Sähkösopimuksen valinta voi vuositasolla olla tuhansien eurojen kysymys – Millainen sopimus kannattaa ottaa?

Suomalaiset ovat tähän asti suosineet määräaikaisia sähkösopimuksia. Ne ovat kuitenkin kuluneen vuoden aikana kallistuneet eniten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kahden vuoden määräaikainen sopimus on nyt kolme kertaa kalliimpi kuin vuosi sitten. Kannattavin sopimustyyppi riippuu kuitenkin aina asiakkaan omista tarpeista, asiantuntijat sanovat.

Suomalaiset ovat tähän asti suosineet määräaikaisia sähkösopimuksia. Ne ovat kuitenkin kuluneen vuoden aikana kallistuneet eniten.
Teksti: Jesse Raatikainen

Kuluttajan on syytä olla tarkkana, sillä hintojen vaihtelu eri sähkö- sopimusten välillä voi vaihdella rajustikin. Energiaviraston ylläpitämällä Sähkön hinta -laskurilla voi vaivattomasti punnita eri vaihtoehtoja, kun sähkösopimuksen valinta mietityttää.

Esimerkiksi sähkölämmitteisen, oululaisen omakotitalon sähkösopimusten välillä voi olla korkeimmillaan eroa reilu 3 000 euroa vuodessa.

Sähkön hinta on noussut rajusti viime syksystä lä­htien koko Euroopassa. Energiaviraston tuoreen tilaston mukaan Suomessa pientalojen sähkösopimusten hinnat ovat vuodessa tuplaantuneet.

Eniten nousua on ollut kahden vuoden määräaikaisissa sopimuksissa, joiden hinta on kolminkertaistunut.

Suomalainen suosii kiinteää hintaa

Sähkösopimuksia valittaessa on kolme vaihtoehtoa. Suosituin sopimustyyppi Helenil­lä ja Fortumilla on tällä hetkellä määräajaksi solmittava kiinteähintainen sopimus. Sopimushetkellä määrätty hinta pysyy samana, usein vuoden tai kahden ajan.

”Määräaikaisten kiinteähintaisten sopimusten vahva osuus Suomen markkinassa on varsin erityinen piirre”, kertoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa.

Seuraavaksi suosituin sopimustyyppi on toistaiseksi voimassa oleva. Kuluttaja voi vaihtaa sopimusta koska tahansa toiseen, mikäli saa jostain paremman tarjouksen. Helenillä kyseisten sopimusten hinnat nousivat vuoden alussa noin 31 prosenttia ja pari kuukautta sitten vielä 26 prosenttia.

Harvinaisimman sopimustyypin, pörssisähkön hinta on sidottu pohjoismaiseen sähköpörssiin, eli hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta muodostuu jokaiselle tunnille erikseen edellisen päivän käytön mukaan.

Pörssisähköllekin löytyy asiak­kaansa, sanoo Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho. Vuorokauden tunneilla on eri hinnat.

”Tyypillisesti yöaikaan on edullista, mutta vaihtelua päivän sisälläkin voi olla merkittävästi. Jos ohjailee omaa kulutustaan, laittamalla esimerkiksi pyykinpesukoneen päälle edullisen tunnin aikana, pystyy vaikuttamaan merkittävästi toteutuneeseen keskihintaan”, Yrttiaho sanoo.

Lue myös: Varo! Näin sähkösopimuksesi voi karata uudelle laskuttajalle

Vihreän sähkön suosio ei ole muuttunut

Suomessa hintojen nousuun ovat vaikuttaneet muun muassa Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönoton viivästyminen, rajoitteet Keski-Euroopan kaasutoimituksissa, Pohjoismaiden vesitilanne, sekä Ukrainan sota.

Sähkön hinta tulee todennäköisesti nousemaan entisestään. Olkiluoto 3:n valmistuminen voisi laskea sähkön hintaa. Vaikka hinnat ovat nousseet, vihreän sähkön hankinta ei ole kokenut notkahdusta.

X