Kysely paljastaa: Tällaista on nyt sairaanhoitajien arki koronaepidemian keskellä – ”Tiedämmekö tarpeeksi? Hirveä epävarmuus vallitsee keskuudessamme”

Sairaanhoitajat tekevät työtään koroepidemian eturintamassa, mutta toimintaohjeet muuttuvat jatkuvasti. Sairaanhoitajaliitto peräänkuuluttaa kansallisia selkeitä linjauksia, jotta hoitajien ei tarvitse tehdä työtään epävarmuudessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sairaanhoitajaliiton kyselyyn vastanneet hoitajat olivat pöyristyneitä siitä, ettei koronaepidemian karanteenimääräyksiä noudateta terveydenhuollossa.

Sairaanhoitajat tekevät työtään koroepidemian eturintamassa, mutta toimintaohjeet muuttuvat jatkuvasti. Sairaanhoitajaliitto peräänkuuluttaa kansallisia selkeitä linjauksia, jotta hoitajien ei tarvitse tehdä työtään epävarmuudessa.
(Päivitetty: )
Teksti: Katriina Lundelin

Yhteiskunta on jakautunut kahtia. Toisella puolella ovat ne, jotka joutuvat lukkiutumaan koteihinsa. Toisella puolella ovat ne, jotka joutuvat työskentelemään koronaepidemian eturintamassa henkensä ja terveytensä vaarantaen.

Näkemys on nostettu suoraan Sairaanhoitajaliiton jäsenkyselystä, jossa nousi esiin, että sairaanhoitajat kokevat epävarmuutta ja kärsivät epäselvistä ja muuttuvista ohjeista.

Välillä ohjeet muuttuvat samankin päivän aikana.

”Kuuntelemme ihmisten pelkoja koronaa kohtaan, ja meidän pitää antaa tietoa ja rauhoittaa ihmisiä. Mutta tiedämmekö tarpeeksi? Meillä ohjeet ja tilanteet muuttuvat koko ajan, ja hirveä epävarmuus vallitsee keskuudessamme”, kertoo yksi hoitaja Sairaanhoitajaliiton kyselyssä.

”Tunnelma on odottava, mutta osaltaan ahdistava, koska pelko taudin leviämisestä on selkeästi nousussa. Myös ohjeistusten kirjavuus mietityttää”, kertoo toinen sairaanhoitaja.

© Otavamedia/Pekka Nieminen

Toimintaohjeet muuttuvat jatkuvasti, ja työnantajat soveltavat ohjeita kukin omalla tavallaan. Siksi Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja, Nina Hahtela, peräänkuuluttaa yksiselitteisiä kansallisia ohjeita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokset tai sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi antaa hoitotyöhön kansalliset ohjeet, jotka olisivat yksiselitteisiä määräyksiä. Se käytetäänkö suojamaskia kotihoidon käynneillä, on yksi esimerkki, jossa ohjetta on tulkittu hyvin monella eri tavalla.”

Lue myös: 10–50 ulkomailta palannutta HUS:n työntekijää on aloittanut työt ilman viikon karanteenia – ”Heillä on maskit ja noudatamme varovaisuutta”

Hoitohenkilökunnan karanteeniohjeet koronaepidemian aikana pöyristyttävät 

Osaa hoitajista hämmensi se, että hoitohenkilökuntaa on komennettu töihin suoraan matkalta, vaikka reissu olisi tehty epidemia-alueelle.

Vastauksen antanut hoitaja oli itse ollut matkalla yhdessä toisten hoitajien kanssa. Jotkut hoitajista oireilivat. Silti vain osa oli laitettu matkan jälkeen asianmukaiseen karanteeniin, mutta osa oli laitettu suoraan töihin.

Vain yksi hoitaja oli testattu matkan jälkeen.

Koronavirustestejä tehdään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja THL:lla sekä yksityisellä sektorilla.

Koronavirustestejä tehdään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja THL:lla sekä yksityisellä sektorilla. Testimahdollisuus on lisäksi myös Kuopiossa, Seinäjoella, Mikkelissä ja Joensuussa.
Kuva: iStock

”Eikö kaikki olisi pitänyt testata ja laittaa karanteeniin? Olen pöyristynyt siitä, että oma työnantaja on näin välinpitämätön, että käskee altistuneen tai epidemia-alueella olleen töihin. Näyttää siltä, ettei hallituksen kehotuksia noudateta edes terveydenhuoltoalalla.”

Nyt on vielä tyyntä, mutta nouseeko kohta myrsky?

Sairaanhoitajien jäsenkyselyssä nousi esiin, että monessa sairaanhoitopiirissä pelätään koronaepidemian pahentuvan. Se aiheuttaa huolta myös resurssien riittämisestä ja hoitajien jaksamisesta.

”Odottava tunnelma, tyyntä myrskyn edellä. Omalla osastolla on vielä rauhallista. Tiedän, että talossa on alkanut näkyä se, että päivystys ruuhkautuu kyselijöistä ja näytteenotosta”, kertoo eräs kyselyyn vastannut sairaanhoitaja.

”Pelottaa ihan älyttömästi. Pelkään, että hoitajat palavat entistä pahemmin loppuun ja testaamista vähentämällä tilanne on jo parin päivän päästä aivan hallitsematon”, kirjoittaa yksi hoitajista.

Eri puolilla Suomea on jo nähty merkkejä siitä, että päivystys ruuhkautuu kyselijöistä ja näytteenottoon hakeutuvista potilaista.

Eri puolilla Suomea on jo nähty merkkejä siitä, että päivystys ruuhkautuu kyselijöistä ja näytteenottoon hakeutuvista potilaista. Kuva: Pekka Nieminen Otavamedia

Toisessa vastauksessa kerrotaan myös ammattiryhmien välisestä solidaarisuudesta, kun tekijät ovat uhanneet loppua kesken.

Hoitajan aamuvuoroon oli saatu vain puolet tarvittavista hoitajista, mutta muiden ammattiryhmien työkaverit olivat pelastaneet tilanteen tulemalla apuun.

Vaikka tilanteita on vielä saatu pelastettua, palautumiselle on silti vaikea löytää aikaa.

”Hoitajat elävät nyt jatkuvassa epätietoisuudessa, koska lomia voi pitää. Nyt kun talvi- ja pääsiäislomia on peruttu ja kesälomia siirretään syksyyn, huolestuttaa, miten hoitajat jaksavat”, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Lue myös: Parasetamoli on turvallinen lääke koronavirustaudissa – myös ibuprofeenia voi käyttää, WHO peruu puheitaan

X