtoja”, Olli sanoo.

Lue myös: Milloin kodin sähköremontti on tarpeen? Asiantuntija listaa syyt, jolloin sähköjärjestelmää on uusittava

Kotimyyntinä kodin laaja sähköremontti

Seuraavana päivänä iäkkään pariskunnan omakotitaloon tuli kaksi sähköyrityksen miestä. Toinen myyjä kaivoi paperit esille ja toinen myyjä mittaili pistorasioiden oikosulkuvirtaa.

”Sähköt olivat kuulema mittarin mukaan huonoja, sulakkeet vääriä ja valot ihan susia. Miehet sanoivat, että kaikki sähköt on pakko uusia, koska ne ovat vaarallisia”, Olli sanoo.

Tänä vuonna tulee 50 vuotta siitä, kun Olli rakensi kaksikerroksisen omakotitalonsa itse. Hän on asunut perheensä kanssa talossaan alusta asti. Sähköliike teki taloon sähköt, jotka on aikanaan tarkastettu asianmukaisiksi.

Sähköt ovat edelleen alkuperäiset, mutta niissä ei ole ollut koskaan ongelmia. Silti sähköurakan myyjät väittivät nyt, että sähköistä ei ollut enää mihinkään.

Myyjät esittivät tarjouksensa: kaikkien sähkökaapelien, pistorasioiden, jakorasioiden, sähkökaapin ja liitäntätöiden uusiminen maksaisi noin 17 000 euroa.

Olli vastusti sopimusta parhaansa mukaan.

”Koko ajan yritin panna hanttiin, että ei ole tarkoitus tehdä mitään. Mutta ne ottivat yliotteen tilanteesta ja väittivät, että sähköt on uusittava, koska ne ovat niin huonot. Miehet väittivät, että sähköt ovat niin vaarallisia, että voi tulla tulipalo.”

Lopulta Olli allekirjoitti ostosopimuksen – ja sai siitä kaupanpäällislahjaksi keittiöveitsen.

”Varmaan ottivatkin minut asiakkaakseen ajatellen, että äijä on varmaan jo niin vanha, että on sekaisin. Aika häikäilemätöntä”, Olli sanoo.

Tytär purki sähköurakan ostosopimuksen

Onneksi Ollin tytär Anitta kuuli vanhempiensa sähköremontista. Anitta oli pöyristynyt remontin hinnasta ja ihmetteli, miten sähköt ovat yhtäkkiä lakanneet toimimasta. Hän soitti perheen tuntemalle sähköurakoitsijalle Kimmo Hallamaalle ja kertoi remontista.

”Heille tarjottu remonttihan on koko sähköjärjestelmän uusimisen hintainen. Näin isoa remonttia ei ole missään nimessä pakko tehdä, vaan voi selvittää, mitkä sähköjärjestelmän osat toimivat ja korjata puutteellisia osia”, Hallamaa sanoo.

Perhe päätyi olemaan tekemättä toistaiseksi mitään sähköremonttia.

Hallamaa neuvoi perhettä olemaan yhteydessä STULiin, josta neuvottiin sopimuksen purkamisessa. Anitta perui isänsä kanssa sähköurakkakaupan seuraavana päivänä – ja postitti lahjaveitsen takaisin sähkösaneerausyritykseen.

Se onnistuikin, sillä asiakkaan kotona tapahtuvassa myynnissä on lain mukaan kahden viikon perumisaika.

Sähköremontin jälkeen Ollille yritettiin kaupata myös uutta lämpökattilaa, mutta Olli osasi jo kieltäytyä kaupasta.

Kuluttaja-asiamiehelle valituksia aggressiivisesta myyntifirmasta

Olli valikoitui alun perin KotiVo-sähköremonttiyrityksen kaupustelun kohteeksi, koska oli ottanut samaan yritysryppääseen kuuluvasta KotiSun-yrityksestä putkiremontin aikaisemmin.

Kuluttaja-asiamies on todennut lausunnossaan, että KotiSun-yritys on syyllistynyt aggressiiviseen kotimyyntiin, joka kohdistuu usein vanhuksiin.

”Nämä myyjät menee vanhojen ihmisten tykö ja väittävät suurin piirtein, että talo palaa poroksi ilman hirveen kallista remonttia. Ei vanhat ihmiset pysty sanomaan, että ei oteta. Äitini oli vieläpä tuolloin ihan loppu, kun ei saanut nukuttua sairastuttuaan juuri muistisairauteen”, Anitta sanoo.

Kotivo-yritys kuuluu Renoa-konserniin.

”En hyväksy painostavaa myyntitapaa ja pahoittelen tätä. Olemme erikseen pyytäneet, että meille toimitetuista kiinteistötietokannasta suodatetaan pois yli 80-vuotiaat kiinteistönomistajat, mutta suodatus ei ole aukoton. Sähköjärjestelmän elinkaari on kuitenkin tässä talossa ylittynyt, sillä talo on jo 50-vuotias”, Renoa Groupin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen sanoo.

X