Sairaanhoitaja Soile Ranne sai kutsun Linnan juhliin: ”Tällaista tapahtuu vain kerran elämässä”

Linnan juhliin on kutsuttu tänä vuonna toistasataa terveydenhuollon ammattilaista. Soile Ranne sanoo edustavansa myös työkavereitaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Soile Ranne työskentelee Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla.

Linnan juhliin on kutsuttu tänä vuonna toistasataa terveydenhuollon ammattilaista. Soile Ranne sanoo edustavansa myös työkavereitaan.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Turkulainen sairaanhoitaja Soile Ranne on iloisella mielellä. Hän on yksi niistä yli sadasta terveydenhuollon ammattilaisesta, jotka on tänä vuonna kutsuttu itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan.

Viime vuonna juhlat jouduttiin koronaviruksen takia perumaan. Nyt terveysturvallisuuden takia Linnan juhlat ovat nyt tavallista pienemmät, mutta kaikki vuonna 2021 kutsutut terveydenhuollon ihmiset ovat saanet jälleen postia.

Soile Ranne työskentelee Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla.

”Edustan juhlissa Tyksin teho-osastoa ja ajattelen, että kutsu on meille kaikille.”

View this post on Instagram

A post shared by Soile Ranne (@soileranne)

Hän on tilannut ompelijalta iltapuvun ja varannut hotellihuoneen Kämpistä. Soile Ranne menee juhliin miehensä kanssa.

”Ajateltiin miehen kanssa, että tällaista tapahtuu vain kerran elämässä ja päätettiin, että tähän mennään all-in.”

”Koin lakkouhan tosi raskaasti”

Sairaanhoitajat ovat juhlansa ansainneet. Heillä on takanaan poikkeuksellisen rankkoja vuosia. Ensin tuli koronapandemia, jota seurasi uuvuttava työtaistelu. Vaikeita vuosia on myös edessä, sillä tuskin kukaan uskoo lievien palkankorotusten korjaavan kroonista hoitajapulaa.

Soile Ranne on silti helpottunut, että sopu saatiin tehtyä.

”Henkilökohtaisesti koin tosi raskaasti lakkouhan ja murheen potilaista, jotka eivät selviä ilman meitä. Potilaat eivät ole meille massaa vaan ihmisiä, jokainen heistä. Toivon, että olisimme selvinneet vähemmällä.”

Onko hän tyytyväinen palkankorotukseen?

”No, tämä on vaikea asia henkilökohtaisesti. Yhteiskunnassa on hankala tilanne päällä, kun inflaatio jyllää ja jokaisessa perheessä kulut nousevat. Varmaan ihan jokainen meistä ottaisi lisää rahaa.”

Soile Ranne ei ole pohtinut alan vaihtoa

Alan vaikeuksista huolimatta Ranne ei ole koskaan harkinnut alan vaihtoa. Hän toivoo, että Tyksin teho-osaston sairaanhoitajan pesti olisi hänen eläkevirkansa.

”Meillä on mahtava tiimi”, hän kehuu.

Työ on monipuolista. Osa teho-osaston potilaista on sairaita, osa heistä on ollut onnettomuuksissa. Tyksissä aikuisten teho-osaston yhteydessä on myös Suomen valtakunnallinen ylipainehappihoitokeskus. Siellä hoidetaan esimerkiksi häkämyrkytyksen tai sukeltajantaudin saaneita potilaita. Se on ainoa yksikkö Suomessa, jossa annetaan ylipainehappihoitoa tehohoitopotilaille. Ranteella on osaamista siinäkin.

Työnkuva myös vaihtuu jatkuvasti.

”Pitää olla koko ajan vähän varpaillaan. Jos toimenkuva olisi liian samanlainen, turtuisin nopeasti.”

Soile Ranne on saanut paljon erilaisia vastuutehtäviä. Hän työskentelee välillä vuorovastaavana, kouluttaa opiskelijoita ja vastaa teho-osaston instrumenteista. Hän on suorittanut vuoden mittaisen erikoistumisjakson ja on myös hygieniahoitaja.

”Koulutamme ja ohjeistamme hygienia-asioissa. Ja kun covid tuli, hoidimme paljon suojavarusteisiin liittyvää logistiikkaa.”

Nuorten potilaiden hoitaminen on rankinta

Soile Ranne on työskennellyt sairaanhoitajana 18 vuotta. Hän ei ole kutsumusammatissa, vaikka pitääkin työstään.

”Hain lukion jälkeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Se taisi olla enemmän päähänpisto. Mutta kertaakaan en ole katunut.”

Välillä työ on henkisesti raskasta. Varsinkin silloin, kun hoidettavaksi tulee alaikäisiä.

”Nuoret potilaat ovat aina kova paikka. Me myös näemme yhteiskunnan pahoinvoinnin. Itsellä on pienet lapset ja välillä sitä miettii, miten heitä voisi tässä maailmassa suojata”, Ranne sanoo.

Yhteiskunnan pahoinvoinnilla hän tarkoittaa esimerkiksi nuorten sosiaalisia ongelmia, kuten huumeiden käyttöä.

Toisaalta Ranne näkee hetkiä, jolloin ihmishenkiä pelastuu.

”Paras palkinto tässä työssä on se, kun ihmisiä pelastuu.”

kotihoidossa

Vanhukset jäävät liian yksin niin laitoksissa kuin kodeissaankin. © LEHTIKUVA / RONI LEHTI

X