Saimaannorpan suojelun ohi meni kesämökkiläisten juhannuspöydän muikkukukko

Jaa artikkeli
saimaannorpan suojelu
Vaikka suomalaisille saimaannorppa on rakas, suojelupäätöksissä sympatiat eivät näy. Mökkiläisten oikeus verkkopyyntiin meni edelle Saimaan uudessa kalastusasetuksessa. © Lehtikuva / Jussi Nukari
Saimaannorpan suojelu sai takapakkia, sillä odotettu verkkokalastuskiellon pidentäminen vesittyi ainakin seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Saimaannorpan suojelu on tarpeen, sillä se on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorppien julkkista Pullervoa ja sen lajitovereita kelpaa ihailla vaikka oman kännykän luurilta: Maailman Luonnon säätiön suosittu Norppalive-kamera alkoi taas toukokuussa välittää elävää kuvaa eläimen mieliluodolta.

Samaan aikaan kun Pullervo kavereineen kellitteli kotikatsomoiden huomion kohteena, valtioneuvosto päätti 6. toukokuuta pitkän kinastelun jälkeen Saimaan uusista verkkokalastusasetuksista. Eikä lopputulos ollut ainakaan hyljesuojelua toivoneille odotetunlainen.

Hyvä uutinen oli, että norppien suojelualue laajeni yli 240 neliökilometriä aiemmasta, koska eläimet uiskentelevat nykyään kauempana perinteisiltä kotipesiltään kuin aiemmin.

Mutta odotettu verkkokalastuskiellon pidentäminen vesittyi ainakin seuraavaksi viideksi vuodeksi, jolloin uusi asetus on voimassa.

Mökkiläisten etu ohitti saimaannorpan suojelun

Norppatutkijat ja ympäristöministeriö olisivat halunneet, että kuuttien varjelemiseksi verkkokalastus kielletään norppa-alueella huhtikuun puolivälistä heinäkuun loppuun asti.

Hallitus taipui kuitenkin maatalousministeriön näkemykseen: Savon tuhansia kesämökkiläisiä ei haluta suututtaa, ja heidän pitää antaa laskea verkkojaan Saimaalle vapaasti keskeisen lomakauden eli heinäkuun ajan.

Siksi verkkokielto päättyy vastedes aina kesäkuun lopussa, vaikka tuolloin pienimmät norppakuutit ovat vielä alttiita verkkoihin kuolemiselle.

Alueen toistakymmentä ammattikalastajaa käyttävät yleensä nuottia, jotka eivät ole hylkeille vaaraksi.

Muikkuruoka tärkeää

Erikoisin piirre uudessa asetuksessa koskee alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkkoja.

Ne ovat kuuteille yhtä vaarallisia kuin muutkin verkot, mutta niiden kielto loppuu jo parisen viikkoa muita aikaisemmin.

“Kielto sai ulottua vain 20. kesäkuuta asti, jotta mökkiläiset saavat juhannukseksi kalastaa verkoilla muikkua”, kertoo päätöstä vastustanut ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) Seuralle.

Toki vielä viime vuonna muikkuverkoilla sai kalastaa koko kesän ajan vapaasti, eli nyt niille tuli edes jonkinlainen rajoitus.

Vuosittain verkkoihin kuolee muutama kuutti. Uhanalaiselle 420 eläimen norppakannalle kaikki ovat turhia menetyksiä.

Suojelijat ovat vedonneet Saimaan vapaa-ajan kalastajiin, että nämä välttäisivät vapaaehtoisesti vaarallisimpien verkkojen käyttöä.

Lue myös: Älä silitä hyljettä tai suloista kuuttia! Kivulias traanimyrkytys on saanut hylkeenpyytäjät jopa lyömään kirveellä sormensa irti

X